Nemci se na Danskem počutijo varne. Foto: Reuters
Nemci se na Danskem počutijo varne. Foto: Reuters

Ko je Danska lani zaradi begunske krize uvedla začasni konadzor na mejah in si prislužila ostre kritike preostale Evropske unije, si nihče ni mislil, da bo s tem ukrepom močno spodbudila turizem.

Občutno se je povečalo predvsem število nemških turistov, ki so se odpovedali počitnicam v Tuniziji, Egiptu in Turčiji ter poostritev mejnega nadzora vidijo kot nekaj pozitivnega.

"Lahko bi se reklo, da je problematično, da je Danska uvedla mejni nadzor, ampak je dobro za varnost," je povedal Hans-Guenter Duenhoeft, nemški turist, ki je dansko prestolnico obiskal prvič. Čeprav trdi, da se za počitnice na Danskem ni odločil zaradi terorističnih groženj v drugih državah, ampak jih je načrtoval že dlje časa, dodaja, da svoje družine trenutno ne bi peljal v Turčijo ali Egipt. "Varnost je na prvem mestu," je med obiskom zabaviščnega parka Tivoli Gardens dodal Nemec.

Na Danskem se svet še ni obrnil na glavo
Občutek varnosti, ki ga daje nadzor na mejah, so izkoristile tudi danske turistične agencije, ki so svoje turistične storitve začele oglaševati pod geslom: "Na Danskem se svet še ni obrnil na glavo."

Danska turistična zveza je razkrila, da letos pričakujejo največ nemških turistov po letu 1990. "Varnost je Nemcem zelo pomembna. Čeprav je poostritev mejnega nadzora nekoliko prizadela ugled Danske, očitno pozitivno vpliva na turizem," je pojasnil Lars Ramme Nielsen, predstavnik danske turistične zveze v Nemčiji.

Nemci so sicer lani Dansko označili za drugo najvarnejšo evropsko državo, na prvo mesto se je uvrstila Islandija.