Popotni dnevnik
Pogled na pravoslavno cerkev in pokopališče na griču v Ninilchiku. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pokopališče v Eklutni, kjer se ruski vplivi mešajo z indijanskimi. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Nina z družino v kraljestvu bizarnega Samovar Cafeja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Cerkev v Kenaiu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Foto: Ruske vasice na Aljaski

Tradicionalne ortodoksne enklave v ameriški divjini
23. junij 2009 ob 06:45
Anchorage/Kenai - MMC RTV SLO

Čebulasti zvoniki se dvigajo v temno nebo, na pokopališču se indijanska grobna kultura meša s pravoslavnimi križi, na razpadajočih kočah se še vidijo napisi v cirilici, v zakotnih trgovinicah pa babuške. To je Rusija. Na Aljaski.

Guvernerka Sarah Palin se je ne dolgo nazaj tako (ne)slavno hvalila, da lahko s svojega dvorišča vidi Putinovo Rusijo.

Vse lepo in prav, če bi govorila o intrigantnih ruskih enklavah sredi ameriške divjine, ne pa o zunanjepolitičnih izkušnjah. Ta za mnoge najlepši košček ZDA je bil namreč dolga leta rusko ozemlje - dokler ni ameriški senat leta 1867 potrdil nakup Aljaske od ruskega cesarstva - za 7,2 milijona dolarjev oz. pičlih pet centov na hektar.

142 let kasneje je ta najsevernejša zvezna država tipično ameriška v mnogih pogledih - police supermarketov se šibijo pod težo visokokalorične hrane, na radiih odmeva klasični rock, na cestah kraljujejo klasični ameriški pick-upi, ureditev nacionalnih parkov je več kot zgledna, iz opazovanja Mt. McKinleyja, najvišje (in najbolj v oblakih) ameriške gore, pa so naredili pravi posel.

Ko se rusko sreča z indijanskim
A kljub temu ruski časi tu še niso pokopani in pozabljeni. Nikolaevsk, Razdolna, Voznesenka ... Že imena zaselkov dajejo slutiti slovanske korenine. Nekatere vasi, kot je Ninilchik, so danes na pol mesta duhov, prepredena s plevelom in visoko travo, ki delno zakriva napise v cirilici na odpadajočem ometu rdeče-rumenih lesenih koč ob morju.

Spet v drugih, kot, denimo, v Kenaiu, o ruskem vplivu priča le nezamenljiva pravoslavna cerkev s čebulastimi kupolami, kjer nas pozdravi duhovnik z dolgo brado in slavnostnim pokrivalom, ki beza iz nas družinsko deblo in pravoslavne prednike: "Slovenski? Grejt, vi hev a Serbian near by. Speak pa ruski?"

V Eklutni se pravoslavni vplivi posrečeno mešajo s tradicijo tamkajšnjega indijanskega plemena Atabaskov. Ruski pravoslavni misijonarji so sem pripotovali okoli leta 1840, njihove prakse pa so se stopile z avtohtonimi. Rezultat: izjemno slikovite, živopisane "dušne hiške" (spirit houses), ki jih lahko vidimo na čudovitem, skoraj 400 let starem pokopališču, ki je danes zgodovinski park.

Kjer se je čas ustavil pred 140 leti
Nikolaevsk je zgodba zase. Do te močno izolirane vasi se vozite dobesedno na slepo: prek gričev, gozdov, po makadamskih poteh in kolovozih, brez kakršnekoli oznake pripeljete v svet zase. Svet, ki definitivno ni ameriški.

To je bivališče ruskih "starovernikov" (Old Believers oz. Staro-Obračestvo, odpadnikov uradne Ruske cerkve), še vedno oblečenih kot v 19. stoletju: dekleta in žene v rožastih krilih do tal in rutah na glavi, moški v bogato okrašenih srajcah in ročno vezenih pasovih. Govorijo staro ruščino, njihovih domovanj ne smeš slikati niti od zunaj, pred zvedavimi turisti pa se vztrajno skrivajo.

Nina, ruska kraljica
Izjema: Nina. V Nikolaevsku suvereno, z ameriško žilico za posel, rusko odločnostjo in neverjetno vsiljivostjo vodi Samovar Cafe, gostilno/trgovinico s spominki/fotostudio/muzej/kdobivedelkajše.

Za Samovar verjetno nihče ne bi vedel, če ga ne bi v svoji izdaji o Aljaski tako opeval Lonely Planet. "Ver did ju hir abaut mi? Lonely Planet, jes?" zažvrgoli nasmejana matronasta dama v najbolj kičasti opravi in z močnim naglasom (čeprav je bila rojena tu), medtem ko si z eno roko na glavo veže še bolj kičasto čepico/tiaro, z drugo pa že vleče iz omar sestavine za cmočke.

"Ju vil it, jes? Aj mejk d best boršt. Ju vil eat it and ju vil love it and ju vil kam bek for mor." Ugovorov ne sprejema, v posel je vpeljala še svojo vnukinjo, ki ima pri 11 letih že enak poblaznel pogled in občutek za (zlagani?) ruski kičeraj. Iz Samovarja komaj pobegnemo brez babušk, gore pirošk in spominske fotografije nas v "tradišnl ruski" opravi.

Nezmotljivo ameriški ocvrti fish & chips v turističnem Homerju se še nikdar niso tako prilegli. Nina pa nas leto dni kasneje še vedno občasno preganja v nočnih morah.

Tekst in foto:

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
pinokioc
# 03.07.2009 ob 13:45
Kaja, bom iskren..
Marsikateri kraj si nam že približala, to je pohvale vredno, sama pišeš, imaš voljo. Bravo!
Zmotijo me pa fotografije, ki se ponavljajo. Zakaj ena cerkvica na petih slikah? Izbereš najboljšo in namen je dosežen. Ljudje na slikah tudi ne bi nič pokvarili.
Verjamem, da tega ne boš sprejela kot zajebavanje, želim veliko užitkov še naprej!
hebl
# 25.06.2009 ob 00:21
kocbek, Rusija je postala komunistična šele leta 1918 ;) Prej niso imeli nobenih težav z religijo. Ti Rusi, ki so živeli na Aljaski pa so prišli sem še krepko pred komunizmom, oz. globoko v carskih časih. Zato ni nič čudnega, če vidiš pravoslavne cerkve.

Razprava o komunizmu je nastala tukaj kot dodatna debata, kaj bi bilo če Rusi ne bi prodali Aljaske. Žal smo s to debato in ostalim povezanim čisto zasmetili komentarje hehe :)
kocbek
# 25.06.2009 ob 00:06
Na skoraj vsaki sliki cerkev vi pa razpravljate o komunizmu.
No...če pomislim...Jezus ni imel privatnega lastništva..delal je po svojih močeh (v njegovem primeru veliko) in s tem dajal družbi..jemal pa samo koliko je rabil. Zdaj sem malo zmeden. Mogoče pa imate prav.
duh.slovenski
# 24.06.2009 ob 18:18
Lepo!

tistim, ki razpravlajajo o internetu. Če bi bili komunizem povsod bi ne imeli interneta, ampak ne zaradi razloga, ker bi ga ne dovolili, ampak zato, ker preprosto komunistični sistem je imel tako organizacijo, da je preprečeval kakršenkoli človeško razvoj in zato interneta sploh bi ne bilo. Kaj šele vsega ostalega kar imamo danes. Komunizem je bil zmožen samo odpirat tovarne v katerih se je delalo to kar je že bilo pred njihovim sistemom iznajdeno.
Kluzo
# 24.06.2009 ob 16:58
Super članek. Ideja vredna posnemanja. Tudi naše Čebine bi lahko obudili na tak način. Komunistov že zdavnaj ni več, so le še v rdeče obarvani lažnjivci.
skitnica
# 24.06.2009 ob 12:45
odlično !!!!
Staedleer
# 24.06.2009 ob 12:27
oooo ka dober :))) Ful bi meu tako bajtico ko je na sliki 30!
Kaja vse pohvale!

Ej Kaja sej res a me kdaj uzameš zraven :)))
kajasajovic
# 24.06.2009 ob 09:23
@mujaffa: Uporaba parafraziranja in parodije v poljudnih člankih vam je očitno tuja ... Kakorkoli že, če želite izrecni citat Palinove, ki je požel val posmeha, to ni bil, da vidi Rusijo z Aljaske (tudi to ne bi ravno govorilo njej v prid, glede na to, da je navajala zunanjepolitične izkušnje), ampak, da ima izkušnje v zunanji politiki, ker mora Putin leteti čez Aljasko, da pride do Rusije.
dude
# 24.06.2009 ob 08:26
Elektroncek ne loci med internetom in spletom. Internet so seveda izumili americani.
martian
# 24.06.2009 ob 03:31
mujaffajček, kot bi Nina rekla: "Get a lajf."

odličen članek, z ravno pravo kombinacijo dejstev, humorja in fotk!
hebl
# 23.06.2009 ob 23:58
hehe, nekdo je pa nataknjen ... btw, mujaffa, upam staviti, da palinova ne ve za ta dva otoka ... in tudi precej sem prepričan, da si bil 10. novembra 2008 zelo razočaran
kocbek
# 23.06.2009 ob 23:51
Kako je ta mujaffa pameten, pa izraža se zelo lepo. Srečna mama, ki ga je rodila.
Meni je članek ful dober. Zanimivo, no. Vem pa, da se marsikateri indijanec tam prekriža na pravoslavni način.
mujaffa
# 23.06.2009 ob 23:29
Ja, vse bi bilo res lepo in prav, če bi Katja Sajovic kdaj za spremembo tudi napisala kaj presničnega ali preverila svoje budalaste trditve. Sarah Palin ni nikoli trdila, da vidi Rusijo s svojega dvorišča. To je rekla Tina Fey v nekem bedastem skecu na Saturday Night Life. To je bila paradija na izjavo Sarah Palin, ko je dejala, da se Rusija vidi z Aljaske. Kar je seveda res... Sajovicka, pogooglaj "Little Diomede Island". Ali "ostrov Ratmanova", ce je prvo ime prevec zakomplicirano za tvoje mozganske celice.
Vitamin
# 23.06.2009 ob 23:27
Internet je novodobni "Bog", svečenik je pa Google in Facebook... in to vedno več mladim. :) Danes v novodobnem svetu brez interneta ni življenja oz. si ga ne predstavljam...razno, če živiš na aljaski in žagaš drva in se loviš z medvedi ukol. :)
resist
# 23.06.2009 ob 21:22
Ka bi šu gor za gozdarja. Bi ga žagal ke okol :)
Rok12
# 23.06.2009 ob 20:52
Pozabil sem pa ta glavno :). Lepa tale Aljaska. Sigurno vredna obiska.
Rok12
# 23.06.2009 ob 20:51
Hebl, tole si pa lepo povedal.

Pa če lahko še jaz svoj baj d vej dodam. Internet se začne razvijati okoli 1960, WWW pa leta 1989.
hebl
# 23.06.2009 ob 19:31
Elektronček, ti pa kažeš znake nestrpnosti in nenatančnega branja. Nihče ni rekel, da Interneta ne bi bilo. In dobro vem, da so ga ustvarili v CERNu (ki je mimogrede tudi v Franciji, ne samo Švici, če smo že natančni).

Jaz sem rekel, da Domoljub ne bi imel interneta. To pa zato, ker bi tukaj imeli komunistični režim, ki gotovo ne bi želel imeti interneta na voljo vsem ljudem.

Tako da ... malo se zamisli in ne sklepaj vedno v trenutku in obtožuj opranih možganov vseh okoli sebe.
Bivši uporabnik
# 23.06.2009 ob 19:14
hebl

Spet znak opranosti možganov. Kolikokrat moram povedati, da interneta niso izumili Američani, pač pa sta kodo za World Wide Web, ki ga uporabljamo danes, napisala Robert Cailliau (Belgijec) in Sir Tim Berners-Lee (Anglež), ki sta bila zaposlena na CERNU blizu Ženeve v Švici.
zmelkoow
# 23.06.2009 ob 14:05
kičasto.
hebl
# 23.06.2009 ob 13:54
Domoljub, potem ti danes ne bi imel interneta. Vozil bi na sode/lihe dneve. Hrano in ostalo bi kupoval z omejenimi boni in vedno bi primanjkovalo vezalk. Živel bi pa v komunizmu kot preostali svet. ;)

Zanimiv članek. Kaja Sajovic je zgleda ena redkih novinark tukaj, ki kar precej člankov sama napiše in ne samo prevaja. Pa še pri prevodih je običajno toliko poštena, da napiše od katerega vira je bilo povzeto.

Baj d vej, fani stajl of kuotink.
zogg
# 23.06.2009 ob 13:51
Pohvalno.
Super slike
Domoljub
# 23.06.2009 ob 13:08
Vaaaa, ful dobr.
Kaj bi šele bilo, če Rusi ne bi prodali Aljaske in bi bili med hladno vojno Američani obkroženi z dveh straneh - Kube in Aljaske :)
Emperor Klemen
# 23.06.2009 ob 12:29
lepo/ krasivoe! :)
Scg333
# 23.06.2009 ob 11:04
belissimo!beautiful!
moonylink
# 23.06.2009 ob 07:53
hehe super članek in odlična tema! mislim kdo pa ne ve že vsega o raznih svetovnih metropolah? Nikoli si pa ne bi mislil da v ameriki obstaja kaj takega, pa čeprav na aljaski! odlično, vse pohvale!
Kazalo