Na Voglu se (tudi ob poslušanju glasbe, ki so jo vrteli žičničarji) zdi, da se je čas ustavil nekje v 70. ali 80. letih. Naprave so zastarele, zato tudi precejšnja vrsta na vlečnici Storeč. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Na Voglu se (tudi ob poslušanju glasbe, ki so jo vrteli žičničarji) zdi, da se je čas ustavil nekje v 70. ali 80. letih. Naprave so zastarele, zato tudi precejšnja vrsta na vlečnici Storeč. Foto: MMC RTV SLO/T. O.
Vogel
Smučanje na Voglu je za nekatere užitek predvsem zaradi izjemnega razgleda na Julijce (v ozadju Triglav), ki ga bo užival tudi tale snežak. Foto: MMC RTV SLO/T. O.

Medtem ko je v okolici Ljubljane zjutraj termometer kazal tudi -15 stopinj, snega pa je bilo od 20 do 30 centimetrov, je bila pot proti Gorenjski bolj podobno vožnji proti toplemu jugu. Snega je bilo vedno manj (v Lescah le 4 cm - toliko kot v Portorožu), temperatura vedno višja. Tudi na Voglu ni bilo posebnega mraza, vetra praktično nobenega, snega pa okrog pol metra. Dovolj, da so žičničarji prvič v tej zimi pognali nekatere naprave. No, dvojina bo dovolj: sedežnico Brunarica in vlečnico Storeč.

Promocijska cena bo veljala do četrtka
"Sezono smo začeli slaba dva tedna prej kot lani in do vključno četrtka, 13. decembra, ponudili promocijsko ceno, saj je treba plačati samo vožnjo z nihalko. V nedeljo je bilo 700 obiskovalcev, kar je že na zgornji meji, saj sta odprti le progi Storeč in Brunarica," nam je povedal novi direktor Žičnic Vogel Boštjan Mencinger, ki seveda upa, da bo konec tedna res zapadel nov sneg in da bodo lahko odprli nove proge in tudi deskarski park. Lani so deskarji Vogel izbrali za drugi najboljši snežni park v Sloveniji.

Ski hotel - sramota bohinjskega turizma
Snežne razmere za zdaj niso najboljše. Na obeh odprtih progah je še nekaj kamenja, zaradi mehke podlage pa se hitro naredijo kupi snega. Toda začetek sezone je tu, kar je zelo pomembno za ves bohinjski turizem. Ta se že nekaj časa ukvarja s propadajočimi oziroma zaprtimi hoteli. Najbolj žalosten dokaz je Ski hotel na Voglu, ki je v lasti podjetnika Zmaga Pačnika in je že četrto leto zaprt. Problem so tudi zastarele žičnice. Direktor Mencinger se tega dobro zaveda: "Načrt je, da bi v nekaj letih, morda do sezone 2014/15, postavili novo napravo, ki bi zamenjala dvosedežnico Zadnji Vogel in enosedežnico Šija."