Z zagrebškega letališča se v svet odpravljajo tudi številni Slovenci. Foto: MMC RTV SLO
Z zagrebškega letališča se v svet odpravljajo tudi številni Slovenci. Foto: MMC RTV SLO

Stavkali so med 11. in 16. uro, v tem času pa so bili vsi odhodi in prihodi letal odpovedani ali preloženi na poznejšo uro. Uprava letališča je v sporočilu za javnost pozvala vse potnike, ki danes letijo z zagrebškega letališča ali nameravajo na njem pristati, naj se za obvestila o statusu poleta obrnejo neposredno na letalskega prevoznika ali podjetje, pri katerem so rezervirali vozovnico, zagrebško letališče pa informacije o poletih sproti obnavlja na svoji spletni strani.

Sindikati so se za stavko odločili, ker je uprava zavrnila podpis nove kolektivne pogodbe, s katero želijo za 1.050 delavcev zagotoviti obstoječe pravice v primeru morebitne koncesije letališča. Sindikati so v novo pogodbo združili 28 obstoječih različnih sporazumov, pravilnikov in odločitev, da bi se zavarovali pred morebitnimi enostranskimi spremembami dokumentov po volji morebitnega prihodnjega koncesionarja letališča.

21. novembra že nova stavka?
Stavka naj bi potekala v treh korakih. Po današnji peturni opozorilni stavki naj bi v ponedeljek sledila še celodnevna stavka, če tudi takrat ne bo dogovora, pa naj bi stavkali vse do izpolnitve svojih zahtev.