Prevozna sredstva
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.6 od 11 glasov Ocenite to novico!
Zaradi propada Maleva bi se lahko razblinili dopustniški načrti številnih potnikov, ki bi utegnili ostati tudi brez zneskov, vplačanih za vozovnice. Foto: EPA
Z Adrie Airways so sporočili, da vsem potnikom, ki že imajo letalsko vozovnico madžarskega prevoznika Malev, ponujajo posebno ceno na svojih rednih direktnih poletih. Ponudba velja za karte, ki so bile kupljene do 3. februarja 2012 in veljajo do vključno 29. februarja 2012. Foto: BoBo

Dodaj v

Če Malev res propade, se za vozovnice (in denar) lahko obrišete pod nosom

Potniki ne morejo računati na povračilo stroškov
3. februar 2012 ob 12:34,
zadnji poseg: 3. februar 2012 ob 12:54
Ljubljana - MMC RTV SLO

Imate vozovnico madžarskega letalskega prevoznika Malev, o katerem je ravnokar zakrožila novica, da propada? Po najbolj črnem scenariju boste ostali brez vplačanega zneska zanjo.

Za pojasnilo situacije smo prosili Marjana Beltrama, direktorja potovalne agencije STA Ljubljana, pri kateri so pred kratkim prodajali letalske vozovnice Maleva po znižanih cenah, med drugim za poleta v Montreal in Toronto.

Izjava za javnost na spletni strani Maleva ni ravno spodbudna.
Zanimalo nas je, kaj propad madžarskega letalskega prevoznika pomeni za tiste, ki so kupili njihove vozovnice. Lahko pričakujejo povračilo vplačanega zneska za lete, če bo šla družba v stečaj, poletov pa ne bo? Žal ne, pravi Beltram, ki pa upa na bolj pozitiven razplet situacije.

Upanje ostaja
Uradnih podatkov o situaciji na STA Ljubljana sicer še nimajo, neuradno pa naj bi zaradi dogodka v Tel Avivu, ko so Malevu na letališču zasegli letalo, v družbi razglasili insolventnost, da bi preprečili zaseg letal in opreme. V prihodnjih dni naj bi za zdaj izvajali "reprotekcijo", torej potnike usmerjali na letala drugih družb, a so to nepreverjene informacije, opozarja Beltram.

Sogovornik spomni na podobno situacijo Swiss Aira pred desetletjem, ko so vse vozovnice, izdane na njihovih dokumentih, ostale brez vrednosti. To za potnike pomeni, da so plačali za nekaj, česar ne bodo nikoli dobili. To bi veljajo za vse lete, izdane na dokumentih Maleva; če bi bil let z Malevom, na primer, izdan pri Lufthansi, pa bi Lufthansa poskrbela za preusmeritev na druge polete.

Glede akcijske ponudbe Maleva za Kanado bi to na primer pomenilo, da ne propade samo let iz Budimpešte do prestopne točke, ampak tudi poleti od tam naprej do končne destinacije, pa čeprav pri drugem letalskem prevozniku.

Beltram pa upa, da stvari vendarle niso tako črne, saj je Malev, ki je vključen v strateško povezavo letalskih podjetij Oneworld, zaščiten s strani države, spodbudna naj bi bila tudi informacija, da potnike zdaj pošiljajo k drugim letalskim družbam. "Če bi šlo za klasičen propad, tega gotovo ne bi mogli početi," pravi Beltram in hkrati opozarja, da še čakajo na uradni zaznamek združenja letalskih prevoznikov IATA.

A. K.
Prijavi napako
Komentarji
NEmafiji
# 03.02.2012 ob 14:18
Raje napišite en članek o pred tem zelo uspešni Adrija Tehniki, ki je sedaj izgubila 25-30% posla zaradi bankrota SpanAir-a.

Adria "stoji" dosti slabše kot Malev a ŽAL ji mi davkoplačevalci iz Slovenije vedno znova in znova pomagamo z milionskimi vložki.
- Profitabilno linijo iz Ljubljane v Bruselj pa prodajajo po višji ceni kot Priština - Ljubljana - Bruselj. To velja za februar in marec. Karte enake kategorije, enaki pogoji iz Ljubljane v Brusel celo isti let.
Aja profitabilna pa zato, ker so za par let v naprej pri Adriji z našim davkoplačevalskim denarjem pokupili PRECENJENE (ker se iz Prištine leti še ceneje z Adrio!) sedeže v veliki količini za potrebe državne uprave, funkcionarjev, ki gredo v Bruselj. Za NAŠ denar letijo DRAŽJE.
- Februarja in marca iz Prištine v Minhen direkt ceneje kot iz Ljubljane oboje Adria.
REŠUJEMO Adrio oa mi VSi, ker je baje življensko pomembna za nas v Sloveniji in naše partnerje v tujini in turizem. Haloo Priština???
Javni prevoznik taka politika GOLJUFIJA.
- Letali Airbus 319 in 2 x Airbus 320 letita v zimskem času zelo malo. Airbus 319, ki ne leti v enem mesecu "pridobi" 600.000 evrov izgube berem (?!) To imajo že zapisano v letnem planu.
- Gatwich ni bil uspešen in so ga "skenslali" sedaj bodo leteli na Luton (London): a to bo pa uspešno? Luton je za nizkocenovce in brez povezovalnih letov naprej (connecting flights). Spet bodo leteli s preplačanimi kartami iz naših žepov športniki in funkcionarji na London 2012? Karte po d 100 evrov. Pesek v oči. Koliko jih bo čez poletje?
- Adria v partnerstvu z Lufthanso ponuja cene preko 900 evrov za Qingdao (Kitajska): Lj - Nemčija - Kitajska. Iz Trsta z Air Dolomiti (partner Lufthanse, letite enako še let Munich - Frankfurt je vmes za 427 evrov. Iz Benetk letite preko Nemčije v Qingdao za 399 evrov. Dobrih 400 evrov iz Dunaja itd. To je posebna ponudba sedaj z Adrio in codo Lufthanse iz Slovenije NE.
Tudi navadne cene letov naprimer v Azijo iz Ljubljane preko Nemčije z Lufthanso naprej so par nekaj x 100 evrov dražje glede na okoliška letališča (ne le iz konkurenčnih Benetk ampak tudi iz "obrobnega" Trsta, isto za Avstrijo velja) . Preverjeno. V večini primerov.

Ajmo pometimo s temi paraziti!
antartide
# 04.02.2012 ob 11:53
Še dobro, da ne prekinejo leta nekje na 9000 m višine.
enbody
# 13.03.2012 ob 11:02
Pa tako dober golaž so stregli na avionih, pa še pivo zraven. Škoda jih je.
Primus
# 05.02.2012 ob 09:39
Adria bi mogla zdej zavihat rokave, zlobirat in poslat 2-3 letale v Budimpešto. Nenazadnje je to mesto s skoraj več prebivalci kot cela Slovenija...nekam morajo že letet, vsaj v Adriine stalne destinacije (Frankfurt, Munchen, Paris, itd.)
mikic007
# 04.02.2012 ob 21:12
Ja, propadel je tudi Spanair, tudi za te karte se je folk lahko pobrisal pod nosom. Vse pac tudi ne more laufat, Spanair je bil predrag, obnasal pa se je kot nizkocenovnik, se precej huje od Rynaira, ki vsaj drzi najnizje cene. Cakanje 6 ur in vec na let in to ne redko, na splosno drago ... Zal mi je edino, ker nisem sel z njimi v Afriko, te lete so imeli precej poceni.

Verjetno jih je unicila tudi Iberia z napovedjo lastnega nizkocenovnika.
WLBozag
# 03.02.2012 ob 20:18
NEmafiji, slovenština ti pa ni ravno jaka strana, a ne?

Mimogrede, Adria je denar iz državne dokapitalizacije že skurila.

Moja napoved je, da se bo enako kot z Malevom zgodilo tudi z Adrio verjetno še pred poletjem.
R2D2
# 03.02.2012 ob 14:12
... v 3,4
tureavanture
# 03.02.2012 ob 13:46
gotovoo
loeb
# 03.02.2012 ob 13:35
vse po spisku gre u maloro...kam gre ta svet!!!!!!!??
c.b.
# 03.02.2012 ob 13:17
"Žal je prišlo do dogodka, zaradi katerega smo imeli največji strah in smo želeli, da bi se izognili z vso silo. Čeprav je do zadnjih dni bila možnost za nadaljevanje projekta in zaupanje naših potnikov, so naši partnerji izgubili zaupanje zaradi informacij, objavljenih v zadnjih dneh in so začeli zahtevati plačilo svoje storitve v vnaprej. To je pospešilo denarni odtok in položaj letalskega prevoznika je postal nevzdržen. Znano je tudi, da lahko lastnik, kljub najboljšimi nameni, ne more zagotoviti dodatnih finančnih sredstev za delovanje po odločitvi EU. Glede na vse te je odbor sklenil, da odredi prekinitev delovanja nacionalnega letalskega prevoznika na Madžarskem. Opravičujemo se vsem našim potnikom " je sporočil predsednik uprave Loránt Limburger.

Kontaktirajte klicni center glede načina, kako bi lahko prišli do svojega cilja in kakšne so možnosti za odškodnino.

Malév Klicni center na voljo na:
Telefon: +36 1 802 11 11
e-mail: malev@malev.com

Potniki so upravičeni do preusmeritve
V skladu z uredbo vlade, ki je začel veljati 31. januar 2012, je lahko pomoč zagotovljena tistim potnikom, ki kupijo njihove veljavne vozovnice, preden preneha družba Malev in katerih potni datumi so na dan ali na naslednjih treh koledarskih dni. Poleg tega, da tisti, ki je že potoval do svojega cilja o ustavitvi dan ali pred in posedovati veljavne vozovnice vrnitev na Malev letov na dan, najpozneje do 29. februar 2012. Tisti, ki so upravičeni pa bodo morali za pomoč kontaktirati Malév s preusmeritvijo svoje vstopnice za druge lete ali drugih načinov prevoza.


vir: malev.com
cevor
# 03.02.2012 ob 12:52
Je že propadel...
http://malev.com/press_release_20120203.
htm
Ramus
# 04.02.2012 ob 15:32
"Če Malev res propade, se za vozovnice (in denar) lahko obrišete pod nosom"

Samo, da imajo Orbana,...
a11
# 03.02.2012 ob 13:15
o hvala bogu, jst sm pa lih hotla jutr kupt karte za kanado ..
Kazalo