Foto:
Foto:
nemčija
V Nemčiji je trenutno 36 krajev pod posebno Unescovo zaščito. Njihovo raznovrstnost bodo predstavili v okviru tematskega leta 2014. Foto: Nemška turistična organizacija

Na novinarski koferenci Nemške turistične organizacije sta Lena Klinar, vodja predstavništva Nemške turistične organizacije Slovenija, in Laszlo Dernovics, vodja regionalnega predstavništva Nemške turistične organizacije v Nemčiji, predstavila rast priljubljenosti Nemčije kot turistične destinacije.

Dernovics se je malce pošalil in dejal, da Nemci radi zapisujejo števila in vodijo statistike ter nato navedel, da so rezultati Nemškega zveznega statističnega urada pokazali, da se je v obdobju od januarja do avgusta, v primerjavi z enakim obdobjem lani, število tujih turistov povečalo za 6,4 odstotka. Imeli so tudi kar 49,8 milijona nočitev tujih gostov.

Drugouvrščena na lestvici turistično najpomembnejših svetovnih držav
Priljubljenost Nemčije je začela naraščati že v letu 2006, ko je tam potekalo svetovno prvenstvo v nogometu. Tistega leta so celo prekašali svetovni razvoj, pridobili pa so tudi dolgotrajni pozitivni ugled, je poudaril Dernovics. Po priljubljenosti med državami je Nemčija trenutno na drugem mestu, za Španijo in pred Francijo, pri čemer pa je Dernovics pojasnil, da je v letu 2010 le Nemčija dosegala rast, medtem ko sta drugi dve državi imeli rahel padec.

Lahko rečemo, da je Nemčija "super zvezda 2010", za kar se morajo zahvaliti tako gostom Vzhodne Evrope kot tudi Slovenije, je dejal vodja regionalnega predstavništva. V letu 2010/2011 so potovanja Slovencev v Nemčijo narasla za kar 16 odstotkov.

Tematska leta za predstavitev raznolikosti države
Nemška turistična organizacija se vsako leto posveti določeni temi, s katerimi želi po svetu predstaviti raznolikosti Nemčije. Klinarjeva je navedla nekaj tem, ki se jim bodo še posebej posvečali v prihodnjih letih. Prva tema so mesta in kulturna potovanja, druga družinska potovanja, kamor lahko prištejemo tudi tretjo temo zabaviščni parki. Kot četrto temo je izpostavila vinsko-kulinarična potovanja. Cilj turistične organizacije pa je med drugim tudi, da Nemčijo še bolj približajo mladim, kar bo glavna tema leta 2013, in golfistom.

Glavna tema leta 2012 bo vinska kultura in narava Nemčije, v ospredju pa bosta tudi največja razstava sodobne umetnosti na svetu, imenovana "documenta 13" in praznovanje 800. obletnice Tomaževega zbora, s čimer želijo predstaviti tudi kulturno plat Nemčije, so zapisali v sporočilu za javnost.