Kočijaži so v Mumbaju prevažali večinoma turiste. Danes njihove kočije samevajo. Foto: EPA
Kočijaži so v Mumbaju prevažali večinoma turiste. Danes njihove kočije samevajo. Foto: EPA

Višje sodišče v Mumbaju je namreč junija 2015 odločilo, da kočije, ki jih vlečejo konji, predstavljajo mučenje živali, poleg tega pa so ostanek britanskega kolonializma (tovrstne kočije so namreč v Indijo pripeljali v času britanske kraljice Viktorije, zato se še vedno imenujejo po njej - Viktorijine kočije), za katere pa ni potrebe, da bi jih še ohranjali.

V praksi je prepoved začela veljati šele slabo leto pozneje, spomladi 2016, zdaj pa se lastniki kočij pritožujejo, da jim je prepoved odvzela tako rekoč ves dohodek. Pred prepovedjo je namreč po Mumbaju dnevno vozilo od 30 do 40 kočij in za vožnjo zaračunavalo 150 indijskih rupij (okoli dva evra), za daljšo vožnjo pa je bila cena podvojena (300 rupij oz. štiri evre).

Čeprav je skupaj z odločitvijo sodišče regionalni vladi naložilo, naj vzpostavi načrt zaposlitve omenjenih ljudi in tako njim oz. njihovim družinam omogoči preživetje, so bili kočijaži več kot eno leto prepuščeni sami sebi.

Zdaj lokalne oblasti sicer načrtujejo posebno shemo, po kateri bodo vsakomur, ki se bo prijavil vanjo (in ustrezal drugim merilom), z okoli 100 tisoč rupijami (slabimi 1.400 evri) pomagali zagnati kakšen drug posel. A kočijaži si, poroča EPA, bolj kot kadar koli drugega želijo, da bi se njihove kočije lahko vrnile na ulice.

Spodaj si lahko ogledate kočije in kočijaže, kot jih je na ulicah Mumbaja ujel fotograf agencije EPA na začetku lanskega leta.