Ena večjih problematik v alpskem prostoru je promet, saj narašča tako tranzitni, tovorni kot tudi osebni. Foto: Urban Bera
Ena večjih problematik v alpskem prostoru je promet, saj narašča tako tranzitni, tovorni kot tudi osebni. Foto: Urban Bera

Društvo za varstvo Alp Cipra Slovenija želi z vsakoletnim izdajanjem knjižice voznih redov v Alpah, ki so jo pripravili v sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije, Triglavskim narodnim parkom ter lokalnimi turističnimi organizacijami Bled, Bohinj, Bovec, Kranjska Gora in Tolmin, povečati uporabo javnega potniškega prometa tako med domačini, obiskovalci, planinci in turisti.

Vsi partnerji v projektu tako pričakujejo, da bodo s tem prispevali k večji ozaveščenosti ljudi o javnem potniškem prometu in spremembam potovalnih navad, s tem pa k nižjemu ogljičnemu odtisu od prometa. Kot so navedli, je namreč promet zagotovo ena večjih problematik v alpskem prostoru, saj naraščata tako tranzitni tovorni kot osebni potniški promet. Težava pa niso le emisije onesnaževalcev in hrup, temveč tudi raba prostora oziroma parkiranje, so zapisali ob tokratni četrti izdaji knjižice.

Knjižica je na voljo pri vseh partnerskih organizacijah, v elektronski obliki pa na njihovih spletnih straneh. Za vse goste iz tujine pa so izdali tudi angleško različico voznih redov: "Ker naše gore obiskuje tudi veliko obiskovalcev iz tujine, pri katerih je trajnostni turizem močno poudarjen, smo vozne rede prevedli tudi v angleški jezik in tako omogočili še širšo uporabo avtobusnega in železniškega prometa."