Popotni dnevnik
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.9 od 57 glasov Ocenite to novico!
Palau
Kajakanje med otoki. Foto: Osebni arhiv Žige Novaka
Palau
Nepozabno plavanje med milijoni meduz v Jellyfish Laku. Foto: Osebni arhiv Žige Novaka
Palau
Pogled na Rocky Islands iz zraka. Foto: Osebni arhiv Žige Novaka
Cene na otočju Palau:
 
- Pivo 6 $
- Naravni sok 7 $
- Večerja ali kosilo za dve osebi 30-50 $
- Izlet s čolnom na Rocky Islands 100 $/osebo
- Panoramski izlet z letalom nad Rocky Islands 180 $/osebo
- 10-dnevno dovoljenje za Jezero meduz 100 $/osebo
- Zelena okoljska taksa in odhodna taksa na letališču 50 $/osebo
- Prenočitev za dve osebi 50 (najbolj osnovna namestitev brez lastne kopalnice) - 400 $ (resort z lastno plažo)
Palau
Najstnika iz Palaua. Foto: Osebni arhiv Žige Novaka
Palau
Del nove upravne zgradbe v deželi Melekeok na največjem otoku Babeldaob. Foto: Osebni arhiv Žige Novaka

Dodaj v

Palau: država, v kateri so še meduze prijazne

Potopis Slovenca, ki je obiskal otočje Palau v Tihem oceanu
11. april 2015 ob 06:29
Ljubljana - MMC RTV SLO

Jaz in žena. Sama. Enkrat na leto. Daleč proč. Zato mora biti ta proč nekaj posebnega. In PALAU je nekaj posebnega.

Kaj je Palau? Otočje z 250 otoki. Kje je Palau? "V riti". 1.000 kilometrov vzhodno od Filipinov.
Kako do tja? Najboljše z letalom. Brnik-Frankfurt-Tajpej-Palau. Cena 850 evrov na osebo - če imaš srečo in naletiš na zelo ugodno ponudbo. Kaj potrebujemo? Ženo, da preštudira popotniški vodnik, Tripadvisor in dva tedna dopusta.

Če je bilo čakanje na Brniku in Frankfurtu dolgočasno, je bila zadeva v Tajpeju drugačna. Sedemurni postanek sva z ženo izkoristila za hiter zajtrk, obisk najstarejšega budističnega centra v mestu, spomenik vojaškemu generalu - Chiang Kai-shek Memorial Hall - ter ogled stavbe vseh stavb, Tajpej 101 (gre za najvišjo stavbo v vzhodni Aziji, ob kateri si skorajda izpahneš vrat). Ampak ... že štiri ure pozneje je China Airlines pristal na cilju. Otok Babeldaob, največji otok Palaua, kjer naju je za doplačilo 30 ameriških dolarjev že čakal šofer hotela. Manj kot pol ure pozneje sva že spala v nadvse udobni postelji.

Naslednje jutro sva šla v akcijo. Naloga - poiskati voznika čolna, da naju odpelje na Rocky Islands. Prvi presežek potovanja. Pogled na množico nenaseljenih otokov je osupljiv že iz čolna, iz letala brez vrat pa naravnost neprecenljiv. V osrčju enega izmed otočkov se skriva eno izmed najzanimivejših svetovnih čudes. Jezero meduz. Zaplavati med več milijoni (ja, milijoni!) meduz se sliši noro, a je občutek ob dotiku prvega klobučka naravnost osupljiv. V hipu si ga namreč zaželiš za hišnega ljubljenčka. Ker nimajo sovražnika, so skoraj izgubile sposobnost ožiga, tako da ga ljudje ne čutimo. Tukaj so še meduze prijazne! No, vse pa le niso take - ženo je v morju ožgala druga vrsta meduze in po bližnjem srečanju me je pustila daleč zadaj, sama pa precej pospešeno odplavala do čolna. Toda podvodni svet otočja skriva še marsikaj drugega. Kot na primer zaliv Milky Way. Z ženo sva si naredila brezplačno masko iz belega blata, ki naj bi po tradicionalnem izročilu človeka napolnila z zdravjem. No, ja ...

Nato sva se za nekaj dni preselila na kopno ("Rocky Islands, we'll be back" (Rocy Islands, vrnila se bova). Posebno pozornost sva namenila največjemu otoku Babeldaob, kjer sva za 30 dolarjev na dan najela avto. Raziskovanje sva začela z ogledom tradicionalne hiše, imenovane "bai". Vsaka izmed njih nosi svoje poslikave, v njej pa so se v preteklosti srečevali poglavarji dežel za odločanje o pomembnih državniških stvareh. Sledil je ogled največjega slapa v Mikroneziji, do katerega vodi pešpot ob zapuščeni železnici iz druge svetovne vojne. Da tempo ne bi bil prehud, sva se sprehodila tudi po več kilometrov dolgi peščeni plaži, kjer sva s pomočjo domačina in njegove mačete pomalicala par kokosov; če bi se možaka z mačeto drugje človek prestrašil, je tukaj ravno nasprotno.

Toda pozor - Palau vendarle ni turistični kraj. Je tudi divja narava, na kar opominjajo velikanske školjke ("giant clams"), ki so skrite v morski travi in na katere si ne želiš stopiti; če temu dodamo še naplavljene meduze men-o-war (njen ožig je nadvse strupen) ter vodne kače, občutek romantičnega sprehoda kaj hitro izgine.

Posebna zanimivost Palaua je tudi upravno-predsedniška rezidenca, ki po videzu spominja na Belo hišo ali ameriški kongres. Gre za velikanski objekt, ki pa je po pričevanju domačinov skorajda nezaseden; odgovora na vprašanje, zakaj država z dvajset tisoč prebivalci potrebuje takšen kompleks, tudi oni ne poznajo.

Če se za trenutek vrnemo k naravnim lepotam Palaua, ne moremo mimo rastlinstva in živalstva. Od vsepovsod se razlegajo edinstveni zvoki ptic. Drevesa in rože. Mangrove, v katerih se skrivajo krokodili, palme, iz katerih si lahko kadar koli utrgaš kokos ali banano. Narava v svojem najpopolnejšem smislu.

Začela se je že druga polovica dopusta, ko sva zapustila najbolj turističen otok Palaua, imenovan Koror, ter se s "state boat" (najcenejši prevoz, ki pa vozi le enkrat tedensko) odpravila na otok Peleliu. Čas na ladji večina domačinov izkoristi za popivanje in kajenje marihuane, ob čemer te nenadoma obda morje oranžno-rdečkastih nasmeškov. Žvečenje oreščkov (ang. betel nut, areca nut) je tako kot v številnih državah jugovzhodne Azije tudi v Palauu pomembna tradicija. Oreščke pred uporabo zavijejo v rastlinske liste, v katere dandanes vse pogosteje dodajo tudi tobak. Ti so sicer razlog, da so ulice in pločniki mest obarvani z velikimi madeži, ki jih ne spere niti dež.

Na ladji sem izkoristil čas za obsežno fotografiranje domačinov - prav nič jih ni motilo. Tudi sicer lahko zatrdim, da tako prijaznih domačinov na popotovanjih še nisem srečal, saj iz mimoidočih avtomobilov kar naprej veselo mahajo, med pogovori pa radovedno sprašujejo, od kod prihajaš in kako, da si na velikem zemljevidu sveta našel ravno njihovo pikico.

Peleliu si je zaradi velikosti najbolje ogledati kar s kolesom. Sitno je le, če vam med vožnjo spusti zračnica, saj je na otoku skorajda nemogoče dobiti tlačilko za zrak. Če so plaže otoka zaradi tajfuna leta 2012 žal še vedno uničene, pa si je toliko bolj vredno ogledati številne stvari, ki še vedno spominjajo na drugo svetovno vojno. Veliko podzemnih jam, v katerih so bile bolnišnice, ostanki tankov, potopljena letala, ruševine vojaških objektov, še vedno minirana območja … Vse to je razlog, da si Peleliu vsako leto ogleda množica japonskih in ameriških turistov.

Žena se je odločila, da bova eno noč namesto na mehki postelji hotela ali zasebnega apartmaja prespala v šotoru na plaži enega izmed otočkov Rocky Islands. Počutila sva se kot prava Robinzona, a me je, odkrito povedano, bilo celo noč strah kot psa. Lačne podgane, praskajoči raki, ki so bili jezni, ker sva jim postavila šotor naravnost nad luknjo, džungla, oddaljena le nekaj metrov, bližina morja, po katerem bi se lahko ponoči pripeljali na pohod kdo ve kakšni nepridipravi … Vse to je bil razlog, da sem v roki celo noč stiskal svoj mali švicarski nožek. No, žena se seveda ni pustila motiti, saj je vso noč prespala kot polh.

Seveda nikakor ne morem mimo hrane ... Ta vas bo navdušila, še posebej, če ste navdušenec nad morsko hrano. Poleg tradicionalne domače kuhinje je na otočju zaznati tudi velik vpliv azijske kuhinje; na otokih Koror in Ngerekebesang je mogoče najti veliko japonskih, tajskih in indijskih restavracij. Specialiteti, ki naj bi jih poskusil vsak turist, sta juha iz sadnega netopirja (žena si je sicer zaželela te juhe, a si je po ogledu ujetega netopirčka premislila) in velika rakovica iz mangrov. Žal je vsa ta hrana kar precej draga, zato sva bila zelo vesela lokalne trgovinice z domačo kuhano hrano; od tam že navsezgodaj diši po ocvrtih piščancih in pečenih ribah. Tukaj ti kuhano hrano zapakirajo, da jo lahko odneseš na raziskovanje osamljenih otočkov. Tudi na največjem otoku Babeldaob težko najdeš kakšno restavracijo. Na otoku Koror stojita sicer tudi dva supermarketa, ki pa sta v večini napolnjena z uvoženo in precej drago hrano. Čips, konzerve, sladkarije in sladke pijače - vse to je tudi razlog, da imajo domačini kljub zdravi domači hrani v večini čezmerno težo.

Težave imajo tudi z zunanjim svetom. Tako jim Japonci in Američani prevzamejo večino projektov (pri čemer je, roko na srce, treba upoštevati, da so domačini poslovno precej nezainteresirani), motijo pa jih tudi vse številčnejši obiski kitajskih turistov. Ti veljajo za narod z nerazvito popotniško kulturo, kar se kaže v vsesplošnem odmetavanju odpadkov, hrupu in nespoštovanju naravnih lepot. Zaradi tega predsednik Palaua javno razmišlja o omejitvi števila letal iz Kitajske.

Kot zadnjo nevšečnost pa naj omenim še gradnjo novih objektov ter infrastrukture, ki je zaradi premalo turističnih zmogljivosti sicer še kako dobrodošla, a žal pogostokrat narejena v škodo narave.

Naj opis najinega potovanja končam z mešanico lepega in slabega - če se odločite za obisk Palaua, vam ne bo žal. Videli boste stvari, ki jih lahko vidite samo tu, a boste za to žal morali odšteti zajeten kupček denarja. Življenje tam in pot tja sta namreč vse prej kot poceni.

Letalski prevozniki na Palau: Delta Airlines, United Airlines, China Airlines, Asiana Airlines Korean Air, Japan Airlines.

Žiga Novak
Prijavi napako
Komentarji
proteus
# 11.04.2015 ob 06:59
Vse lepo napisano. Vendar si veliko Slovencev tak dopust ne bi moglo privoščiti. Na koncu te tole pride dobrih 5 jurckov
modzo
# 11.04.2015 ob 10:23
Pol komentov samo jokanje da si sami tega ne morejo privoscit. Jaz si tudi ne morem pa je vseeno zanimiv potopis. Prej za to otocje nisem vedel. Samo zgleda da ce nimam denarja za to potem tudi pisati o tem ne smejo.
josh k.
# 11.04.2015 ob 08:00
Cene in razne okoljske takse niso pretirane, kajti tak naravni raj ne zdrži masovnega turizma.
Deschamps
# 11.04.2015 ob 10:33
Torej se strinjamo. Odslej lahko potopis napiše samo tisti, ki gre denimo z vlakom do Zidanega mosta. Da bodo vsi imeli kaj od ideje.

Sicer pa zanimiv potopis :)
Coen
# 11.04.2015 ob 09:51
asoschwanz, fascinira me, kako se ljudje prav trudite popljuvati vse, ki imajo drugačno mnenje od vašega.

Imam redno službo in si takega dopusta niti slučajno ne bi mogel privoščiti (stroški zaradi družine, nepremičnine, vzdrževanja avta, itd). Tako da ja, se strinjam z Ivo, to je potopis za elito. Navadni smrtniki v Sloveniji pa dejansko še težko najdejo denar za na Hrvaško.
Peroz
# 11.04.2015 ob 08:01
Zelo lepo. Edino cene so me pa malo na rit vrgle. :o
kingstone
# 11.04.2015 ob 10:41
ko pogledaš vozni park slovencev, potem ti je takoj jasno zakaj si folk tega ne more privoščit...

skratka, revščina je predvsem v glavah pri slovencih.
miami-havana
# 11.04.2015 ob 10:18
Mi je nekaj zanimivo; opažam namreč, da skoraj vedno takšna potovanja pri parih vse od A do Ž organizira žena, mož pa gre zraven kot "turist z agencijo".

Tokrat me je začudilo, da je moški vsaj napisal potopis, ker ga običajno ženska ...
ani anegou
# 11.04.2015 ob 10:10
Pred leti sem se zataknil na tem Palau za dober mesec. Z morjem in otočki povezane aktivnosti so zares spektakularne, drugo pa je bolj tako-tako. Neprimerno bolje sem se počutil na sosednjem Yapu - malo manj mega pod vodo, pa toliko bolj na površju.

Vsem, ki so prispevek kritizirali zaradi cene - a potem naj avtomagazini testirajo samo klijote in rabljene beemveje, kulinarične revije samo o joti in golažu ipd.?
5tane
# 11.04.2015 ob 08:31
Tole ni za navadne smrtnike. Nima vsak 5000 eur + na leto za dopust.
inferno666
# 11.04.2015 ob 10:20
Sej ne moreš verjet, prav vsak članek se spluva. Toliko kot smo Slovenci haterji, pa dvomim da je ker narod :).

Meni je bil članek všeč. Užival sem tako v lepo napisanem tekstu, kot tudi v slikah.

Kar se pa tiče, da si tak dopust skoraj nihče ne more privoščit, pa tudi ni res. Večina ljudi bi si ga lahko privoščila, samo prioritete bi se morale spremeniti. Nekateri imajo rajši nov avto, prenovljeno kuhinjo, spalnico, garažo, novo fasado... Živijo v hiši s 300 kvadrati, kjer so stroški enormni. Seveda da si potem ne moreš privoščit dati 3-5k za dopust.
Lahko pa živiš v majhnem stanovanju z staroo opremo, se voziš z 10 let starim dizlom, na mesec privarčuješ 250 - 420 eur. No pa to znese 3000 - 5040 eur na leto :)
miami-havana
# 11.04.2015 ob 10:16
@coen

a bejž no .... , ti že spadaš pod elito, tako da se ni kaj za pritoževati, hiša, avto, redna služba... :)

(Imam redno službo in si takega dopusta niti slučajno ne bi mogel privoščiti (stroški zaradi družine, nepremičnine, vzdrževanja avta, itd). Tako da ja, se strinjam z Ivo, to je potopis za elito. Navadni smrtniki v Sloveniji pa dejansko še težko najdejo denar za na Hrvaško.)

@ ani anegou

a si mornar? :)
RokMackon
# 11.04.2015 ob 11:32
krasno, sem si zaželel it. Sploh diving trip med WW2 wrecki, juhuhu.

Vsem ki pa težite o revščini, kot so rekli mnogi pred mano-revni ste v glavi. Odprite se svetu, sam uživam tudi ob prebiranju takih potopisov. Mater, minimalca mam že 7 let, pa si s strategijo in racionalnostjo lahko vseeno privoščim marsikaj. In tudi tale palau nekoč ni izključen.
ponosnikmet
# 11.04.2015 ob 10:25
Ivo Lola

Pa saj imamo 46 km lastne obale. Zakaj bi denar nosil na tuje :-)
www
# 11.04.2015 ob 09:43
Lepo in odlične slike. Mislim pa, da se "man o war" meduzi slovensko reče portugalska ladja
trilko
# 11.04.2015 ob 08:08
Zelo lep potopis, hvala.
Fab4
# 11.04.2015 ob 13:02
@7up: 5k€ za 7 dni Nizozemske? Daj ne nabijaj. Sm bil pred kratkim v amsterdamu 5 dni pa niti približno ne porabiš 5 jurjov v enem tednu. Šit, kere gluposti nekateri pišete.
dylan_dog
# 11.04.2015 ob 12:40
Lep potopis! Sicer pa za vse nergače, Filipini so ravno tako rajski kot Palau, cene so pa priblizno 5-6x nizje od navedenih. Tako, da te pride 3 tedne dopusta nekako v rangu 14ih dni Hrvaske. + letalska karta, ki pa je cca. 500€ najcenejsa.
Geres*
# 11.04.2015 ob 12:48
Pohvale za clanek. Ni potrebe nad tem, da bi se vsajali nad ceno. Pac ni za vecino dostopno, ampak to se ne pomeni, da se ne moremo malo zasanjat. Jaz npr tudi rada kupujem revihe s pohistvom, ki si ga verjetno nikoli ne bom kupila. Gre za estetitko, navdih, odpiranje meja v glavi.
domobrán
# 11.04.2015 ob 19:47
Ivo Lola
Potopis za "elito". Večina nas ne more niti na Hrvaško.


Če imaš dnar za Hrvaško, imaš denar za ogled pol sveta.
-Jani-
# 11.04.2015 ob 09:53
meduza men-o-war = portugalska ladjica
kurt-china
# 11.04.2015 ob 18:09
strinjam se da je verjetno kar velika populacija v sloveniji ki si dopusta sploh ne more privosciti in dela t.i. "stay-cation" ko si pac na dopustu doma in se cohas po testisih...

je pa tudi res da take avte (glede na standard) kot jih vidis v sloveniji ne vidis nikjer drugje v evropi... "vsaka" budala ima danes VW-ja ali Audi-ja... ker pac v Sloveniji avto pomeni nekaj vec...

zakaj? ker avto sosedi vidijo, dopusta pa ne.... ko gres na dopust te sosedje ne vidijo 20 dni, in ce prides nazaj in reces da si bil na Palau, bojo rekli "kul, mi smo pa bli na bolu na bracu... ves kolko smo porabli?"

torej, ko se gre za dozivetja, je boljse sparat... ko se gre za nekaj kar lahko pokazes drugim, je treba it cez svoja sredstva.

upam da boste imeli vsi dolga, srecna in uspesna zivljenja... ampak ko boste imeli tiste zadnje minute na tej zemlji, se sigurno ne boste spomnili kak avto ste imeli pred 50-imi leti... potovanje kot je Palau pa si mogoce boste! Think!
kozorog1973
# 11.04.2015 ob 12:22
ko pogledaš vozni park slovencev, potem ti je takoj jasno zakaj si folk tega ne more privoščit...

skratka, revščina je predvsem v glavah pri slovencih
.

procentualno koliko od tega voznega parka je kupljenega z leasingi pa ti d avedt kako mentalno na psu smo mi Slovenci . Važn da imamo avto kot se šika , bajta pa naokol pa če se podre.
acoschwanz
# 11.04.2015 ob 09:26
ivo lola: potem si v manjšini, ne v večini in začni delat.
komar89
# 11.04.2015 ob 12:53
Vse se da če se hoče. Daš pa za avto namesto 30 jurjev, 10 ali manj...to pa ne bo šlo verjetn, da ne bo sosed imel boljšega avta. Kaj ste bedni, tipično slovensko jamranje.
schultz23
# 11.04.2015 ob 14:06
lani bila s punco na šri lanki in maldivih v lastni režiji.... cena 3800evrov za oba za vse (prevoz do munchna, do šri lanke, z vodičem po šrilanki (12nočitev), prevoz do maldivov (5 nočitev) in prevoz nazaj po enaki poti... hotel na maldivih nov, urejen, negovan na lokalnem otoku (ne resor- ni bistvene razlike) za eno osebo nočitev z zajtrkom 40 evrov (poiščite primerljiv hotel tu v okolici) + prevoz iz letališča do otoka 2 dolarja po osebi (cca 25km po vodi)... tako, da vse se da, samo malo moraš raziskati.....

je pa res: punca je naredila od a do z...za ž sem pa jaz poskrbel (beri: preveril vse in še bolj zracionaliziral.... je prava planerka...

in ja tudi jaz si ne morem privoščiti (ali predstavljati), da si kupim novega passata... to je zame elita, ki je samo za izbrance.... pa za nove cunje tudi ne zapravim veliko,ker enostavno nimam teh prioritet.... toliko....

je pa fino prebirati vseh vrst potopisov.... da naredim malo reklame; tudi sam sem splaniral in napisal potopis ... http://www.morjeplovec.net/forum/viewtop
ic.php?t=7366&postdays=0&postord
er=asc&start=45&sid=be01de278b00
17f8d26cec8da5c096f1 , kjer je za vse vas strošek 14dni hrvaške za 130 evrov plus nekaj hrane s sabo in prevoz do hrvaške.... sicer prepovedano, ampak izkušnja, ki jo nobena luksuzna dobrina ne zapolni....pač sem prilepil, če še koga zanima
braun
# 11.04.2015 ob 07:03
"zakaj država z dvajset tisoč prebivalci potrebuje takšen kompleks" kot je White house.

Čudovita historična arhitektiura je vzvišeno uglašena z rajskim okoljem. Takšen naravni svet neizmernega bogatstva potrebuje umetnost, da opozori prihajajoče na svetost kraja, globok priklon in skrbno vedenje.
Palpatine
# 11.04.2015 ob 13:51

Coen
# 11.04.2015 ob 09:51
Imam redno službo in si takega dopusta niti slučajno ne bi mogel privoščiti (stroški zaradi družine, nepremičnine, vzdrževanja avta, itd). Tako da ja, se strinjam z Ivo, to je potopis za elito.


Imaš

- družino
-nepreminino
-avto

???

In potem o "eliti" vs. "navadni smrtniki"? Kaj pa BREZ družine, avta, nepremičnine zato pa z dovolj denarja za potovanja? Ker to ni luksuz, to so opcije.
Gregor Žižmond
# 14.04.2015 ob 19:35
Vsi, ki se zgražate nad ceno potovanja: a se zgražate tudi pod članki o zvezdnikih in njihovih milijonih?
A je kaj narobe, če nekdo pripravi potopis iz neke relativno drage lokacije?
Res ne razumem čemu zgražanje. A vas kdo sili tja ali le predstavlja neko doslej neznano lokacijo?

Sicer jaz vidim težave drugje:
ena je uredniška, in sicer seksističen podnaslov: "Potopis Slovenca, ki je obiskal Palau" - a žene ni imel s seboj?
ta ton sicer nadaljuje tudi sam "Slovenec", ko pravi, da za potovanje med drugim potrebujemo "ženo, da preštudira turistični vodnik". Žena je torej neka potreba, ker se njemu pač ne da ukvarjat s takšnimi zadevami.
zatem pa sledi obrat, ko se ta Slovenec pokaže v veliko bolj mevžasti luči, ko pravi, da ga je bilo strah zaspati v šotoru na obali in je vso noč stiskal svoj švicarski nožek, medtem ko se žena ni pustila motiti ...
svašta
kozorog1973
# 11.04.2015 ob 15:14
sorry ampak 3800 evrov je že luksus
mx1rc8
# 11.04.2015 ob 09:12
lepo, zoprn obcutek daje edino to, da so na tem obmocju pred 50 leti izvajali testne jedrske eksplozije...
Napetost
# 13.04.2016 ob 10:11
Meni je res zanimivo prebrat malo komentarje.. tako, s sociološkega vidika =) Naj si bo članek o turizmu ali kulinariki ali vesolju vedno se debato obrne v politični, socialni al pa ideološki kontekst. In zelo malo se govori ali komentira o bistvu člankov. Ta portal je pravi magnet za jamrače :)
kozorog1973
# 12.04.2015 ob 07:45
franc jaz nisem zavisten, če je nekdo na pošten način prislužu dnar, sem pa zavisten če je nekdo
prišel do svojega položaja na nepošten način.
hope
# 12.04.2015 ob 07:41
Sem prav vesel za vaju. Za vse tiste, ki jamrate, da se vse tudi z dvema otrokoma in plačami malo nad minimalcem, ampak je treba vsaki mesec delati družinski rebalans proračuna. Kupiš pa stanovanje ven iz Ljubljane in se za pufaš za deset let namesto 30 let.
Franc 1952
# 12.04.2015 ob 02:52
Pravijo, da je zavist zelena, torej odhajam spat pomladno zelen!:)
Sultanka
# 12.04.2015 ob 01:24
Vsak se sam odloči, za kaj bo porabil denar, za materialne stvari ali za izobraževanje, potovanja in podobne »notranje« zadeve. Jasno, da je eksotični turizem razmeroma drag, vedno je bil in vedno bo. Mislim pa, da nam ni treba hoditi na konec sveta, da se naužijemo naravnih lepot. Sem videl že skoraj tri četrt sveta, pa sem osupel, ko vedno znova odkrijem kakšno novo naravno čudo v naši prelepi Sloveniji; jamo, jezerce, goro, skrit osamljen kotiček, čudovit gozd, močno naravno energijsko točko ipd. Ni ga kosa naše zemlje, ki ne bi bila prepojena s kakšno posebno lepoto…
Vseeno avtorju in MMC hvala za lepo reportažo in čudovite slike! Meni že pogled na nekaj lepega dvigne razpoloženje in uživam, tudi če ravno ne potujem tja.
dr Strangelove
# 15.04.2015 ob 21:32
V današnjih časih pa res ni tak problem dobiti relativno poceni potovanj. Če si kupiš letalsko karto dovolj časa vnaprej ali pa ujameš kakšno akcijo, sploh ne plačaš veliko.

Obstaja polno strani na internetu, kjer se da dobiti ugodne aranžmaje. Recimo danes je na voljo povratna karta Dunaj - Maldivi za 399€. Potem Dunaj - Bali karta+13 nočitev za 1344€ za dve osebi v juniju (670€ na osebo).

Drugače pa se da na STA dogovoriti, da oni poiščejo najbolj ugodno varianto za izlet v terminu, ki posamezniku ustreza.

Samo vedno se bodo našli nergači, ki jih bo nekaj motilo.
george74
# 13.04.2015 ob 19:12
lep potopis, ko bom velik bom Žiga Novak, da bom videl Palau
mikiau
# 13.04.2015 ob 08:37
Lep članek
simonbbb
# 12.04.2015 ob 19:18
Joj človk vam da nasvet kako potovat folk pa jamra tle gor.
Ko pa gres po lj pa se samo baha folk.v resnici pa tisti ko se baha nima za burek.
Kr neki.
kajza
# 11.04.2015 ob 19:43
7up ne trajbaj bedari..v NY sem bil vsaj 3x vsakic za 800-1000 eu za 7 dni.hrana,pijaca,kave vse je v NY ceneje kot v SLO.Druga pesem je London,tam bankrotiras na hrani in pijaci.pa se tudi najdejo poceni restavracije,kot npr.oni pri London Eye,ko lahko za 7 funtov jes ko idiot...

Drgace pa lep potopis.lepe pocitnice,malo drago za mene ampak rad preberem in pogledam slike,Hvala
alcatraz
# 13.04.2015 ob 19:36
če se mal znajdeš pa pripraviš potovanje nekoliko vnaprej, si narediš načrt in se potrudiš poiskati malo bolj poceni povezave te tri tedne enih filipinov pride glih tolk kot 14 dni prašičenja v kakšnem hotelu na hrvaškem.
kozorog1973
# 11.04.2015 ob 12:13
itak sam moraš met dnar, jaz si pač takega ne morem privoščiti.
ThinkIt
# 11.04.2015 ob 18:56
Ah dost jih tud lepega avta nima niti dopusta,.. think!!!
Pa 5k za dopust je pretirano, razen če imaš res dosti pod palcem. Lahko greš za vseeno odličen dopust na drugo destinacijo.
Ivo Lola
# 11.04.2015 ob 09:21
Potopis za "elito". Večina nas ne more niti na Hrvaško.
gnusmasbra
# 11.04.2015 ob 13:19
In PALAU je nekaj posebnega. Kaj je Palau? Otočje z 250 otoki. Kje je Palau? "V riti". 1.000 kilometrov vzhodno od Filipinov.

Pisunski članek, ki je pod vsakim nivojem. Kaj delajo VELIKE ČRKE v besedilu in zakaj je uporabljen izraz "v riti"? Po stari navadi se za rajske otoke reče, da se nahajajo za sedmimi gorami in devetimi vodami! Beseda "v riti" kvečjemu sodi na skret papir.

Lačne podgane, praskajoči raki, ki so bili jezni, ker sva jim postavila šotor naravnost nad luknjo, džungla, oddaljena le nekaj metrov, bližina morja, po katerem bi se lahko ponoči pripeljali na pohod kdo ve kakšni nepridipravi … Vse to je bil razlog, da sem v roki celo noč stiskal svoj mali švicarski nožek. No, žena se seveda ni pustila motiti, saj je vso noč prespala kot polh.

To se je dogajalo v kakšnem kampu? V Sloveniji te tudi lahko napade kočevski medved, če spiš na prostem!
ThinkIt
# 11.04.2015 ob 15:58
Lepo za tiste, ki imajo denar, večina ga nima še na skromen dopust.
acoschwanz
# 11.04.2015 ob 09:34
proteus: tvoja opazka je povsem brezvezna. Fascinira me, kako se ljudje prav trudite najti nekaj negativnega pri vsakem prispevku.
7up
# 11.04.2015 ob 08:53
Cene se vam zdijo drage? Pojdite za teden dni v NY ali pa ba Nizozemsko.
Kazalo