Narodno galerijo je od februarja, ko so odprli prenovljene prostore, obiskalo več kot 4.000 tujih obiskovalcev. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Narodno galerijo je od februarja, ko so odprli prenovljene prostore, obiskalo več kot 4.000 tujih obiskovalcev. Foto: Žiga Živulović jr./Bobo
Muzej sodobne umetnosti Metelkova, +MSUM
Zbirke Moderne galerije in Muzeja sodobne umetnosti Metelkova si je junija in julija ogledalo 2.000 tujih obiskovalcev. Foto: Dejan Habicht (© Moderna galerija, Ljubljana)
Plečnikova hiša
Podobno razmerje se kaže tudi v Plečnikovi hiši, ki jo je junija obiskalo več domačih obiskovalcev, prav tako tudi zaradi Poletne noči. Julija pa imajo več tujcev. Foto: MMC RTV SLO/Miloš Ojdanić

Od odprtja prenovljenih prostorov Narodne galerije konec januarja so med svojimi eksponati našteli več kot 4.000 tujih obiskovalcev. Ocenjujejo, da so za povečan obisk zaslužni predvsem članki v tujih medijih in vodnikih. V vodniku Lonely Planet denimo omenjajo galerijo kot lokacijo, ki se med obiskom Ljubljane ne sme izpustiti, na turističnem portalu Tripadvisor pa o osrednjem slovenskem hramu likovne umetnosti pišejo, da sicer v njem ni mogoče videti del najslovitejših slikarjev, da pa izbor nacionalnih del prijetno preseneti.

V galeriji se zavedajo, da so obiskovalci zelo različni, zato jim pripravljajo več programov. Tudi to poletje nadaljujejo klasična vodstva v angleškem jeziku, ki so letos na voljo petkrat na teden. Obiskovalcem v pomoč je na voljo tudi brezplačna aplikacija Nexto s prostoročnim avdiovodenjem in z interaktivnim zemljevidom. Najpomembnejše umetnine v stalni zbirki so opremljene tudi z QR-oznakami, letos pa so uvedli še avdiovodnike v slovenskem in angleškem jeziku. Povečali so tudi izbor zloženk v tujih jezikih - francoščini, italijanščini, ruščini, španščini in nemščini.

Veliko zanimanja med tujimi obiskovalci mesta je opaziti tudi v Moderni galeriji, na Salgadovi fotografski razstavi v Mestnem muzeju in Galeriji Jakopič ter Plečnikovi hiši. V Moderni galeriji prav tako v poletnih mesecih opažajo manj slovenskih obiskovalcev, poveča pa se število tujcev. Junija in julija je Moderno galerijo in Muzej sodobne umetnosti Metelkova obiskalo 2.000 tujih turistov. Ker so v preteklih letih opazili, da med tujimi obiskovalci ni večjega zanimanja za javna vodstva, so se bolj posvetili pisnim informacijam o razstavah.

Večji obisk turistov tudi v Mestnem muzeju in Plečnikovi hiši
V Mestnem muzeju Ljubljana so večji obisk tujih obiskovalcev opazili šele ta mesec. Na razstavi brazilskega fotografa Sebastiaa Salgada Geneza, ki si jo je do zdaj ogledalo že skoraj 8.200 obiskovalcev, so junija, tudi zaradi Poletne muzejske noči, našteli več kot 5.000 domačih obiskovalcev in 825 tujih. Ta mesec pa se je statistika obrnila v korist tujim obiskovalcem, saj so našteli približno 1.200 tujih in 900 slovenskih ljubiteljev fotografije. V Mestnem muzeju Ljubljana ob razstavah konec tedna pripravljajo javna vodstva v slovenskem in angleškem jeziku.

Podobno razmerje opažajo v Plečnikovi hiši, po kateri se je junija sprehodilo več domačih obiskovalcev, prav tako tudi zaradi Poletne noči. Julija pa jo je obiskalo več tujcev. Junija si je arhitektovo hišo junija skupaj ogledalo 800 ljudi, julija pa nekaj več kot 460.