Severna Amerika
(6)

Poudarki

  • Kaj skrivajo ameriški nacionalni parki?
Yellowstone
Yellowstone v zvezni državi Wyoming je najstarejši nacionalni park v ZDA. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Everglades
Floridski park Everglades, kjer prebivajo aligatorji, morske krave in številne ptice. Foto: EPA
Great Smoky Mountains
Nacionalni park Great Smoky Mountains je najbolj obiskan park v ZDA, ki ga vsako leto obišče devet milijonov obiskovalcev. Foto: www.wikipedia.org

Dodaj v

Ameriški nacionalni parki v številkah

58 nacionalnih parkov v 27 zveznih državah
13. maj 2010 ob 06:45
New York - MMC RTV SLO

Ameriški nacionalni parki so ena najlepših naravnih svetovnih znamenitosti, vsak izmed njih pa v sebi nosi tudi zanimiv podatek ali dva.

Prvi nacionalni park v ZDA je Yellowstone, ki je bil ustanovljen leta 1872, zadnji, ki so ga predstavili javnosti, pa je bil leta 2004 park Great Sand Dunes. Danes se ZDA lahko pohvalijo z 58 nacionalnimi parki v 27 zveznih državah. Prvakinji sta Aljaska in Kalifornija, vsaka s po osmimi nacionalnimi parki. Pri britanskem Independentu so objavili še nekaj zanimivih številk, povezanih z ameriškimi parki.

3,5
odstotka površine ZDA pokrivajo nacionalni parki. 58 ameriških nacionalnih parkov se zelo razlikuje po velikosti, od parka Wrangell-St Elias National Park & Preserve na Aljaski, ki je kar dvainpolkrat večji od Slovenije, pa do parka Thaddeus Kosciuszko National Memorial v zvezni državi Pensilvaniji, ki meri 80 kvadratnih metrov. Vsi parki so v lasti službe National Parks Service.

150
Količina dežja v inčih (inč je 0,0254 metra), ki na leto pade v Olimpijskem nacionalnem parku v zvezni državi Washington. Zaradi obilnega dežja je ta park najbolj moker kraj v ZDA. Park je poznan tudi po 73 kilometrih obale, ki turistom ponujajo morske užitke.

0,25
Razdalja v miljah (ena milja je 1,6 kilometra), ki jo vsak dan "prepotuje" prostrana reka, ki potuje od jezera Okeechobee do floridskega zaliva. Voda se na koncu zlije v močvirje, ki je zaščitni znak floridskega nacionalnega parka Everglades in kjer prebivajo aligatorji, morske krave in številne vrste ptic.

9.000.000
Število ljudi, ki vsako leto obiščejo nacionalni park Great Smoky Mountains, ki je najbolj obiskan nacionalni park v ZDA. Park meji na zvezni državi Severna Karolina in Tennessee, v njegovem osrčju pa poteka 5.633 kilometrov dolga apalaška pot (Appalachian Trail), ki je tudi ena najdaljših pohodniških poti po ZDA.

86
metrov pod vodno gladino leži Dolina smrti, ki je eden izmed osmih nacionalnih parkov v Kaliforniji in najnižja točka ZDA. Ekstremne so tudi poletne temperature, saj so tu (v Furnace Creeku) izmerili najvišjo temperaturo na zahodni polobli, kar 56,7 stopinje Celzija.

44
metrov je povprečna višina izbruhov vode iz gejzirja Old Faithful, ki na vsakih od 65 do 90 minut izbruhne v nacionalnem parku Yellowstone v zvezni državi Wyoming. Yellowstone so ustanovili leta 1872 in je najstarejši nacionalni park v ZDA.

6.194
metrov v višino meri gora McKinley, ki se dviga v nacionalnem parku Denali na Aljaski in je najvišja gora v ZDA.

10,365
Prostornina drevesa Grizzly Giant v kubičnih metrih, 25. največje sekvoje na svetu in najstarejšega drevesa v nacionalnem parku Yosemite v Kaliforniji. Park je poznan tudi po prelepi naravi, slapovih in ogromnem številu črnih medvedov, ki prebivajo v parku.

60
Starost nekdanjega predsednika Theodorja Roosevelta, ko je leta 1919 umrl. 26. predsednik ZDA je oboževal naravo, zato so mu posvetili nacionalni park Theodore Roosevelt v Badlandsu v zvezni državi Severna Dakota. Roosevelt je park opisal kot "tako fantastično oblikovanega in tako bizarnega v barvah, da skoraj ni mogoče, da je na Zemlji". Park je razdeljen na dva dela, ki sta približno 113 kilometrov narazen, v sredini pa je tudi Rooseveltov ranč.

B. T.
Prijavi napako
Komentarji
mstrgar1
# 13.05.2010 ob 17:28
hockeymaster: uživaj v slikah, če te take pisne napake tako zmotijo. Boljše bo za tvoje počutje, kar poglej si kako sliko, to pomirja-preverjeno.
kristjanj
# 14.05.2010 ob 09:07
res fascinantne številke. popravek je potreben pri drevesu z največjo prostornino Grizzly Giant ki meri 963 m3 medtem ko je največji General Sherman v Kings Canyon NP in meri 1487 m3.
če v ameriki ni nekaj super oh in sploh potem tega sploh ne razglasijo za park, zato si velja omenjene in še en kup drugih parkov v ZDA res ogledati.
delsol
# 25.05.2010 ob 09:54
Bil v vseh parkih letos grem pa še na bled pogledat.
sveznalica
# 15.05.2010 ob 16:59
Ni pa omenjen Great Basin NP (Nevada), ki je za tiste, ki želite pravi mir in lepoto narave (do njega prideš po US-50, po "the Lonliest Road in the US"), prava stvar za bikerje.
Sicer pa je General Sherman res impozanten, je pa v Sequoia NP (Giant Forest), Kings Canyon NP se začne 2 milji proč. Kristjanj, dobro poznaš, vsaka čast.
hockeymaster
# 13.05.2010 ob 12:52
Nevem kako tako butasto številko glede kubičnih metorv prilimate gor.. zdrava pamet pravi, da je hecna...
Stric gugl pa najde wikipedio ,ki pravi 963.0...
teamtoa
# 13.05.2010 ob 08:59
10.365 kubičnih metrov za en drevo? Še moj falus nima toliko:!
Kazalo