Salon Bonaca 2013 prinaša veliko zanimivosti tako za ljubitelje navtike kot vseh drugih vej turizma. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Salon Bonaca 2013 prinaša veliko zanimivosti tako za ljubitelje navtike kot vseh drugih vej turizma. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Shema Bonace 2013
Selitev v Marino Portorož je bila nujna predvsem zaradi potrebe po večjem razpoložljivem sejemskem prostoru. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Bonaca 2013
Ena izmed pomembnih novosti bo tudi sejem Zelene energije, ki bo predstavil prevozna sredstva prihodnosti. Dogodek bo zanimiv za vso družino. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Aleš Kobav
Aleš Kobav iz E-navtike je predstavil projekt Skipper leta. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer
Bonaca 2013
Bonaca bo v slovenskem prostoru zaživela drugo leto zapored. Foto: MMC RTV SLO/Tanja Mojzer

Zakaj selitev v Marino Portorož?
Kot smo izvedeli na novinarski konferenci, se prireditev iz koprske marine seli predvsem zaradi večjega prostora, saj bo Bonaca 2013 od 18. do 22. septembra vključevala veliko dogodkov, povezanih z navtiko in turizmom na splošno. Pet sorodnih panog bo letos prava osvežitev tako za prireditelje kot obiskovalce. Kot smo že povedali, so to: navtika, karavaning in kamping, zelena energija, turizem in oprema. Odločitev za Marino Portorož je smotrna iz več razlogov. Marina velja za najlepšo na severnem Jadranu, se ponaša z desetletjem izkušenj na področju organizacije tovrstnih dogodkov, razpolaga z vso potrebno infrastrukturo za sejemske in obsejemske dogodke ter ima v svojih vrstah še kako potrebne in sposobne kadre.

Kaj bo Bonaca 2013 ponujala?
V petih dneh se bo, tako kot lani v Kopru, na več kot 28.000 m2 razstavnih površin na ogled postavilo več kot 1000 blagovnih znamk in razstavljavcev, ki si jih bo po pričakovanjih ogledalo več kot 30.000 obiskovalcev. Plovilom v morju in na kopnem se bodo pridružili: počitniška vozila, izredno popularne mobilne hiše, šotori in razna kampingoprema, kampi, turistični ponudniki, oprema za pohodništvo in treking, ribiška oprema in oprema za podvodni ribolov, potapljanje, srfi in kitesrfi ter druga športna oprema. Organizatorji so povedali, da strmijo k čim večji racionalnosti.

Novost je tudi sejem "Zelene energije"
Kakor koli se že sliši, a tudi navtiko se še kako da povezati z ekologijo in skrbjo za okolje. Kot vemo, tukaj takoj pomislimo na jadrnice, ki za pogon ne potrebujejo ničesar drugega kot veter. Organizatorji pa bodo na sejmu “Zelene energije” predstavili tudi druga ekološka prevozna sredstva prihodnosti. Predstavljeni bodo električni avtomobili, motorji, plovila, kolesa in morda celo letalo. Obljubljajo tudi mnogo drugih razstavnih predmetov, ki se uporabljajo tako v navtiki, karavaningu in kampingu kot tudi v vsakdanjem življenju.

Pestri "z morjem povezani" spremljevalni dogodki
Na splošno velja, da so spremljevalni dogodki že od nekdaj pomemben del sejemskih prireditev, saj se dan ne konča, ko se zapro sejemska vrata. Sicer pa si organizatorji želijo, da celotnih pet dni poteka v sproščenem in zabavnem vzdušju. Ob večerih bodo koncerti Severine, Vinka Coceja s klapami, skupine Victory in številnih drugih. Čez dan se bodo spremljevalni dogodki dnevno vrstili na več lokacijah, tako na kopnem kot na morju. Potekala bo jadralna regata za pokal Slovenije Bonaca Cup, evropsko in svetovno prvenstvo jadralcev v razredu fireball, izbor za najkamp Adria, kamor pridejo vsi lastniki kampov od Slovenije pa vse do Črne gore, tekmovanje vodnih skuterjev ter drugi športni dogodki. Na "kopnem" ne bo manjkalo razstav, predstavitev novosti in poučnih izobraževalnih predavanj. Letošnja novost bodo tudi modne revije in žrebanje vstopnic obiskovalcev za bogate nagrade.

Letos se prvič izbira skiperja leta
Kot je povedal Aleš Kobav, vodja E-navtike in projekta Skipper leta, se na navtičnih dogodkih velikokrat popolnoma pozabi ali pa se premalo pozornosti nameni ljudem, ki upravljajo vodna plovila. Vsi, ki ste že kdaj jadrali, veste, da morajo imeti skiperji oziroma vozniki plovil ogromno znanja in izkušenj za plovbo po morju. Hkrati pa se od njih pričakuje tudi, da so skupaj s svojo posadko zabavni, sproščeni, da znajo kaj dobrega skuhati, da so iznajdljivi in izredno spretni ter premišljeni v vseh nepredvidljivih vremenskih, okoljskih in drugih situacijah. Zato bo letos prvič zaživel projekt Skipper leta. Potekal bo čez vse poletje, vse do 10. septembra. Stran bo dejavna v prihodnjih dneh, nominiranci pa se bodo lahko prijavili sami ali jih bo prijavil nekdo drug. Uradna razglasitev najboljših deset voznikov čolnov (skiperjev) bo na Bonaci 2013.

Druge posebnosti
V delu sejma, namenjenega karavaningu, bo na voljo premiera novih avtodomov, pričakuje pa se tudi premiera novega slovenskega plovila. Poleg združitve različnih sejemskih panog in spremljevalnih dogodkov bo organiziran - tudi lani prvič izveden - priložnostni karavaning- in kampingpark Bonaca. Postavljen bo na idilični lokaciji, otočku pred vodnim vhodom v Marino Portorož ob samem razstavišču. Namenjen bo vsem, ki se bodo na sejem in obsejemske dogodke odpravili s počitniškimi vozili. Kampingpark bo tudi tokrat lahko sprejel več kot 200 počitniških vozil.