Popotni dnevnik
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.1 od 53 glasov Ocenite to novico!
Pogled na Komižo z morja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Znamenj Tita na otoku ne manjka. Pa čeprav se občasno kak vaški posebnež, ki še vedno goji zamere do maršala, nad njimi izživlja. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kapela Svetega Duha na najvišji vzpetini otoka, 587 metrov visokem Humu. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Zapuščenih in razpadajočih hiš na otoku, ki danes šteje okoli 3.400 duš, ne manjka. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Ponudba majhne ribarnice v Komiži do dopoldneva že poide. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Kulinarična ponudba otoka je izjemna. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

Foto: Vis, dalmatinski biser, še do nedavnega skrit turističnim očem

Zapuščene vojašnice in vile, vrhunska kulinarika in Tito
24. september 2012 ob 06:17
Komiža - MMC RTV SLO

Vis je od hrvaške obale najdlje oddaljeni še poseljeni otok - in ta izoliranost se na otoku, ki je bil še do leta 1991 v domeni jugoslovanske vojske, se nedvomno občuti.

Ne da turistov ni. So. Sredi najvišje sezone se parkirišče v lepem starem zahodnem mestu Komiži le težko najde, trgovinice, ki svoj inventar dobivajo s trajekti, so popoldne že izropane, najbolj obljudene plaže pa ne odstopajo kaj dosti od stereotipne podobe na soncu pražečih se sardel.

A kljub vsemu naštetemu je Vis še vedno razmeroma neodkrit dalmatinski biser, za kar se ima zahvaliti predvsem še ne popolnoma razviti turistični infrastrukturi (razen če pod to štejete za paintball prikladne opuščene vojašnice), doslednemu odklanjanju gradnje enega samcatega kampa in percepirani oddaljenosti od celine. A trajekt vozi le kake pol ure dlje kot na zadnja leta razvpit Hvar in tudi cena je le par evrov višja.

Vse to vam več kot poplača otok s svojimi ostanki polpretekle zgodovine, med vojno zapuščenimi posestvi, vinogradi, v katerih pridelujejo izvrsten plavac, s kristalno čistim morjem in prav mogoče najboljšo otoško kulinariko.

Prerasle in razpadajoče vile
Glavno pristanišče in središče otoka je razpotegnjeno mesto Vis, ki obiskovalca pričaka s patriotskim, čez palme razpetim kockastim napisom "Uvijek vjerni Bogu i domovini". Obhod mesta vodi od mestne plaže po ozkih srednjeveških uličicah in čez mestne trge, na katerih ponujajo travarico, kapre in olivno olje, do nekaterih elitnih restavracij, v katerih je med drugim letos poleti obedoval nekdanji srbski predsednik Boris Tadić.

Ena od večjih znamenitosti Visa in okolice je Modra špilja na streljaj oddaljenemu otočku Biševo. Več o tem v enem od prihodnjih prispevkov.

Pot naprej vodi po sveže betonirani promenadi mimo zasebnih lesenih pristanov do britanskega vojaškega pokopališča in "Češke vile", ki tako kot mnoge zgradbe na Visu bolj ali manj žalostno propada in čaka na tuje vlagatelje. Vrt je preraščen z agavami, palmami in umirajočimi borovci, stene pa so v teh letih postale poligon za amaterske grafitarje, ki jim je še posebej ljuba - recimo temu - erotična motivika.

Ribiška tradicija
V Komiži na drugi strani otoka dobite vseeno malce bolj pravo, neokrnjeno podobo Visa. Do tja pelje dobrih 10 kilometrov dolga vijugasta cesta, ki vodi med drugim mimo bizarnega bivališča hrvaškega "prvoborca", ovešenega z živalskimi okostji, starimi lutkami punčk, ženskim spodnim perilom, noži in ribalniki.

Ko enkrat preživite to rahlo strašljivo otoško dobrodošlico, se morate le še spustiti po vratolomnih ovinkih do očarljive Komiže. Povezanosti mesteca z ribištvom ni mogoče prezreti - čeprav predelovalna industrija ni več na vrhuncu, pa je težko prezreti vse reference na to tradicionalno panogo, ki je nekoč pomenila bistvo preživetja.

V pristanišču so zasidrani ribiški čolni, ki že ob zori naravnost na pomol ribarnice dostavijo sveže ribe, rake in izvrstne jadranske lignje. Ulice in glavni pomol krasijo ribarsko-ptičje navdahnjene groteskne skulpture slovenskega kiparja bosanskega rodu Jakova Brdarja (Ljubljančani ga poznajo kot avtorja novega Mesarskega mostu), v restavracijah in pekarnah pa kot glavno specialiteto prodajajo komiško pogačo.

Gre za testo, polnjeno z mešanico paradižnika, čebule in sardel, čeprav je te treba včasih iskati z mikroskopom. In čeprav imajo na drugem koncu otoka skoraj popolnoma isto zadevo, ki ji rečejo viška pogača. Seveda Vižani sovražijo, če oba pojma mešaš.

Od jastogov do hobotnic
A če vas bo komiška pogača stala le tam okoli 30 kun, boste morali kar precej več odšteti za večerjo v eni izmed vrhunskih komiških restavracij - idilično ob vodi postavljena Jastožer in Bako tako ponujata, denimo, jastoga za 100 evrov ali pa malce cenejšega gofa (jadranski tun) v omaki iz tam pridelanih kaper.

Viška kulinarična izkušnja pa ne bi bila popolna brez obiska turističnih kmetij v notranjosti otoka. Enigmatično naslovljena vas Žena glava in Podselje sta pravi naslov za okušanje hobotnic in rib "izpod peke", medtem ko se mesojedci najraje napotijo na kozlička k Darku, ki vabi turiste z mamljivo ponudbo "Govori slovensko" in z aperitivom v obliki doma zvarjenih žganj.

Malce manjši atribut je pri Darku očitno stalno aboniran tamkajšnji posebnež, ki ženskim obiskovalkam konobe rad pokaže svoje bojne rane, jim zdeklamira nekakšne impromptu rime in jim zaupa, kako v prostem času po vsem otoku uničuje vsakršne pomnike Tita.

Po Titovih poteh
Kar je precej težko, glede na to, da turistične agencije po drugi strani oglašujejo ponudbe "po poteh maršala", na katerih lahko obiščete Titovo špiljo, Titov bunker pa še kakšno razpadajočo vojašnico. Če se ameriške univerze resno zanimajo za študijske obiske Kumrovca, zakaj ne bi Broza tržili še na Visu, so si najbrž mislili podjetnejši domačini.

Gre le za ključni kraj tiste zgodovine - tu je namreč Tito izrekel tisti sloviti stavek "Tuđe nečemo - svoje ne damo" ("Tujega nočemo, svojega ne damo"), po vojni pa je prav on odločil, da Vis postane "prepovedani otok". Malce tega duha je na lepem otočku čutiti še danes.

Kaja Sajovic
Prijavi napako
Komentarji
cvicek
# 24.09.2012 ob 07:10
Vis - otok mojega otroštva. Nazadnje bil na njem leta 2002 (po večletnem premoru). Sedaj žal mnogo predrag za običajne družinske proračune.
Zagotavlja pa mir in pristen stik z domačini, zanimivi pa so tudi ostanki instalacij JNA na vseh štirih straneh otoka.
stilist
# 24.09.2012 ob 07:20
Kljub navdušenju slovencanadunaju, več kot polovica ne sodi za objavo na tem portalu. Žal.
Če ti Kaja ne bo odgovorila, ti bom kar jaz - takšne fotke se da narediti z vsakim DSLR-je in tudi s kakšnim malo boljšim "pocket" fotkičem. Dodaj še obdelavo v Picassi in to je to.

PS; vseeno hvala za reportažo. Nekaj je vseeno dovolj dobrih fotk.
gavra76
# 24.09.2012 ob 08:12
clanke je napisan sicer lepo, a zelo povrsno in prevec populisticno (lahko bi razlozila razliko med visko in komisko pogaco, kaj pomeni vas Zena Glava, ce ste pisali o Darkovi konobi, bi lahko tudi o veliko bolj (svetovno) znani Po Murve, predelovalna industrija rib je bila na Visu prva na svetu, danes je zal prodana Srbom v Nis, so pa mnogi Visani z isto varianto uspeli povsod po svetu…). Lahko bi opisali kaj je ceska vila in se mnogo tega…

Vecina forografij je zelo lepih, nakj pa popolnoma breveznih, nimajo veze z Visom.

Pa se nekaj: ce/ko se odpravite na Vis: bodite pripravljeni na pristnost, mir, lepoto, vrhunsko hrano, mnoga navdusenja in razocaranja. Nikakor ne izpustite ogleda trdnjav, ki so jih zapustili Anglezi (ST George is a must!!), ustavite se v cim vec uvalah, in nikakor ne pozabite obiskati filozofa, pisatelja in se mnogo tega Senka Karuzo, tam je tisto pravo nepozabno dozivetje!!
gushtr
# 24.09.2012 ob 17:58
Celoten Vis je bil za tujce popolnoma zaprt do poznih 80-ih, za jugoslovanske državljane pa ne. Za tujce so ga omejeno odprli 1989. Dokončno odprt je bil šele po hrvaški osamosvojitvi.
gushtr
# 24.09.2012 ob 16:44
Na Visu sem bil prvič pred točno 30 leti kot mulc in potem 10 let vsako poletje. Tisto takrat je bila res prava ''kulturna revolucija'':) Otok je še vedno krasen, ampak je izgubil mnogo tistega, po čemer mi je ostal v spominu. Subjektivnost pač.
slovenecnadunaju
# 24.09.2012 ob 06:39
ooo, kereee lušteeee

brez dvoma najboljša serija fotk, kar sem jih na rtv-portalu videl. fenomenalna potopisna fotografija.
nesesekirat
# 25.09.2012 ob 18:37
Resda imajo vsake oči svojega "malarja", a takole, tričetrt objavljenih fotografij, za moj okus, otok predstavlja v taki luči, da bi se ga prej v velikem loku izognil, kot obiskal. Kot da bi bili to eni najrevnejših in zanemarjenih delov sveta.
Bog ve, morebiti pa se avtorici domačini niso "prav obrnili".
Llagavulin16
# 25.09.2012 ob 12:13
Služil sem JLA na Visu.. Odprt je bil samo za Jugoslovane! Bil na vseh koncih in obalah Visa, tudi v skrivnih podzemnih skladiščih za podmornice.. James Bond scena, hehe.. Krasen otok upam da ga ne bodo uničili s požrtnostjo..
kovalenkov
# 24.09.2012 ob 18:57
Ne pozabit še na letališče iz druge svetovne vojne, ki se nahaja v notranjosti in je preraščeno s trtami. Ampak piloni, ki označujejo pisto, os pa še vedno tam.
larbitron
# 24.09.2012 ob 17:32
Uvod nekoliko zavaja.
Tudi v Jugi se je dalo it tja na dopust, mislim da samo tujci niso smeli.
Zaprt je bilo samo južni del otoka.
Zato pa so bili na Visu takrat skoraj sami Slovenci :)
Žiga99
# 24.09.2012 ob 08:54
Če greš na Vis, si moraš vzeti vsaj dva tedna dopusta, ker v enem tednu si ne moreš v miru vse pogledat. Mene so najbolj navdušili zelenje (zelo rodovitna zemlja), lepe plaže (Stončica, Stiniva, Srebrna,...) in dobra hrana. Oddaljenost od obale in cena prevoza s trajektom, pa od obiska odvrneta Čehe, Slovake, Madžare (to je dobro), zadnje čase na žalost tudi Slovence. Si ga bom pa še kdaj privoščil.
SF010
# 24.09.2012 ob 08:10
Pravi zaljubljenci v Dalmacijo grejo tja v septembru. Zato ni nič prepozno. Ko vsi Čehi in Slovenci, ki se ne znajo obnašat v tujini izginejo nazaj domov, takrat se začne na otoku fantazija.

Kaja ene par slik je res čudnih, tista z veliko rito debele gospe pa še kakšna.

Vis je pa fantastičen.
fashionpassion
# 24.09.2012 ob 07:50
Lepo napisano, par vrhunskh fotk (motivi, barve, kompozicije ...), edino ena dva meseca prepozno (al pa devet mesecev prezgodaj) je tole objavljeno. Drugače pa le tako naprej in komaj čakam na naslednjo podobno zgodbo.
vidim_vas
# 24.09.2012 ob 07:08
21 let je nedavno?
slovenecnadunaju
# 24.09.2012 ob 06:41
a se da zvedet, s kakim fotoaparatom je to posneto?
Jožeine
# 25.09.2012 ob 17:15
Toliko kot je pa muh na Visu in živalskih bouh, pa mislim da ga ni otoka, ki bi jih toliko premogel (če ravno nimajo ovc gor). Kar se tiče hitrega brezžičnega spleta - naj bi ga Vis dobil letos.
bojkos
# 24.09.2012 ob 18:08
Vis je lep otok, članek je dober, žal pa ni nikjer omenjeno potapljanje.
Na Visu je mnogo dobrih potapljaških lokacij, zlasti so zanimive razbitne, ko npr. Boeing B17G,
Vassilios,Teti,Brioni.....
Omenjen ni niti bunker za za podmornice bivše JLA.
Drugače pa z zanimanjem pričakujem nadaljevanje.
iztok150
# 24.09.2012 ob 16:33
...hotel sem napisat " ki ni copy/translate paste članek"
iztok150
# 24.09.2012 ob 16:33
Za pohvalit je avtorski prispevek in copy/translate paste članek kot je običajno.
Določene fotografije so dobro, določene ne. Mislim, da manjka selekcija in po moje res ni potrebe po 100+ slikah pri enem članku...po moje tam nekje okrog 20 dobrih pove bistveno več. Drugače pa pohvale.
Majster
# 24.09.2012 ob 11:03
Slika 48 haha, tale je pa tud no.
magjack
# 24.09.2012 ob 09:39
za jadrat je vedno fajn ... izhodisce pekleni otoki in potem direktno proti visu...veter je vedno ugoden ;)

in ja ... komiza je zakon :)
slovenecnadunaju
# 24.09.2012 ob 09:02
btw. a kdo ve kako je s kampiranjem na Visu.. al pa kampiranje na back to black.
democenzus
# 17.01.2017 ob 20:45
kr neki komplicirate glede slik, slika pac kot slika, vsaka bi lahko bila lepsa ce........vazn da je smisel na sliki, pa tud ni potrebe da bi reziral slike al pa cakal mesec dni da bi naredil dobro. men je to podobno kot da imas najbolsi tv pa slab film, ali je boljse slab tv pa dobra zgodba
romes
# 18.10.2012 ob 18:14
velja omeniti še ljubezen otočanov do mačk, izvrsten in poceni buffet vis v mestu vis ter predvsem....nepozaben otoški dialekt - bodulska čakavica. če je le možnost, prosite domačine, naj se z vami pogovarjajo po domače. co imo, imo. :)
Skippy
# 25.09.2012 ob 12:53
Ojoj, kdo od komentatorjev, ki pravijo da so fotografije dobre, pa ve kaj je dobra fotografija ???

Kakšne objektivne kriterije pa boš pri tem uporabil, zaboga? Neverjetno koliko ljudi ne razume, da imajo ljudje različne okuse.
golaž
# 25.09.2012 ob 12:11
sploh slika 101 je pravi biser
marjan01
# 25.09.2012 ob 11:17
Znamenj Tita na otoku ne manjka. Pa čeprav se občasno kak vaški posebnež, ki še vedno goji zamere do maršala, nad njimi izživlja

Kako si dovoli, ta vaški posebnež. Pa ja sta se v njegovem času cedila med in mleko
skriti
# 24.09.2012 ob 22:42
No stilist, če jih je največ pet, potem jih naštej. Število posnetkov na leto pa še nič ne pove o fotografu!
Se pa tudi sam strinjam glede fotk, da bi blo malo za zreducirat oz. niso vse primerne za javno objavo...
mikic007
# 24.09.2012 ob 11:01
Nihce ni napisal o fotografijah "kot strokovnjak pravim ...", torej gre za subjektivno oceno. Meni jih je nekaj preprosto vsec, ni pa to slofoto ali kaj je ze tista stran, ko si kvazi fotografi pumpajo ego. Poznam nekaj pravih, solanih fotografov in taki ti ne bodo nikoli morili o kvaliteti fotografij tistih, ki jih ne vprasajo za mnenje.

Kaja, spet super, ti samo pisi in slikaj in nic se ozirati na zakompleksane "strokovnjake" o vsem ...
Mr.D
# 24.09.2012 ob 09:59
89. :P pec pec

Sicer pa, takoj ko pride Cro u EU, pokupit te zapuscene hiske, to bo cena zrasla za 3X v desetletju
slovenecnadunaju
# 24.09.2012 ob 09:01
men so všeč motivi, dinamika in barve. že res, da folk s svojim telefonom al pa s kakim srednje dragim fotkičem dela podobne slike, ki jih je vse polno po raznih socialnih omrežjih ipd. in vidu sm že zelo velik podobnih potopisnih privatnih fotk, ampak tele majo neki več za moj okus. če tole prebere Kaja al pa če jo kdo pozna, res me zanima s katerim fotkičem je to delano.
MoM
# 25.09.2012 ob 18:12
@LIagavulin16 jebemu mast jest pa SV u MB. :D
stilist
# 24.09.2012 ob 11:02
Glede fotografije lahko kakšno rečem. V zadnjem letu sem jih napravil preko 300.000. Kaj je dobro in kaj slabo, se da v osnovi določiti - obstajajo osnovna pravila, kompozicija itd.. Žal je dandanes ocena kaj je dobro in kaj slabo stvar finančne manipulacije. Žal.
Prula, razsvetli nas. :)
sheyk
# 24.09.2012 ob 09:57
"čeprav se občasno najde kak vaški posebnež, ki še vedno goji zamere do maršala"

to pa zasluži debilni bob leta

(neizobraženi novinarčki press)
noprou
# 24.09.2012 ob 08:23
fotke: zanimiv pogled na otok, ki pa o njem ne pove kaj dosti
motivi po svoje zanimivi, ampak kvaliteta pa zelo slaba. Večinoma vse preveč kontrastno, kot bi bili to stari poskenirani diasi.
sonet7
# 24.09.2012 ob 07:26
Tak članek med top novicami? Moral bi imeti vsaj oznako oglas, če že ne kaj drugega! Drugač pa dobre fotke... instagram varjanta.
stilist
# 24.09.2012 ob 11:54
A pri strokovnjakih pa ni subjktivne ocene? hahaha. Prosim te. Kakšni strokovnjaki neki....v Sloveniji jih lahko preštejem na prste ene roke. Pa še te ne bi okarakteriziral s strokovnjaki ampak z "dobrimi fotografi". Pa ne mislim na kakšnega Hodaliča, še zdaleč ne.

No, Katja je za RTV že presežek.
prula
# 24.09.2012 ob 10:39
Ojoj, kdo od komentatorjev, ki pravijo da so fotografije dobre, pa ve kaj je dobra fotografija ???
Kazalo