Sanjski pogled z vrha. Foto: Youtube
Sanjski pogled z vrha. Foto: Youtube
Fotografije so se naglo razširile po spletu. Foto: Youtube

Ta teden so se po spletu razširile osupljive fotografije, ki jih je Makhorov s skupino prijateljev posnel z vrha piramid v Gizi, čeprav je vzpenjanje na te zaščitene spomenike strogo prepovedano.

Rusa, Makhorov in Vitalij Raskalov, sta fotografije posnela s položajev, ki jih varnostniki niso zaznali. Fotografije so spodbudile različne odzive, od zavisti in osuplosti do ogorčenja in zaskrbljenosti zaradi varstva starodavnih čudes.

Zdaj je Makhorov v pismu CNN-u pojasnil, zakaj je zaobšel varnostna pravila, in se opravičil Egiptu in drugim prizadetim. "Egipt me je vedno privlačil. Že od nekdaj sem sanjal, da bi se povzpel na vrh Velike piramide," je začel svoje pismo.
Nato nadaljuje, da so s prijatelji takoj ob prihodu v Egipt sklenili, da se odpravijo do piramid - in bili nemudoma očarani. "Besede ne morejo izraziti fascinacije, ki sem jo občutil ob uresničitvi svojih otroških sanj. Verjetno me je prav ta občutek gnal na vrh piramide, od koder se nam je raztezal pogled na celoten kompleks, na puščavo in Kairo."

Spust precej težji
Ker je bil večer, nihče ni bil pozoren na skupino fantov, zato so ti naglo in čim bolj po tiho splezali na vrh. Adrenalin jih je potiskal naprej, čeprav Makhorov priznava, da je bilo izčrpavajoče. V 20 minutah so bili na vrhu, kjer jih je razgled na sedmo čudo sveta pustil brez besed.

"Skušali smo zajeti lepoto pokrajine na fotografijah, da bi v tej čudoviti panorami lahko uživali še drugi. Mi seveda nismo bili prvi, ki smo se upali povzpeti na vrh piramide. Tam je bilo namreč polno napisov v najrazličnejših jezikih, nekateri so bili tudi sto let stari," razlaga.

"Spust je bil precej težji kot vzpon. Veliko srečo smo imeli, da nas niso ujeli. Bili bi v hudih težavah, če bi nas. Zato bi se rad opravičil za ta vzpon. Nikogar nismo želeli užaliti. Samo sanjam smo sledili," je končal.