Planinski izlet
Slavnik je priljubljena izletniška točka. Foto: Wikipedia

Dodaj v

Parkirišče pod Slavnikom je plačljivo

Priljubljena primorska pohodniška točka
5. oktober 2018 ob 10:26
Koper - MMC RTV SLO, STA

Parkirišče v Podgorju, na katerem svoje avtomobile večinoma parkirajo pohodniki na Slavnik in okoliško hribovje, je od danes plačljivo.

Na Mestni občini Koper so se za tak ukrep odločili, da vzpostavijo red na parkirišču. Parkirnina bo en evro, plačati pa jo bo treba le ob koncu tedna.

Kot pravijo na koprski občini, sta pobudo, da bi bilo parkirišče plačljivo, podali tamkajšnji krajevna in agrarna skupnost, sami pa so ji prisluhnili.

"Dozdajšnje izkušnje namreč kažejo, da se določen red vzpostavi tako, da so parkirna mesta plačljiva," so zapisali. Dodali so, da si prizadevajo uporabnikom zagotavljati urejena parkirna mesta v okolici javnih storitev.

Parkirišče bo obratovalo vse dni v letu. Od ponedeljka do četrtka bo parkiranje brezplačno, v petek, soboto in nedeljo pa bo treba plačati simboličen en evro. Parkirnino bo mogoče plačati na parkirnem avtomatu na vhodu na parkirišče, prek aplikacije ParkMeWise ter prek sistema SMS-parking. Nadzor nad plačilom parkirnine bodo izvajali komunalni nadzorniki Marjetice Koper.

Za uporabnike parkirišča bo veljal tudi drugačen parkirni režim. Na intervencijski poti in makadamskem delu parkirišča parkiranje ob količkih ne bo več dovoljeno, prav tako bo parkiranje mogoče samo za osebna vozila, in sicer na označenem travnatem delu parkirišča.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Jazst2
# 05.10.2018 ob 14:31
En euro! EN EURO???

in v Sloveniji vse narobe

hahaha.... OMG
enbody
# 05.10.2018 ob 17:57
Nenasitna država, ki jo vodijo tretjerazredni pravnički.
Paperino
# 05.10.2018 ob 12:53
"Dozdajšnje izkušnje namreč kažejo, da se določen red vzpostavi tako, da so parkirna mesta plačljiva," so zapisali. Dodali so, da si prizadevajo uporabnikom zagotavljati urejena parkirna mesta v okolici javnih storitev.

Eno veliko nakladanje. Tisti, ki pogosto hodimo na Slavnik vemo, da je to eno samo nakladanje. Red parkiranja ne bo čisto nič boljši. Še vedno bomo parkirali tam, kjer smo parkirali prej. Na gmajni enako pokošeni. Je pa zanimivo, da parkirnina, ki jo je pred časom poskušala pobirati agrarna skupnost ni šla skozi , predvsem zato, ker naj bi bile parcele, kjer se parkira kmetijske. Marjetica z blagoslovom občine očitno s tem nima težav. Oni tam na kmetijskih zemljiščih lahko pobirajo parkirnino.

Nič, ob vikendih se bom sprehodil na Slavnik po lažji poti iz Prešnice. Saj ne gre za 1 euro.
nevem
# 05.10.2018 ob 12:10
Plačljivo je bilo že pred enim letom. (Iz lastne izkušnje).
vranek
# 06.10.2018 ob 17:59
Parkirate kjerkoli, puscate smeti, unicujete naravo , en euro je pa prevec. Pogoltnost brez primere.
Na Gorickem pride avtobus z MB registracijo, ven se vsuje 60 gobarjev z do 1m dolgimi grabljicami. Pregrabljate in unicite gozd, pokradete kostanje, v prekmurju so kostanji zasajeni kot sadovnjaki, niso samorasli, grozdje, pridelke, vse kar je na obgozdnih njivah, sadovnjakih, in pustite vrecke, piksne,. Sramota! Podpiram kmere v iniciativi, da se zahajanje v privatne gozdove prepove.
Vsak euro vam je pa odvec za placat. Pa sedte doma ali pa hodite po avtocesti, ce niste preskrti za vinjeto!
povzetek
# 05.10.2018 ob 13:50
Novembra so spet volitve, pa bomo videli, kako so koprčanom všeč umazane igre.
Ramus
# 05.10.2018 ob 20:19
Tudi na Bledu so nam že povedali, da nismo zaželjeni,.... vredu, pa lepo se imejte.
Darxta
# 05.10.2018 ob 10:49
Lepo da so razložili, kako bodo denar pobrali.
A bi lahko tudi povedali, kako ga bodo zapravili? Ali bo šlo za priboljške zaposlenim na Občini?
sik
# 06.10.2018 ob 10:47
Čez 5 let bo Slovenija hujša od Avstrije in bomo za vsak izlet parkinge plačeval z eno razliko da imajo tam 50% visje plače.Ampak Slovenci zacenjamo z visokim turizmom in ta kratko bodo potegnili ljubitelji gora in pohodništva med katerimi je na srečo in njihovo žalost tudi veliko takih ki nimajo insolventnosti socialno šibki od upokojencev dalje.
Če poenostavimo bodo meščani sedaj da bodo lahko šli v naravo morali poleg bencina malice plačevati se domačinom in skupnostim ki živijo na območju kamor se podajajo kar je nesprejemljivo saj gre za našo skupno slovensko zemljo.
zapravico
# 05.10.2018 ob 11:16
A je planinski zrak tudi za plačat?
thomas meier
# 06.10.2018 ob 08:17
Meni se zdi pa najbolj zanimivo, ko pridem do plačljivega parkirišča kje na podeželju to, da večini ni problem dati 50 centov ali pa evro, le avtomobili z italijanskimi in ljubljanskimi registrskimi tablicami so parkirani ob cesti, po gmajni itd, pač tam, kjer ni treba plačati. Si mislim: ubožec, je dal zadnje cente za passata, pa najbrž nima pol evra za parkirnimi.
kritik101
# 07.10.2018 ob 10:06
Seveda je prav. Če je parkirnina v Ljubljani, Kopru in na Bledu, potem je edino logično, da je tudi na Slavniku, Zgornji Kungoti in Rovtah.
In kakor je logično, da so po Ljubljani rampe pred parkirnimi prostori in so sprivatizirani, tako je tudi logično, da bodo rampe na gozdnih poteh. Jurčke in kostanj bodo lahko meščani pobirali na sprivatiziranih balkonih, parkiriščih in zelenicah.
Bomo pa ja enaki.
miki331
# 06.10.2018 ob 15:56
A ni že nekaj časa za plačat?
eos
# 06.10.2018 ob 09:45
@kawboy, potem so protiustavna vsa parkirišča v vseh mestih, kjer je del sobote in vso nedeljo parkiranje brezplačno. Tudi drugje po Evropi.
adrenalincek
# 08.10.2018 ob 14:22
Bolano.
Jaz bom začel računati mimovoz okoli moje bajte.
weylakuc
# 08.10.2018 ob 09:34
Kje ke tezava; Slovenci smo inovativen narod; hitro pogruntamo kje je denar. Zakaj vraga bi delal; ustvarjal neko dodano vrednost in nasplosno bil aktiven / koristen ce imas super alternativo!?!?

PLACLJIVO PARKIRISCE! Kjerkoli se da postavimo rampe; kole itd. in evo denar prihaja sam od sebe! Za ceno tiste rampe imas zadevo dozivljensko reseno.
zlopi
# 06.10.2018 ob 18:08
Je pa zanimivo, da parkirnina, ki jo je pred časom poskušala pobirati agrarna skupnost ni šla skozi , predvsem zato, ker naj bi bile parcele, kjer se parkira kmetijske. Marjetica z blagoslovom občine očitno s tem nima težav.
To je res zanimivo ...
bori
# 05.10.2018 ob 17:10
Še pet gorskih redarjev naj zaposlijo, ki bodo merili profil podplata. Vse do svoje mere. Pravi planinci ne puščajo avtomobilov vsepovsod in ne puščajo smeti na poti. Mogoče bi ob članarini dodali evro ali dva in planincem dali nalepke.. ostalim pa naj zaračunajo parkinino in kazen za smeti.. ker se treba čimbližje z avtomobilom pripeljati, da je potem manj za hotiti gor.. smeti pa ob poti stresti..
goli
# 05.10.2018 ob 11:46
Na žalost Slovenca spraviš k pameti le tako, da ga udariš po žepu.
rokers
# 07.10.2018 ob 15:54
Nism bil že dolgo gor, itak vedno s kolesom in ne vem kak je režim po cesti. Dejstvo je, da bi morali cesto zapret in bi jo lahko uporabljali le lastniki parcel. Če kdo ne zmore na Slavnik, pač naj ne gre gor - je veliko drugih hribov kjer so ceste. Na splošno bi morali veliko več makadamskih cest, ki vodijo zgolj do vrhov zapret, dat rampe in naprej peš. Parkirnina 1 eur je pametna poteza: je pa prav, da se ta denar potem namensko uporabi (smerokazi, odvoz smeti - čeprav bi moral vsak za seboj počistit, urejanje parkirišč in stez).
Podobne ceste, ki bi bile za zapret: na Stol iz Učje, na Nanos od planote naprej, pod Golake, Vremščica, tudi na Planino Stador bi mogli malo uredit sistem,...
aaa
# 08.10.2018 ob 08:05

sik

Čez 5 let bo Slovenija hujša od Avstrije in bomo za vsak izlet parkinge plačeval


Kje pa ti v Avstriji parkinge plačuješ? Jaz ne vem če sem v zadnjih 10h letih skupaj plačal v AVT toliko parkingov kot na enodnevnem izletu po Sloveniji.
vplaznik
# 05.10.2018 ob 11:24
Sramota!!
Ramus
# 05.10.2018 ob 20:20
Samo to lahko človek reče - PRIMITIVNO!
kawboy
# 06.10.2018 ob 09:13
Saj to je v neskladju z Ustavo. Če so odločili, da bo parkiranje tam plačljivo samo v petek, soboto in nedeljo ostale ponedeljek, torek, sredo, četrtek pa ne. Potem takšna ureditev ni skladna z Ustavo. Se pravi, da tudi meni potem ni potrebno plačati parkirnine v petek, soboto, nedeljo, če tistim kateri parkirajo v ponedeljek, torek, sredo ali četrtek saj tako nekatere postavljajo v neenak položaj kot druge.
Kazalo