Prevozna sredstva
Vlak je 33 istrskih krajev povezoval med letoma 1902 in 1935. Foto: Muzej Parenzane
Danes je Parenzana priljubljena turistična pot. Foto: Muzej Parenzane

80 let od zadnje vožnje kultne Parenzane

Parenzana danes prepoznavna turistična pot
31. avgust 2015 ob 17:24,
zadnji poseg: 31. avgust 2015 ob 17:56
Izola - MMC RTV SLO, STA

Točno 80 let mineva, odkar je legendarni vlak Parenzana, ki je povezoval Trst s Porečem, opravil svojo zadnjo vožnjo. Danes je Parenzana ena najuspešnejših turističnih poti v tem delu Evrope.

Parenzana je bila 123 kilometrov dolga ozkotirna železniška proga, ki je povezovala 33 istrskih krajev od Trsta do Poreča. Proga je delovala od 1. aprila 1902 do 31. avgusta 1935. Danes je po trasi nekdanje železnice speljana priljubljena pot, namenjena kolesarjem, pohodnikom in tekačem.

V sklopu operacije Pot zdravja in prijateljstva - Parenzana Magic, ki je delno sofinancirana iz operativnega programa Slovenija-Hrvaška 2007-2013, pa danes v Strunjanu, Izoli in Dekanih poteka dan Parenzane, ki so ga pripravile obalne občine v sodelovanju s hrvaškimi partnerji.

Izolski del prireditve so pripravili ob vhodu v mesto ob lokomotivi, kakršne so nekoč vozile po progi. V krajšem kulturnem programu je lokalni pevski zbor zapel pesmi iz tistega časa, člani društva Rosa Clementina iz Portoroža so se predstavili v elegantnih oblačilih z začetka prejšnjega stoletja, Šavrinke pa so obiskovalcem ponudile calandraco, tj. staro istrsko oz. tržaško vrsto krompirjevega golaža, ki je dobila ime po starem italijanskem izrazu za bakreni kotliček.

Veliki cilji
Srečko Gombač iz društva Histrion, ki upravlja izolski Muzej Parenzane, ocenjuje, da so iz ukinjene železniške proge v zadnjih letih "uspeli narediti eno najuspešnejših turističnih poti v tem delu Evrope".

Kot je pojasnil, so turisti, ki prihajajo k nam, postali nekoliko zahtevnejši: "Danes to ni gost, ki pride samo nekaj pojest ali pa se vreč v morje, zanima se za dediščino, zanima se za zgodovino." Prav zato v okviru svoje dejavnosti skušajo obiskovalcem ponuditi čim več tovrstnih doživetij. Čeprav je bilo v zadnjem desetletju veliko narejenega, pa je Gombač prepričan, da bodo tudi v prihodnje prihajali z novimi zamislimi in še nadgradili zdajšnjo ponudbo, povezano s Parenzano.

V Izoli bodo sicer okrogli obletnici namenili niz dogodkov, poimenovan Teden Parenzane. Ta bo vključeval tako predavanja in razstave kot filmske projekcije in celo dobrodelni rekreativni tek.

VIDEO
80 let od zadnje poti kultne Parenzane
K. S.
Prijavi napako
Komentarji
yetti
# 31.08.2015 ob 18:09
Čakam na utemeljitev zakaj železnico katero so zgradili Avstrijci, Italijanci pa ukradli, ne znamo namesto z italijanskim imenom poimenovati s slovenskim imenom: Porečanka!?
MikM
# 31.08.2015 ob 18:37
Istrani nikoli niso bili Italijani. In tudi stari Istrani niso govorili Italijansko ampak Istranski jezik. Res pa sta tako Italijanščina kot stari istranski jezik romanska jezika in Slovani s tem jezikom nimamo nič skupnega.
313
# 31.08.2015 ob 19:04
Čakam na utemeljitev zakaj železnico katero so zgradili Avstrijci, Italijanci pa ukradli, ne znamo namesto z italijanskim imenom poimenovati s slovenskim imenom: Porečanka!?

No, no, nikar ne zavajaj, niso je gradili samo Avstrijci, je tudi kar nekaj italijanskih podjetij bilo zraven. Pa tudi Porečanka je neka nova zloženka, ki ni bila nikoli v uporabi, domačini (slovenski) so ji pravili Istranka.
Chope
# 01.09.2015 ob 13:35
Prvotno so bili prebivalci današnje Istre Dinozavri,... kakšne klatite. Kdo je bil prej, kako je govoril,...
Parenzana je bila takrat in je prav da se ji tako reče še danes. Pa še šumnikov ni.
eos
# 01.09.2015 ob 12:04
Članek o železnici, komentarji pa v sporu o nečem drugem. Pa saj ni čudno, da smo v takem dreku, če se še ljudstvo noče zedinit.
Parenzana je res nekaj lepšega, kar lahko doživiš na kolesu. Mir, lepote narave, pravljične vasice, Tomislav tamno :-)
Mici92
# 31.08.2015 ob 21:01
Branefer
Ta popis samo dokazuje kar sem napisal - Italijani so v glavnem živeli v mestih na podeželju pa Slovani !
Pa še obalna mesta so dokaj mešana - res pa je da so bili Italijani v večini.

Istra pa niso samo obalna mesta kjer so živeli oblastniki in privilegirana gospoda ampak tudi podeželje in vasi.
pd
# 01.09.2015 ob 01:34
Nikjer omenjeno, da je to fantastična kolesarska pot, ki se je sfura v enem vikendu.
rastislav
# 31.08.2015 ob 22:39
MikM
Ne obstaja nobe istranski jezik pa tudi istrani sebi raje rečejo Istrijani, pa tudi kot narod jih boš bolj težko definiral. V Istri so se govorila predvsem različna narečja, ki so si bila med sabo bolj ali manj podobna. Recimo, da prevladujeta čakavščina in beneščina, na severu pa prehaja v slovenska narečja. Najbolj original isterski jezik pa je istriot (to je romansko narečje, ki se ga še danes govori okoli Rovinja). So pa slovanska narečja, ki se tu govorijo polna romanskih izrazov kot je npr. Parenzana za to prosim ne bit tečni z nekimi lepimi slovenskimi izrazi ker res ni potrebe po izmišljevanju novih besed.

Najbolj pa mi gre na živce, ko hočejo ljudje Istro definirati ali kot italijansko ali slovensko ali hrvaško. Istra je od nas, ki tu bivamo in je dosti bol pisana, kot jo vidijo nekateri forešti.
yetti
# 31.08.2015 ob 20:49
ODLOČNO protestiram proti insinuaciji da smo slovenci živeli dobesedno živeli v lesenih hišah - že moji biž biž nonoti so živeli v kamnitih hišah - TAKO - da se zna!
Mici92
# 31.08.2015 ob 19:16
Branefer

Italija je nastala 1861...!
Prvi pisni viri o Piranu segajo pa tisoč ( 1000 ) let nazaj .

Vsekakor ni samo "naš" , Italijanski pa tudi ne !
Lupo
# 01.09.2015 ob 19:49
@Chope
pozabil si na medvede,,,
Branefer
# 31.08.2015 ob 20:27
PRIPOROCAM:
Ljudsko stetje
Mici92
# 31.08.2015 ob 19:54
Kolikor je znanega so bili "originalno" v Istri Grki ki so imeli do prihoda Rima tudi svojo državico...
Po padcu te države so se se začeli v Istro naseljevat nekaj malega svobodni državljani Rimskega imperija , cc1300 let nazaj pa Slovani ki so postali večina. Po padcu Rimskega imperija so obalna mesta zavzeli Benečani , notranjost je ostala pod S.Rimskim imperijem oziroma Germani in se pojavi tudi veliko priseljencev iz nemško govorečih dežel...
Zato razen obalnih mest notranjost ostaja etnično zelo pisana (tudi nekaj Romunov se je priselilo) , prevladovali so pa vsekakor Slovani ( u glavnem Slovenci in nekaj malega Hrvati).
Jezik v Istri nikakor ni Italijanščina ampak zmes vsega mogočega...
Največ Italijanov je prišlo v Istro za časa okupacije po 1 sv.vojni ko je bila pač politika države da postanejo večina oziroma vsaj čim-več, (isto so naredili z Južno Tirolsko) nekaj jih je pa "nastalo" tudi po drugi ko so Italijani podelili vsem ki so se izrekli za Italijane penzije ki so bile za takratne jugo razmere dobre (so se prodali)...

Tako, na kratko.
313
# 31.08.2015 ob 20:40
@Mici92

Pred Rimljani so v Istri bili Histri, od tu tudi ime polotoka.

Histri pa so bili po poreklu najverjetneje Iliri, morda tudi Veneti, nikakor ne Grki.

Popis prebivalstva Avstro-ogrske iz leta 1857 (pa tudi Branefer link je zelo uporaben) precej zamaje tvoje pričevanje o "prevladovali so pa vsekakor Slovani" ter "Največ Italijanov je prišlo v Istro za časa okupacije po 1 sv.vojni". Pa takrat še ni bilo italijanskih penzij.

yetti-ju pa je itak že Branefer odgovoril, ker tudi sam ne ven, ali naj se smejem ali pa na jočem. (Predvsem del Slovenci so bili kamnoseki, tesarji, Italijani pa predvsem ribiči in kmeti - LOL par exellence!)
yetti
# 31.08.2015 ob 20:17
Eee, moj Brane Hofer, kaj ima to veze da so bili "italijanci" tu 2000 let? - so pač čakali na pravo priliko za jo ukrast - to so lahko naredili šele POTEM ko je bila postavljena. Pa tudi trditi da so italjanci tukaj 2000 let je neumnost - se je moralo precej vode okoli Apeninov preliti da se je iz ostankov rimljanov, Etruščanov, Langobardov, Vizigotov, Vandalov, Arabcev, Normanov in še bi lahko našteval, ustvarila narodna skupnost italijanov.
Ja 313 res jo je delalo tudi nekaj italijanskih firm, ampak v njih so delali predvsem slovenski kamnoseki, tesarji,... saj so italijanci bili predvsem piškadorji enu kmeti! Kar se tiče slovenskega poimenovanja- Jistranka - ker slovenci pred vojno so rekli Istri JISTRA - imaš prav, Porečanka je pač prevod ker Jistranko bi težko novodobni "obalni prebivalci" prebavili!
hizli tren
# 31.08.2015 ob 19:32
@Mici
Ja kdaj pa nastala Slovenija?

A potem ni ne Sloveniski ne Italjanski
yetti
# 31.08.2015 ob 20:52
E moj dragi 313 - daj relaksiraj se in se magari zjoči - če ti bo to pomagalo - če ne pa ti bom povedal en vic da se boš lahko smejal!
Lupo
# 31.08.2015 ob 18:58
Morali bi nazaj pod Avstrijo. Razpravljali bi o problemih ki jih imajo drugi!
Branefer
# 31.08.2015 ob 20:25
:)))
Ko so Italijani gradili vodovode,gledalisca,palace,ceste,zelezni
ce (mimogrede,vso infrastrukturo na Primorski so gradili oni)....so Slovenci dobesedno ziveli v lesenih hisah.
Cakam samo da se pojav kdo ki rece,da so Piran,Koper,itd zgradili Slovenci! hehehehehehe
Branefer
# 31.08.2015 ob 19:26
:)))) Ja,Italija je nastala leta 1861. A to pomeni da so se pojavili Italijani leta 1861,kar tako iz dneva v dan? :))
Italijani so naravno potmoci vseh tistih ki so bili VEDNO v vecini v IStri!
Celo ko je Avstroogrska okupirala Istro so bili v vecini;
http://www.kozina.com/premik/1910.htm
Branefer
# 31.08.2015 ob 18:32
Ukradli? :)) Italijani so bili tam ze par (2) TISOCLETIJ..... Ce je kdo "ukradel" Istro so to prav Slovenci in Hrvati. O temu ni nobenega dvoma. razen ce kdo rece,da do razne Piran,Rovinj,Koper,itd,itd zgradili Slovenci.....
Kazalo