Čeprav imajo v São Paulu skoraj največ dni za izkoriščanje plačanega dopusta, večina tega privilegija ne izkoristi. Foto: Reuters
Čeprav imajo v São Paulu skoraj največ dni za izkoriščanje plačanega dopusta, večina tega privilegija ne izkoristi. Foto: Reuters

To je zelo veliko, če omenjena mesta primerjamo z Bangkokom, Pekingom in Los Angelesom, kjer si delavci v povprečju lahko privoščijo od deset do 14 dni plačanega dopusta, je razkrila raziskava finančnega podjetja UBS. V São Paulu, prestolnici deloholikov, imajo na voljo 30 dni plačanega dopusta, toda tega po poročanju BBC-ja v veliki večini vzamejo samo zaposleni v parlamentu ter zaposleni v storitvenih dejavnostih.

"Podjetniki, ljudje, ki delajo v kulturi, direktorji in menedžerji si ne morejo privoščiti 30 dni dopusta, ker ne smejo biti tako dolgo odsotni z delovnega mesta," je za BBC dejala domačinka Julienne Gananian.

Rimljani imajo v povprečju na voljo 32 dni plačanega dopusta, toda trenutna ekonomska kriza, zaradi katere je 12 odstotkov Italijanov nezaposlenih (med njimi je 44 odstotkov mladih), ne dovoljuje, da bi ljudje lahko izkoriščali ta privilegij.

Le dan manj plačanega dopusta imajo na voljo v Limi. Poleg tega pa imajo v Peruju še številne državne praznike, ki so dela prosti dnevi. Podobno kot v Limi omogočajo zaposlenim v Moskvi prebivalcem 31 dni plačanega dopusta, s čimer si lahko privoščijo počitnice trikrat na leto.

Na vrhu omenjenih mest pa se je s 34 dnevi plačanega dopusta znašla prestolnica Bahrajna. In v to število ni niti vključenih 20 državnih praznikov.