Smučišče Kalič. Foto: Radio Koper
Smučišče Kalič. Foto: Radio Koper
Smučišče je v dobrih časih obiskalo tudi 20.000 smučarjev letno. Foto: Radio Koper

Postojnsko smučišče Kalič, na katerem so se naučile smučati številne generacije Notranjcev in Primorcev, žalostno propada. Vandali so razbili, kar se je razbiti dalo, tatovi pa so odnesli vse, s čimer se je bilo mogoče okoristiti. Z uvedbo stečajnega postopka ljubljanske družbe Lepi kraji - v katere lasti je dobršen del Kaliča -, ki v zadnjih letih ni naredila ničesar, da bi na Kaliču lahko pognali vsaj vlečnice, pa se je prebudilo upanje, da se bodo stvari mogoče vendarle premaknile.

Priljubljeno smučišče je v boljših časih obiskalo tudi do 20.000 smučarjev letno. Slabi časi za Kalič so se začeli že pred 20 leti. Takrat ga je namreč lastnik, podjetje Postojnska jama turizem, kot nepotrebno premoženje prenesel na razvojni sklad. Prek PID Krona je prešel v last hrvaške Terra firme oziroma njenega hčerinskega podjetja Lepi kraji.

Načrti za oživitev so bili sicer smeli, vendar so se izjalovili. Zadnji najemnik, ki mu je uspelo smučišče navkljub slabim pogojem upravljati, je bil do leta 1998 domačin Lado Šepec. Novico o stečaju zadnjega lastnika je sprejel z neprikritim zadovoljstvom: "Mogoče sem danes eden najveselejših ljudi v Postojni. Pričakujem, da se bo občina odločila in da bo zdaj nekaj naredila s Kaličem, ki ji je ponujen."

Da bi žalostnemu propadanju naredili konec, so zainteresirani tudi na občini. Za zdaj sicer še ne vedo natančno, na kakšen način, vendar naj bi v kratkem ustanovili projektno skupino, ki bo pripravila dokumentacijo in skušala najti tudi načine za financiranje.

Podžupan Postojne Andrej Berginc je povedal: "Zanimamo se, kaj se s Kaličem dogaja, vendar je treba določene projekte izpeljati tudi po pravni poti. Najlažje bi bilo, da bi dobili kakšnega investitorja, ki bi bil pripravljen vlagati v svoje lastne projekte." Seveda bi mu občina, ki bi tam razvijala dejavnosti v vseh letnih časih, ne le pozimi, prišla z veseljem nasproti.

Stečajni upravitelj Janko Maček nam je potrdil, da bi Kalič s pripadajočimi objekti rad kar najhitreje dobro prodal, kar je seveda tudi v interesu upnikov. Po vsej verjetnosti bo prav kmalu podal predlog za zavezujoče zbiranje ponudb.