"Soncu se je treba izogniti, ko je najmočnejše, treba se je pokriti z oblačili, s pokrivali, nositi sončna očala. Krema za zaščito pred soncem naj ima najmanj zaščitni faktor 30, ščiti naj pred UVA- in UVB-žarki in nanašati jo moramo dovolj pogosto," pravi dermatologinja Vesna Tlaker Žuntar. Foto: BoBo
Sončenje
Primer, kako se NE sončiti. Foto: RTV SLO

Dobra novica je, da lahko za razmeroma majhen denar dobimo dobro zaščito, pa tudi, da razen enega vsa sredstva nudijo zaščito, ki jo obljubljajo na embalaži.

Potem ko so zadnja leta na testih po kakovosti prednjačile cenejše kreme, sta se letos najbolje izkazali nekoliko dražji zaščitni sredstvi znamk Avene in Vichy. Za petami so jima kreme trgovskih znamk: "Še zlasti tiste najcenejše kreme, recimo to so kreme DM-a, pa Lidlova in pa Hoferjeva krema," je dejal Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenija.

Testiranja, na katerem so preverjali, ali držijo navedbe o zaščitnih faktorjih, ali so dodana navodila in ali so med sestavinami take, ki bi lahko škodile zdravju, ni prestala le ena krema: "Edino sredstvo za sončenje, ki ni doseglo zapisanega faktorja UVB in je na prodaj v Sloveniji, je Müllerjeva oziroma Lavazonova krema," je dodal Okorn.

Testirani vzorec je nudil kar za tretjino manjšo zaščito pred UVB-žarki, kot je bilo zagotovljeno na embalaži. Sicer pa nekatera sredstva vsebujejo alkohol, spet druga dišave, ki lahko povzročajo alergije, ali pa kemikalije in konzervanse, ki povzročajo motnje v delovanju žlez. Sploh tisti z občutljivo kožo morajo torej pred nakupom preveriti sestavine. Najboljša zaščita pa ostaja izogibanje sončnim žarkom.

"Zaželeno je, da na soncu ne bi porjaveli, saj vsaka porjavelost pomeni, da je v koži prišlo do okvare, proti kateri se koža bori," pravi dermatologinja Vesna Tlaker Žunter, ki razkrije tudi tri glavna pravila za zaščito pred soncem: "Soncu se je treba izogniti, ko je najmočnejše, treba se je pokriti z oblačili, s pokrivali, nositi sončna očala. Krema za zaščito pred soncem naj ima najmanj zaščitni faktor 30, ščiti naj pred UVA- in UVB-žarki in nanašati jo moramo dovolj pogosto."

Praviloma se moramo namazati na dve uri, še pogosteje pa, če se vmes kopamo, brišemo ali močneje potimo. Še posebej skrbno je treba pred žarki zaščititi najmlajše in tiste z občutljivejšo kožo.

Kako izbrati pravo sončno kremo?
Kako izbrati pravo sončno kremo?