Ture avanture
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.4 od 8 glasov Ocenite to novico!
Stranišče
Toaletni prostori na počivališčih v Sloveniji so večinoma dobro urejeni. (Fotografija je simbolična.) Foto: Reuters

Dodaj v

Toaletni prostori ob slovenskih avtocestah večinoma dobro urejeni

Znani rezultati nove raziskave
15. julij 2017 ob 10:47
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Zadnja raziskava ugotavlja, da so toaletni prostori na počivališčih ob slovenskih avtocestah večinoma dobro urejeni in čisti.

Od 22 naključno izbranih počivališč Mednarodni inštitut za potrošniške raziskave (Mipor) ni odkril praktično nobenih večjih pomanjkljivosti, je pa ponekod otežen dostop invalidom.

Največ sta pri ocenjevanju šteli čistoča in oprema (po 25 odstotkov vsaka), sledila sta intimnost (20 odstotkov) in prostor z umivalniki (15 odstotkov), medtem ko so imeli zunanjost in dostop, splošni vtis ter dodatni prostori po petodstotno težo.

Najvišje ocene so dobili toaletni prostori na počivališčih Barje jug, Maribor vzhod, Mokrice jug, Radovljica sever, Tepanje sever in Voklo zahod, sledili pa so toaletni prostori na počivališčih Dobrenje vzhod, Dravsko polje jug, Jesenice jug, Lom vzhod, Lopata jug, Mlake, Murska Sobota jug, Podsmreka, Ravne, Zaloke jug, Dul, Lormanje sever, Lukovica sever in Ravbarkomanda zahod.

Ocenjevalce so najbolj razočarali toaletni prostori na počivališčih Fernetiči jug in Zaloke sever. Prvi zaradi neuglednega in zarjavelega kioska, kjer lahko zmanjka toaletnega papirja, na počivališču Zaloke sever pa so ocenjevalci ob obisku zaznali muhe.

Počivališča Maribor vzhod, Mokrice jug in Radovljica sever so si zaslužila posebno pohvalo, saj imajo znižane umivalnike za otroke. Upravljavci toaletnih prostorov so se najslabše izkazali pri dostopu za invalide.

Ocenjevalci so pogosto pogrešali tudi previjalne mize - našli so zgolj en zgleden primer z odklenjenim posebnim prostorom, kjer so na voljo previjalnica, umivalnik in stranišče za majhne otroke. "Nekaj, kar je na zahodnih avtocestah standardno, je pri nas dobro zaklenjeno ali pa postavljeno v stranišča za invalide, kar je po našem mnenju podcenjevanje tako invalidov kot staršev," so poudarili.

"V večini toaletnih prostorov smo dobili zelo dober splošni vtis," še dodali. "Kljub dovolj dobremu skupnemu vtisu pa bi si želeli, da upravljavci toaletnih prostorov namenijo več pozornosti dostopu invalidov, tudi z njim namenjenimi parkirnimi mesti, še bolj pa smo pogrešali ustrezno obravnavo družin z majhnimi otroki."

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
ettelewen
# 15.07.2017 ob 10:57
Lepo slišati. Ne razumem le tega, zakaj je deljenje prostora "podcenjevanje tako invalidov kot staršev". Z vidika izkoristka prostora je čisto logično, da bi bila velika previjalna tabla v mobilno oviranim prijazni veliki kopalnici. Pa še unisex so, in z manjšo frekvenco uporabe, tako da je več zasebnosti. Win-win za vse.
GLaDOS
# 15.07.2017 ob 11:06
wc na sliki pa je dejansko cist ;) ima pac posebne tapete.
Murpek
# 16.07.2017 ob 15:07
Prevozil sem veliko večino Evrope in z lahkoto rečem, da je v kategoriji zastonj WC-jev (kar pomeni večino WC-jev na slovenskih postajališčih), in splošni urejenosti bencinskih črpalk, Slovenija med vodilnimi v Evropi.
Wasabi
# 15.07.2017 ob 14:53
Jaz vseeno ne bi bil tako zadovoljen. Včasih nabašeš na pravo štalo, mi je pa jasno, da so za to bolj krivi ljudje packi kot osebje na počivališčih.
mihael1
# 16.07.2017 ob 17:41
Sentilj - izhod iz drzave slabo -
naj bi bil odgovoren bife , a je tudi Petrolov wc.
zozozo
# 15.07.2017 ob 19:31
Največja neumnost je, da na nekaterih črpalkah zaračunavajo uporabo stranišča. Naključnemu potniku je povsem vseeno, če urinira zunaj pred črpalko, saj bo takoj odpeljal dalje.
seven7
# 15.07.2017 ob 16:59
Vsaj vidiš konkretne batine.
ata
# 15.07.2017 ob 12:21
Še dobro, da niso zašli na Polskavo
kolibri123
# 15.07.2017 ob 16:40
Imam pa pripombo na Petrolovo arhitekturno zasnovo vhoda v WC, npr Kozina in Lom (proti primorski): vhod je skupen, ženski in moški WC sta levo in desno z na stežaj odprtimi vrati, tako da ženske, ko vstopamo v ženski WC, raje gledamo že pri vhodu proti levi, ker desno so v moškem WCju pisoarji nasproti vrat in je skrajno skrajno zoprno pogledati na desno lulajoče moške. Vsaj da bi bila kakšna provizorična montažna stena vmes med vrati in vhodno skupno vežo. To je še posebej ZOPRNO, če greš vsem na očeh na WC ponoči, in te kdo izza pisoarja čez ramo ošine z očmi. Zaradi tega razloga se raje ustavljam na OMVjevih servisih, ker tam imajo normalno zaporedna vrata, najprej ženski potem moški WC, ki se sama zaloputnejo, ko vstopiš v hodnik WC -ja.

Če kdo od Petrola to bere, naj pove naprej. Ker ta njihova posebnost je res neznosno zoprna, pa tudi nevarna za samotne obiskovalke toaletnih prostorov.
Gepard007
# 15.07.2017 ob 14:09
Če je tako kot na sliki ne razumem kako je lahko potem to smatrano kot čisto...
Kazalo