Predvidoma jutri se bo na Ljubljanski grad s tirno vzpenjačo povzpel dvomilijonti obiskovalec. Foto: BoBo
Predvidoma jutri se bo na Ljubljanski grad s tirno vzpenjačo povzpel dvomilijonti obiskovalec. Foto: BoBo
Ljubljanski grad
Ljubljanski grad je v soboto obiskalo kar 9.120 obiskovalcev. Foto: MMC RTV SLO

Milijonti potnik se je na Ljubljanski grad z vzpenjačo povzpel konec leta 2010 po nekaj manj kot štirih letih obratovanja, predvidoma jutri pa bo nov razlog za slavje, saj se bo naključni srečnež zapisal v zgodovino tirne vzpenjače, prejel pa bo tudi manjše presenečenje, obljubljajo na zavodu Ljubljanski grad.

V prvih sedmih mesecih letošnjega leta so s tirno vzpenjačo prepeljali 158.063 potnikov kar je za 12,23 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Največ potnikov se za vožnjo z vzpenjačo odloči prav avgusta. V torek pa je padel tudi dnevni rekord, ko so z vzpenjačo na vrh Grajskega griča prepeljali kar 2.456 potnikov.

Tirna vzpenjača je med turisti zelo priljubljena, z njo pa so se ob mestnih ali državniških protokolarnih obiskih peljali tudi številni visoki gosti, med njimi tudi angleška kraljica Elizabeta II. in japonski princ Akišino.

Vse več turistov na Ljubljanskem gradu
Tudi sicer na Ljubljanskem gradu dosedanji turistični obisk ocenjujejo kot obetaven. Konec tedna je prinesel nov dnevni rekord v obiskanosti Ljubljanskega gradu - grad je obiskalo kar 9.120 obiskovalcev. Od leta 2012, ko so na vhodu na grad in na zgornji postaji vzpenjače namestili števce prehodov, so dnevni rekord dosegli 15. avgusta lani, ko so našteli 7.455 obiskovalcev.