Lenarčič bo letel z istim letalom, s katerim je že obkrožil svet. Foto: MMC RTV SLO
Lenarčič bo letel z istim letalom, s katerim je že obkrožil svet. Foto: MMC RTV SLO

Slovenski pilot, fotograf in biolog želi v okviru projekta GreenLight WorldFlight - North Pole z letalom ajdovskega podjetja Pipistrel preleteti severni tečaj, a mu je slabo vreme prekrižalo načrte. Lenarčič je tudi v pogovoru za MMC opozarjal, da bo vse odvisno od vremena, zato bo treba biti izredno pazljiv.

Pilot sicer predvideva, da bo polet trajal tri do štiri tedne. V tem času bo preletel Norveško, severni tečaj, Kanado, Atlantski ocean, Irsko, nato pa priletel nazaj v Slovenijo.

Namen projekta je spremljanje podnebnih razmer in vplivov globalnega segrevanja, zato bo v okviru poleta meril izpuste črnega ogljika.

Lenarčič se je sicer že v preteklosti loteval velikih podvigov. Nazadnje se je lani s Pipistrelovim letalom podal na 100.000 kilometrov dolgo večetapno pot okoli sveta. Na polet se je pripravljal skoraj eno leto, vzlet pa je moral trikrat prestaviti. Na poti je šestkrat preletel ekvator, več kot 60 držav na sedmih celinah, 120 nacionalnih parkov in tri oceane. Med drugim mu je uspelo preleteti tudi najvišjo goro sveta Mount Everest.