Posebnost mlade portugalke je, da zgolj v nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino. Portugalka, ki ji Belokranjci rečejo tudi potrgalka, je sveža, lahko pitna in sortno aromatična. Foto: MMC RTV SLO/T.K.B.
Posebnost mlade portugalke je, da zgolj v nekaj tednih iz mošta dozori v mlado vino. Portugalka, ki ji Belokranjci rečejo tudi potrgalka, je sveža, lahko pitna in sortno aromatična. Foto: MMC RTV SLO/T.K.B.
Kostanj
Vesela jesen v Beli krajini s kozarcem vina, kosom belokranjske pogače in kostanjem. Zveni mamljivo, mar ne? Foto: BoBo
Vino
Prireditve ob ljudskem prazniku mladega vina bodo potekale do martinove sobote, metliški prireditelji in turistični delavci pa želijo z njimi Belo krajino predstaviti kot vse bolj uveljavljen turistični cilj. Foto: MMC RTV SLO

V Metliki se namreč danes s prireditvijo Mlada portugalka začenja vrsta prireditev Vesele jeseni v Beli krajini. Najpomembnejša prireditev med njimi je prav Mlada portugalka, ki se odvija tretjo soboto v mesecu oktobru, saj je to mlado vino, ki je primerno za pitje že tretji dan po trgatvi. Portugalka je vino, ki uspeva samo v Beli krajini in je zato med domačini še bolj cenjeno.

Niz njenih prireditev bodo danes ob 15.30 začeli z delavnico peke belokranjske pogače. Pred metliškim gradom bodo nadaljevali s prihodom voza s portugalko in domačih vinarjev, točenjem tega tradicionalnega mladega vina in kulturnim sporedom.

Prireditve ob ljudskem prazniku mladega vina bodo potekale do martinove sobote, metliški prireditelji in turistični delavci pa želijo z njimi Belo krajino predstaviti kot vse bolj uveljavljen turistični cilj.

Predsednik turističnega društva Vigred Metlika Rudi Vlašič je povedal, da je Bela krajina v zadnjih letih postala vse bolj obiskano turistično izhodišče, tamkajšnji turistični delavci in vinarji pa bi radi - podobno kot ob tamkajšnji pomladni Vinski vigredi - sadove turizma želi tudi na Veseli jeseni.

Trgatev po starih običajih
Prav tako je običaj na prireditvi trganje potomke najstarejše trte z mariborskega Lenta modre kavčine, ki raste pred metliškim gradom. Trgatev poteka po starih običajih, ko grozde ročno stisnejo in ločijo jagode od pecljev. Potem se posoda odnese na grajsko dvorišče, kjer aktualna kraljica metliške črnine po starem običaju z nogami stlači grozdne jagode.

Danes bodo odprli še razstavo Darovi jeseni, razglasili najboljšo portugalko in končali z zabavnim sporedom.

V torek, 12. novembra, bodo nato priredili dan odprtih kleti z brezplačno vinsko pokušino, prireditve metliške Vesele jeseni pa v soboto, 16. novembra, sklenili s tradicionalnim 14. pohodom po poteh soseske zidanice v Drašičih.

Ker so tovrstne metliške prireditve vedno dobro obiskane, tudi letos pričakujejo obiskovalce z vseh koncev Slovenije, je še povedal Vlašič.