Tovrstna praksa najemanja dveh vodičev je za turistično agencijo pomenila dvojni strošek. Foto: EPA
Tovrstna praksa najemanja dveh vodičev je za turistično agencijo pomenila dvojni strošek. Foto: EPA

Slovenske turistične agencije so se pri organizaciji potovanj čez mejo srečevale s težavo, da so slovenske vodiče preganjali, češ da nimajo licenc za vodenje v njihovih državah. Pritožile so se, da morajo zaradi težav v državah, kot so Avstrija, Poljska, Madžarska, Italija, Španija in Portugalska, najeti po dva vodiča, lokalnega in slovensko govorečega za prevajanje - tovrstna praksa pa za turistično agencijo pomeni dvojni strošek.

O omenjenih težavah slovenskih turističnih agencij je evropska poslanka Romana Jordan Cizelj pisala Evropski komisiji. Na poslansko vprašanje je Komisija v odgovoru zapisala, da evropska direktiva zahteva le prijavo storitev turističnih agencij na tujem, če to zahteva država gostiteljica. "Veseli me, da je Evropska komisija potrdila mnenje, da slovenskim turističnim agencijam v državah članicah EU-ja ni treba najemati lokalnih vodičev. S tem je zanje manj administrativnega dela, za potnice in potnike pa so lahko potovanja cenejša," je odgovor Komisije komentirala Jordan Cizljeva.

Če pa turistični delavci želijo nadaljnje informacije o pogojih za izvajanje njihovega poklica v drugi državi članici, si lahko pomagajo s priročnikom Komisije, dostopnem tudi na spletu, ali se o poklicnih kvalifikacijah posvetujejo z nacionalnimi kontaktnimi točkami, poroča STA.