Vsak dan na indijske vlake sede 23 milijonov ljudi. Foto: Reuters
Vsak dan na indijske vlake sede 23 milijonov ljudi. Foto: Reuters
Indija, vlak
Vlak v Indiji ostaja največkrat uporabljeno prevozno sredstvo. Foto: Reuters

Za takšno potezo so se v Indiji odločili zaradi ogromne onesnaženosti. V želji, da bi zmanjšali ogljični odtis, bodo na strehe vlakov začeli nameščati sončne panele. Ti bodo namesto dizelskega goriva zagotavljali osvetljavo in delovanje oglasnih panojev v vlakih.

Prvi vlak, na katerega so namestili sončne panele, že vozi po tirih okoli New Delhija. Ko si s soncem ne bodo mogli pomagati, bodo osvetljavo zagotavljale baterije, ki jih bodo na soncu polnili čez dan. Samo v skrajni sili, če zatajijo še te, bodo uporabili dizelsko gorivo, so pojasnili na železnicah.

V Indiji pričakujejo, da bodo na račun vsakega vlaka, ki bo deležen tovrstne preobrazbe, prihranili 21.000 litrov dizelskega goriva letno. Gre za ukrep, s katerim želi država zmanjšati odvisnost od fosilnih goriv in zmanjšati proizvodnjo ogljikovih emisij.

Eden največjih železniških sistemov na svetu
Železniški promet je v Indiji, ko je bila ta še njena kolonija, vzpostavila Velika Britanija. Gre za enega največjih železniških sistemov na svetu, vlak pa je še vedno največkrat uporabljeno prevozno sredstvo, ki ga za premagovanje daljših razdalj uporabljajo Indijci.

Vozni park je sicer zastarel, saj so leta zanemarjanja železnic in populistične politike subvencioniranja vozovnic terjala svoj davek.