Milano je na vrhu lestvice 25 evropskih mest z najhujšim prometom. Foto: EPA
Milano je na vrhu lestvice 25 evropskih mest z najhujšim prometom. Foto: EPA

Sledijo Nizozemska, kjer so vozniki v gneči na cestah zapravili 50 ur, ter Francija in Nemčija, kjer so vozniki v gneči v povprečju tičali po 36 ur. Prometno najbolj pretočne države pa so Luksemburg, Madžarska in Irska, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Raziskava ameriškega podjetja Inrix, ki se ukvarja s ponujanjem prometnih informacij, in je v raziskavi uporabilo podatke evropskega statističnega urada Eurostat, je med drugim pokazala, da je Milano mesto, kjer nastaja največ prometnih zamaškov in največja gneča na cestah v Evropi. Takoj za njim so se na lestvico uvrstili Bruselj, Antwerpen in Pariz.

Večja gospodarska kriza, manj prometnih zastojev
Podatki raziskave kažejo, da se je v državah, ki jih je najbolj prizadela gospodarska kriza, med letoma 2010 in 2011 najbolj zmanjšala pogostnost prometnih zamaškov. Med njimi so Portugalska (za 49 odstotkov manj prometnih zamaškov), Irska (25 odstotkov), Španija (15 odstotkov) in Italija (12 odstotkov).

Gneča na cestah pa se je lani zmanjšala tudi v državah s stabilnejšim gospodarstvom, so ugotovili v podjetju Inrix. V Nemčiji se je število prometnih zamaškov tako znižalo za osem odstotkov, na Nizozemskem za sedem odstotkov in v Belgiji za tri odstotke. Prometne gneče so bile pogostejše le v Franciji, in sicer za odstotek.

"Gneče na cestah predstavljajo odličen gospodarski kazalnik, ki nam pokaže, ali ljudje odhajajo v službe, ali podjetja dostavljajo svoje blago, ali potrošniki zapravljajo," je pojasnil vodja komunikacije in trženja v podjetju Inrix Jim Bak.