Sava Tour poteka od leta 2013. Foto: BoBo
Sava Tour poteka od leta 2013. Foto: BoBo

Ekipa sedmih kolesarjev iz vseh štirih Savskih držav bo v sklopu Sava toura prekolesarila 807 kilometrov dolgo pot od izvira Save Dolinke do izliva Save v Donavo. Kolesarji so se podali na prvo etapo, ki poteka od Zelencev do Ljubljane.

S tem dogodkom bodo tudi letos zaznamovali dan Save, ki je 1. junija. Mednarodna komisija za Savski bazen (ISRBC) je projekt razvoja kolesarskih stez ob reki začela leta 2013. Od takrat vsako leto poteka tudi Sava tour, ki je namenjen promociji ključnih sporočil, povezanih z dnevom Save.

Z 9-dnevno turo bodo kolesarji oživili zamisel o obsavski kolesarski poti, ki v promociji kolesarstva in turizma združuje Slovenijo, Bosno in Hercegovino, Hrvaško in Srbijo.

Na več mestih trase bodo za kolesarje organizirani sprejemi v sodelovanju z lokalnimi skupnostmi. Na današnji 92-kilometrski etapi jih bodo sprejeli na Jesenicah, v Radovljici, Kranju in v Ljubljani.

Mednarodno skupino sestavlja sedem kolesarjev, na celotnem slovenskem delu trase pa jih bodo spremljali člani Turističnega društva Rekreatur. Na posameznih odsekih se jim bodo pridružili še člani Slovenske kolesarske mreže in lokalnih društev.

V Mestni občini Ljubljana so v sklopu projekta uredili vzorčno pot ob Savi, z njo pa nameravajo povezati sosednje občine. Z ureditvijo kolesarske poti oziroma rekreacijskega in izobraževalnega območja ob Savi želijo urediti obrečni prostor ter prispevati k prijateljskemu sodelovanju mest na tej poti.