Ture avanture
(7)
Sodobno opremljen bazenski in kulturni kompleks ob vhodu v Tržič je sprejel prve kopalce. Foto: RTV SLO
VIDEO
V Tržiču odpirajo Gorenjs...

Dodaj v

Video: V Tržiču na Gorenjski plaži prvi kopalci

Obnova 50 let starega kopališča
18. julij 2014 ob 15:45,
zadnji poseg: 18. julij 2014 ob 16:21
Tržič - MMC RTV SLO, STA

V Tržiču so odprli Gorenjsko plažo, bazenski kompleks z dvema bazenoma in amfiteatrom za kulturne prireditve z dvema bazenoma. Obnova 50 let starega kopališča je stala več kot štiri milijone evrov.

Kompleks je bistvenega pomena za Tržičane, hkrati pa bo obogatil turistično ponudbo mesta, je na novinarski konferenci pred odprtjem Gorenjske plaže povedal župan Borut Sajovic.

Kot je pojasnil, je bil javni bazen v Tržiču standard vse od leta 1961, zato so se, ko je bil objekt dotrajan in je začel spuščati vodo, odločili povsem na novo urediti območje bazena. Za projekt so prejeli 2,7 milijona evrov evropskih sredstev, celotna naložba pa je znašala 4,3 milijona evrov, od katerih je občina prispevala 1,3 milijona evrov.

Površine novih bazenov so primerljive z nekdanjim bazenom, tako da je vodnih površin 974 kvadratnih metrov, naenkrat pa je lahko na območju bazena lahko do 500 ljudi. Prve plavalce bo kopališče, ki je v sredo dobilo uporabno dovoljenje, sprejelo v petek. Uradno odprtje z veliko zabavo pa bo prihodnji petek, 25. julija.

Od nedelje do četrtka bo Gorenjska plaža, ki jo označuje celostna podoba natikačev in kopalk, razporejenih v rdeči nagelj, odprta med 9. in 19. uro, ob petkih in sobotah pa do 21. ure. Ure obratovanja bo javno občinsko podjetje, ki je upravljavec kompleksa, v prihodnje prilagajalo željam kopalcev.

Poleg sklopa bazenov sta v kompleksu tudi gostinski objekt, za katerega pa občini še ni uspelo najti najemnika in zato v letošnji poletni sezoni ostaja zaprt, ter prireditveni prostor za kulturne in družabne prireditve. Temu manjka še streha, ki pa bo glede na pogoste vremenske nevšečnosti fiksna, in ne premična, kot je bilo prvotno načrtovano.

Gorenjska plaža bo obogatila turistično, rekreativno in kulturno življenje v kraju, je prepričan župan, ki je vesel, da so tudi tisti, ki so bili sprva skeptični do projekta, svoje mnenje spremenili. "V tem mestu je marsikaj propadalo, z leti pa nam je ta trend uspelo ustaviti," je izpostavil Sajovic in spomnil, da so v času, ko je bil Tržič razvito industrijsko mesto, že imeli kopališče, smučišče, nogometno igrišče in drsališče.

Pozneje je ta infrastruktura propadla, zdaj pa je kraj znova stopil na pot razvoja turistične in rekreativne infrastrukture. Dograjena je bila koča na Zelenici in urejene tematske poti, letos je mesto dobilo smučarski muzej in prvi turistični vodnik, jeseni pa se obeta še prenova čevljarske zbirke. Več priložnosti v turizmu vidijo tudi zasebniki, ki so vlagali v nove prenočitvene kapacitete.

"Tržiške planine vsako leto privabijo 300.000 ljudi in naša želja je, da se ustavijo tudi v muzeju in na Gorenjski plaži," je izpostavil Sajovic, ki načrtuje tudi nadaljnji razvoj turizma v občini, tako z ureditvijo družinskega smučišča in gradu Neuhaus kot z revitalizacijo kompleksa nekdanje tržiške bombažne predilnice in tkalnice.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
jang
# 18.07.2014 ob 20:41
sploh Rupar je znal z občinskim denarjem
Zgodovinar_666
# 18.07.2014 ob 22:02
Imam kolega iz Tržiča, pa pravi, da so uspeli poplačati vse Ruparjeve dolgove in da so se za časa Sajovica zgodile največje investicije v zgodovini Občine Tržič - izgradnja kanalizacije, obnova šol in športnih objektov itd. In ne glede na to, občina ni zadolžena. V zelo veliki meri so izkoristili evropska sredstva. Nisem mogel verjeti kakšne številke.

Tako, da lahko samo to rečem, da si želim, da bi bil Sajovic župan v moji občini.
The Stig
# 19.07.2014 ob 00:57
A se bo Sajovca tako reklamiralo tudi ko se bo zacela kopičiti izguba iz leta v leto?
stanolio
# 19.07.2014 ob 00:03
Pa ja ni to že kampanja za oktober. Vprašanje je kako bo nepokrito kopališče v Tržiču pokrivalo stroške pri 20 do 25 kopalnih dneh na leto. Po mojih izkušnjah je letni strošek takšnega kopališča okoli 80.000,00 EUR. Me zanima kje bo občina dobila ta denar.
Zgodovinar_666
# 18.07.2014 ob 19:18
Pohvale projektu. Se vidi, da v Tržiču znajo z denarjem, ki ga dobijo, narediti res veliko. Od njih bi se tudi država lahko česa naučila.
Zgodovinar_666
# 19.07.2014 ob 18:23
Drugače imajo za zunanje bazene posebne folije s katerimi jih prekrijejo čez noč in tako preprečijo, da se v slabem vremenu ali ponoči preveč shladi. Ne vem pa kako imajo to rešeno v Tržiču.

Je pa res, da če hočejo, da bodo turistično bolj zanimivi, bodo morali še veliko postoriti. Ampak ne samo občina, ampak predvsem ljudje in firme. Občina in župani lahko samo pomagajo, in vložek v tak objekt je pomoč kraju.

V Avstriji in Švici manjši kraji zelo držijo skupaj, si pomagajo in poskrbijo, da turizem laufa na polno. Ne vem zakaj ne bi mogli tudi Slovenci?

Sem na internetu slučajno videl sliko dokumentacije, ki je bila potrebna za ta objekt. Mislim, da je bilo 6 ali 7 fasciklov. In če smo iskreni, to ni tako zahteven projekt. Ampak slovenska birokracija je zahtevala takšno goro dokumentacije. In še to je treba vedeti, da občina vedno lažje in hitreje dobi dokumentacijo kot zasebnik. Tako da jaz vsakemu zasebniku, ki je tako nor, da investira v Sloveniji, rečem samo hvala in kapo dol.

Imajo pa v Tržiču eno območje, ki je v bistvu na top lokaciji in propada. Ampak ga ne morejo urediti. Zakaj? Ker je spomeniško zaščiten in spomeničarji že takoj v štartu odženejo vsakega potencialnega investitorja, ko mu povedo pogoje. Tako, da boste vedeli kdo je kriv za propadanje starih mestnih jedr v Sloveniji.
Roll_bar
# 19.07.2014 ob 14:40
povsod v turizmu prodajajo doživetja samo v levem tržiču so se odločili da bojo imeli lužo z letnim gledališčem brez toboganov in skakalnic,nekako je vse skupaj ratala mlakuža za upokojence
Kazalo