Ture avanture
(9)

Poudarki

  • Olimje zlato med vasmi, Kamnik srebrn med mesti
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.8 od 26 glasov Ocenite to novico!
Olimje
V samostanu se je mogoče tudi poročiti. Foto: Olimje.net
Kamnik - Šutna
Ste že obiskali očarljivi Kamnik? Foto: www.kamnik-tourism.si

Dodaj v

Olimje v družbi najlepših evropskih vasi

Razglasitev "naj" evropskih vasi in mest
29. september 2009 ob 09:55
Ljubljana - MMC RTV SLO

Olimje, zaselek v bližini Sotle, ki sodi v občino Podčetrtek, je dobilo veliko priznanje, saj je v tekmovanju evropskih mest in vasi Entente Florale osvojilo zlato medaljo.

Razglasitev je potekala v Cardiffu v Veliki Britaniji, tekmovanje pa je organiziralo Evropsko združenje za rože in pokrajino (AEFP). To je mednarodna neprofitna organizacija, ki si prizadeva za družbeni in kulturni razvoj, prek katerega pospešuje vrtnarstvo, turizem in urejanje okolja. V ta namen vsako leto priredijo tekmovanje Entente Florale, da bi tako spodbujali bolj zeleno in prijetnejše življenjsko okolje prebivalcev Evrope. Tekmujoča mesta in vasi ocenjujejo po treh merilih - rastje in pokrajina, okolje in turizem.

Letos je sodelovalo enajst držav, Slovenijo je med mesti zastopal Kamnik, ki je prejel srebrno medaljo, Olimje pa je, kot rečeno, postalo dobitnik zlate medalje v tekmovanju za najlepšo vas. Poleg Olimja so "zlate" postale še vasi Mooskirchen v Avstriji, Clonakilty na Irskem, Pre-Saint-Didier v Italiji in Forres v Veliki Britaniji.

Olimje je postalo tako prva slovenska vas, ki je prejela najvišje priznanje za urejenost kraja. Kljub majhnosti se ponaša z veliko znamenitostmi: najstarejšo slovensko lekarno, minoritskim samostanom, čokoladnico, igriščem za golf in Jelenovim grebenom.

Predsednica ocenjevalne komisije Monike Hetsch iz Avstrije je na razglasitvi o Olimju povedala: "Olimje je majhna slovenska vasica v neposredni bližini term Olimia. Prvič je bil kraj omenjen v letu 1208. Izredno kulturno bogastvo, neokrnjena narava, raznolika turistična ponudba in prijazni ljudje vabijo številne obiskovalce. Še dandanes frančiškanski redovniki negujejo in ohranjajo skrivnosti starodavne medicine in z veseljem razkažejo radovednemu obiskovalcu obnovljene samostanske prostore. Olimje je pravi paradiž za igralce golfa. Pravijo, da je igra golfa tu posebna priložnost, saj jih obkrožajo lepote narave. Naslednja posebnost so nedvomno čokolada iz Olimja in vrhunska vina, ki jih ponujajo gostu ob številnih kulinaričnih posebnostih. Kozarec domačega piva, jelenov pozdrav z vrha hriba in skok v pravljično deželo vabijo in dodajajo iskrice k čarobni podobi Olimja – čudovitega bisera Slovenije."

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
tigr1924
# 29.09.2009 ob 21:54
marcipan a imaš halucinacije?
Bender
# 29.09.2009 ob 15:08
Jp, Olimje je res krasno!
svetlana5
# 29.09.2009 ob 11:33
Zasluženo.
smejka
# 29.09.2009 ob 22:43
Čestitke!
Urko
# 29.09.2009 ob 17:37
No, saj tako je, nas morjo drugi pohvalit, ker samo se tako ali tako ne znamo (kajneda bigL?).

Veliko sveta sem že prepotoval, tako, da mislim, da lahko precej objektivno rečem, da bi si še kakšna vas/mesto v Sloveniji zaslužilo tako priznanje, ampak kaj, ko se ne znamo sami pohvaliti (slovenska skromnost)...

Čestitke tako Olimju, kot tudi Kamniku...zasluženo...
t-bone
# 30.09.2009 ob 19:41
hvala za obilo prekrasnih slik :(
moonylink
# 03.10.2009 ob 14:33
ja, slike res prikažejo vso lepoto nagrajene vasice^^
bigL
# 29.09.2009 ob 16:59
pejte v kamnik pogledat mal pristnih domačih jugičev
marcipan
# 29.09.2009 ob 21:32
grozno. vas je temačna, večna senca. prisotnost cerkve vse to sam še poslabša... vlaga...
Kazalo