Projekt Arheologija za vse bo nadgradil desetletno delo oživljanja arheološkega najdišča Simonov zaliv. Foto: Radio Koper
Projekt Arheologija za vse bo nadgradil desetletno delo oživljanja arheološkega najdišča Simonov zaliv. Foto: Radio Koper
Simonov zaliv
S parkom želijo popestriti kulturno in turistično ponudbo. Foto: Radio Koper

Projekt zajema tako restavratorska dela na območju rimske vile s pristaniščem, kakor tudi vzpostavitev arheološkega interpretacijskega centra in interaktivne razstave. Njegovi glavni cilji so povečati dostopnost arheološkega parka najširši javnosti, omogočiti njegovo delovanje skozi vse leto ter ga umestiti v kulturno in turistično ponudbo okolja. Rimsko vilo z mozaiki bodo restavrirali in ustrezno zaščitili. Javnosti bo dostopno tudi pristanišče, ki je bilo nekoč največje v Istri, sedaj pa je meter in pol pod morsko gladino.

"Na ta način smo želeli poudariti ostanke rimskega pristanišča, ki so pod vodo še vedno vidni in prepoznavni. Zato je smiselno, da na to opozorimo. In ne nazadnje, zakaj na tem prostoru, ki je prostor turizma in kjer je vedno veliko ljudi, ne bi opozorili še na nekaj drugega, na tisto nekaj več in to ponudili na privlačen način. Denimo, lahko se potopiš, tudi če si začetnik, se dodatno izobraziš in tako spoznavaš kulturno dediščino in njen pomen," pojasnjuje vodja projekta Irena Lazar.

Za podvodni poligon in potope z nepotapljači bo skrbel piranski Inštitut za potapljanje. Edinstveno izkušnjo, razumevanje in izmenjavo informacij na najdišču pa bo s pripovedovanjem zgodb preko digitalnih tehnik oblikoval islandski partner, podjetje Gagarin. S projekti kulturne dediščine ima sicer številne izkušnje, prvič pa se sooča s podvodnim parkom. Kakor nam je povedal predstavnik družbe Geir Borg, je delo v Simonovem zalivu nekako podobno njihovemu projektu za turiste na Islandiji, ki nastaja v osrčju ledenika, do katerega bodo obiskovalci prišli skozi predor. Preko zvočne podobe besede "Koper" pa je Borg našel tudi simbolno morsko povezavo, saj v islandščini, kakor nam je povedal, označuje "mladega tjulnja".

Projekt Arheologija za vse bo nadgradil desetletno delo oživljanja arheološkega najdišča Simonov zaliv in predstavlja kakovosten preskok v delovanju arheološkega parka.

Lea Širok, Radio Koper