Ture avanture
Ljubljana
Piran, gore, Bled in Ljubljana - to so priporočila Lonely Planeta za obisk Slovenije. Foto: Reuters
Bled
Poudarjajo tudi Blejsko in Bohinjsko jezero, ki poleti sicer pritegneta množice, a se najde tudi dovolj skritih kotičkov, so zapisali. Foto: Reuters

"Slovenija – žep Evrope, ki ponuja najboljše na celini za dostopen denar"

Lonely Planet naredil štiri različne sezname s priporočili za leto 2019
25. oktober 2018 ob 13:57
Ljubljana - MMC RTV SLO

Lonely Planet je Slovenijo uvrstil na enega izmed štirih seznamov destinacij, ki jih popotnikom priporočajo za obisk v letu 2019.

Slovenija je na seznamu enega najvplivnejših turističnih portalov na svetu med destinacijami za "best value" – doživetja z najvišjo vrednostjo.

Lonely Planet je Slovenijo uvrstil na 10. mesto seznama destinacij z najvišjo vrednostjo, to je destinacij, ki obiskovalcem zagotavljajo nepozabna doživetja za najboljšo ceno. Ta svetovno znani in vplivni popotniški vodnik našo deželo opisuje kot destinacijo z vrhunskimi restavracijami in vinotekami, slikovitimi pokrajinami in neodkritimi majhnimi mesti. Še posebej vodnik priporoča odkrivanje slovenskih Alp, Ljubljane, Blejskega in Bohinjskega jezera, so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (STO).

"Umestitev na lestvico top desetih destinacij, ki ponujajo najvišjo vrednost za leto 2019, je za Slovenijo velika čast. Lonely Planet je ena izmed najuglednejših medijskih hiš na področju popotovanj, ki izpostavlja najbolj vznemirljive in izstopajoče destinacije na svetu. Umestitev naše dežele med destinacije, ki zagotavljajo visoko vrednost, nas izpostavlja kot destinacijo nepozabnih doživetij, ki popotniku še dolgo ostanejo v spominu," je dejala Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

"Potovanje je preprosto in ugodno"
"V enem samem dnevu lahko obiščete Piran, obalno mesto z benečanskim pridihom, se zapeljete čez alpske prelaze in občudujete dramatično gorsko pokrajino ter večerjate ob reki v središču Ljubljane," so pojasnili uvrstitev Slovenije v izbor. Poudarili so tudi vrsto dejavnosti v naravi, ki so finančno dostopnejše kot v drugih alpskih državah. "Ta žep Evrope v malem je odlična izbira za vse, ki želijo izkusiti najboljše strani celine, a jim primanjkuje časa ali sredstev," so zapisali na turističnem portalu. Slovenija je zanje tudi "kraj vrhunskih restavracij in vinotek ter neodkritih majhnih mest". Potovanje po državi je po oceni Lonely Planeta preprosto in ugodno, številne ceste in železnice pa ponujajo spektakularne vožnje. Poudarjajo tudi Blejsko in Bohinjsko jezero, ki poleti sicer pritegneta množice, a se najde tudi dovolj skritih kotičkov.

Boste našli kaj zase?
Na isti seznam so se uvrstile še egiptovska dolina južnega Nila, poljsko mesto Lodž, ameriški narodni park Great Smoky Mountains, Maldivi, ameriško mesto Houston, Argentina, Bangladeš, Albanija in Ekvador.

Države, ki bodo po mnenju Lonely Planeta prihodnje leto najbolj navduševale, so Šrilanka, Nemčija, Zimbabve, Panama, Kirgizija, Jordanija, Indonezija, Belorusija, Sveti Tomaž in Princ ter Belize.

Mesta, ki jih velja obiskati prihodnje leto, so Köbenhavn na Danskem, Šenzen na Kitajskem, Novi Sad v Srbiji, Miami v ZDA, Katmandu v Nepalu, Ciudad de Mexico v Mehiki, Dakar v Senegalu, Seattle v ZDA, Zadar na Hrvaškem in Meknes v Maroku.

Najboljše regije leta 2019 pa so italijanska dežela Piemont, gorovje Catskill v ZDA, severni Peru, tako imenovano Rdeče središče v osrednji Avstraliji, škotsko višavje in otoki, daljni vzhod Rusije, indijska zvezna država Gudžarat, kanadska provinca Manitoba, francoska regija Normandija in dolina Elqui v Čilu.

A. P. J.
Prijavi napako
Komentarji
Ples
# 25.10.2018 ob 18:34
številne ceste in železnice pa ponujajo spektakularne vožnje.

To pa res, sploh železnica je spektakularna :)
GoodFella
# 25.10.2018 ob 16:31
Bolj slaba reklama tole, Slovenija bi morala ciljati na turiste z debelejšimi denarnicami, ne smemo postati cenena destinacija za množice, ki bodo sem hodili na burek.Takega imidža se je treba izogniti.
Jožef Beujs +
# 25.10.2018 ob 16:36
uničli bojo slovenijo s tem masovnim turzimom...
Sandopes
# 25.10.2018 ob 15:03
Lepo ampak..Ne vem no. Uvrstili so nas na lestvico 10 poceni destinaciji "za tiste ki imajo malo časa in sredstev" piše.Skupaj s Albanijo,Bangladešom,Ekvadorjem,Belorus
ijo,itd,itd
ElTorro
# 25.10.2018 ob 17:06
A obstaja kakšna destinacija, ki se recimo v zadnjih petih letih ni znašla na vsaj enem od Lonely Planetovih spiskov?
Monopattern
# 25.10.2018 ob 17:05
Se strinjam, taki seznami so za avtobusarje, ki pridejo sem na slikanje, kavico v Piranu in večerjo v Ljubljani. Pustijo nam pa 20-30 € na komad za tisti dan, ko so tu. Bolj se mi zdi pomembno golf turizem, ribiški turizem, lovski turizem... kjer se obrne več denarja in tudi gost ostane tu več kot 1-2 dneva.

V Ljubljani se poleti recimo sploh ne da priti čez center s kolesom zaradi gužve, pa grem potem raje z avtom, če že moram, kar pa ni optimalno.
Wasabi
# 26.10.2018 ob 08:55
so sporočili iz Slovenske turistične organizacije (WTO).:DDDD

"Umestitev na lestvico top desetih destinacij, ki ponujajo najvišjo vrednost za leto 2019, je za Slovenijo velika čast. Lonely Planet je ena izmed najuglednejših medijskih hiš na področju popotovanj, ki izpostavlja najbolj vznemirljive in izstopajoče destinacije na svetu. Umestitev naše dežele med destinacije, ki zagotavljajo visoko vrednost, nas izpostavlja kot destinacijo nepozabnih doživetij, ki popotniku še dolgo ostanejo v spominu," je dejala Maja Pak,

Ta Maja Pak je drugače znana kot precej nesposobna ženska, tudi, ko nastopa na TV-ju se ji takoj vidi, da ni dorasla funkciji, katero zaseda. Še sama ne ve, na kakšno lsetvico so nas uvrstili. Ni lestvica, ki ponuja najvišjo vrednost wtf!?, pač pa lestvica, kjer za ta denar dobiš največ. In tako je tudi Albanija na tej lestvici, ker je še cenej - jasno pa je, da servis ni tako dober dol. Ampak ker je tako poceni ima dobro verdnost med ponujenim in zapravljenim denarjem. Bangladeš - ja tam je skoraj zastonj;)

Res je žalostno, kakšni so na funkcijah. BTW, a ji je tista hrvaška agencija že napisala strategijo razvoja slovenskega turizma al ne?;)
djdj
# 25.10.2018 ob 18:52
Ples # 25.10.2018 ob 18:34
Se strinjam. Muzej na prostemu, "okrašen" z začetki grafitarstva.
korejecTV
# 25.10.2018 ob 15:50
Ne ceč za dolgo... radenska in jabolčni sok, za katera si še pred parimi leti plačal 3 ure je danes 5
Sandopes
# 25.10.2018 ob 16:18
Mihsss@ Preberi clanek. "za tiste ki imajo malo časa in sredstev" piše.Skupaj s Albanijo,Bangladešom,Ekvadorjem,Belorus
ijo,itd,itd
lisicka10
# 26.10.2018 ob 09:22
Ja, seveda, še več masovnega turizma privabit. z vso oblico pritiskov na okolje vred..Zgrešeno... namesto manj in po viših cenah.
alcatraz
# 02.11.2018 ob 10:23
Ja, seveda, še več masovnega turizma privabit. z vso oblico pritiskov na okolje vred..Zgrešeno... namesto manj in po viših cenah.

Kdo od tistih, ki imajo veliko denarja za trošit, pa bo pri nas čakal podplačanega natakarja pol ure, da mu ves slabe volje prinese tisti kofe?
kingeston
# 26.10.2018 ob 12:34
Bolj slaba reklama tole, Slovenija bi morala ciljati na turiste z debelejšimi denarnicami,

Kaj jim boš pa ponudil? Imamo mogoče mi kak Monako? Ali pa St.Moritz? Nisem na tekočem....


isto kot sedaj samo 5× dražje :DD

to je po večini domet slovenskih turističnih delavcev...
aaa
# 26.10.2018 ob 07:08
Bolj slaba reklama tole, Slovenija bi morala ciljati na turiste z debelejšimi denarnicami,

Kaj jim boš pa ponudil? Imamo mogoče mi kak Monako? Ali pa St.Moritz? Nisem na tekočem....
21.12.2012
# 25.10.2018 ob 22:03
samo da pišejo.
Mihsss
# 25.10.2018 ob 16:14
@Sandopes: O čem ti govoriš, človek.
Robin Lood
# 26.10.2018 ob 08:31
WTO ni Slovenska turistična organizacija, ampak world trade organisation
whiteswan
# 26.10.2018 ob 08:20
Zdravilisca, smucisca, glampingi. Sem je treba zvleci goste in jih zadrzat. Vendar so zato potrebne investicije. Vsaj nekaj % od "nujnih" vlozkov v NLB.
aljo16
# 25.10.2018 ob 16:31
Res nevem kaj majo pa Huston, pa en navaden park na tej lestvici, al more bit nekej ameriškega sam da je. Majo veliko stvari samo turizem pa ni glih neka odlika tam...
kingeston
# 26.10.2018 ob 12:33
po komentarjih sklepam da vi ne hodite nikamor, samo čepite doma, še v sosednjo vas ne greste da slučajno ne bi delali gužve...

imam prav?
Kazalo