Grand Prismatic Spring v nacionalnem parku Yellowstone, največji vroči vrelec v ZDA in tretji na svetu. Foto:
Grand Prismatic Spring v nacionalnem parku Yellowstone, največji vroči vrelec v ZDA in tretji na svetu. Foto:

Če želite videti nenavadne pokrajine, ki so videti kot z drugega planeta, ni treba, da odpotujete v vesolje. Zemlja ponuja dovolj gradiva.
Nekateri kraji s svojo nadrealistično, zunajzemeljsko lepoto tako očarajo, da bi jih lahko uporabili (in nekatere tudi uporabijo) kot odlično scenografijo za snemanje priljubljenih znanstvenofantastičnih filmov ali serij v slogu Zvezdnih stez.
Od Islandije do Kitajske
Tu je barvita skalnata puščava jugozahodnega dela ZDA s kanjoni, peščenimi sipinami in skalnimi stvaritvami.
Živahno ognjeniško delovanje je poskrbelo za nekaj najbolj nenavadnih pokrajin v parku Yellowstone (ZDA), na Japonskem, na Islandiji in na Irskem.
Tu so še slana jezera Bolivije ter kraške stvaritve Kitajske in Madagaskarja. Otok Socotra ob obali Jemna je čudovit, neokrnjen delček sveta, preraščen s starodavnimi drevesi zmajeva kri, medtem ko najbolj navdušujoče jame najdemo v Mehiki.
Ponos Turčije je Kapadokija, pokrajina, priljubljena tudi med slovenskimi popotniki, v Španiji teče zlovešča krvava reka, v Boliviji pa najdemo največjo slano puščavo na svetu.
Predstavljamo vam torej najbolj eksotične pokrajine, ki že od nekdaj navdušujejo s svojo "vesoljsko" lepoto.

Antelope Canyon, rezervat Navajo, Arizona (ZDA): Edinstveni eroziji peščenjaka se lahko zahvalimo ta osupljivo lepi t. i. 'slot kanjon'. Tu so snemali film Zlomljena puščica in spot Britney Spears: I'm Not a girl, Not yet a Woman. Foto: EPA
Giant's Causeway, Irska: Tu lahko naštejemo okoli 40.000 šesterokotnih bazaltnih stebrov, ustvarjenih s pradavnim vulkanskim delovanjem. To naravno čudo je eno izmed najbolj priljubljenih turističnih privlačnosti Severne Irske.
Nacionalni park Bryce Canyon, Utah (ZDA): Stene Bryce Canyona, ki se dvigajo tudi do 2.700 metrov v višino, so pravo estetsko doživetje. Kanjon je poln rdečeoranžnih sedimentnih oblik, ki spominjajo na toteme.
Salar de Uyuni, Bolivija: Z 10.400 kvadratnimi kilometri (in 10 milijardami ton soli) največja slana puščava na svetu, po kateri so posejana gnezdišča rožnatih plamencev, stožčasti kupi soli in hoteli, zgrajeni iz slanih opek. Vožnja po Salar de Uyuni se zdi kot izginjanje v nič, zaradi odboja sončne svetlobe od prostranih širjav soli pa se zdi, kot da se nebo staplja s pokrajino.
Vermilion Cliffs Wilderness, Arizona (ZDA): Coyote Buttes oz. The Wave (Val), skalnati val iz peščenjaka, je popolna stvaritev hipnotične lepote. Zaradi občutljivosti tega območja indijanska uprava tega parka izdaja le po 20 prepustnic dnevno.
Socotra, Jemen: Socotra je manjše otočje v Indijskem oceanu. Obisk glavnega otoka je pravo potovanje v drug svet, saj okoli 30 odstotkov tukajšnjega rastja ne moremo najti nikjer drugje na svetu. Drevo zmajeva kri je le eden izmed primerov te očarljive flore, ki naj bi imela tudi zdravilne učinke.
Black Rock Desert, Nevada (ZDA): To korito izsušenega jezera na severozahodu Nevade je mistični kraj. Njegova popolnoma ravna tla so idealen poligon za preizkušanje hitrosti najrazličnejših vozil. Ena izmed največjih znamenitosti puščave je vsekakor gejzir Fly.
Bela puščava, Egipt: Bela puščava na zahodu Egipta je polna neobičajnih krednatih stvaritev, oblikovanih v peščenih viharjih, ki se dvigajo kot orjaške gobe. Ta bizarna pokrajina je priljubljeno območje za kampiranje in turizem.
Racetrack Playa, Death Valley, Kalifornija (ZDA): To jezero se vsako poletje spremeni v puščavo z neobičajnim pojavom - jadrajočimi kamni oz. kamni, ki se pomikajo po osušeni površini in za seboj puščajo cikcakaste sledi. Začuda nihče ni nikdar zares videl kamnov med premikanjem, za pojav uradna razlaga še ne obstaja.
Nacionalni park Purnululu, Avstralija: To odročno območje v zahodni Avstraliji je bilo svetu praktično neznano do objave zračnih posnetkov v začetku 80. let prejšnjega stoletja. Purnululu, ki so ga med deževno sezono uporabljali aborigini Kija, je divji labirint klifov, sotesk, grebenov in skalnih kupol, polnih aboriginskih poslikav in pokopališč.
Painted Desert, Arizona (ZDA): 'Obarvana puščava' je območje živahnih rdečkastih, oranžnih, vijoličastih in rožnatih barv na visoki ploščadi Arizone. To je edinstven košček sveta, ki ga poseljujejo Indijanci s plemen Navajo in Hopi, tu pa poleg starodavnih slikarij najdemo še nacionalni park Petrefied Forest (Okameneli gozd) z nadrealističnimi, barvitimi, fosiliziranimi debli, raztresenimi po prežgani pokrajini.
Wadi Rum, Jordanija: Osupljiva lepota Wadi Ruma je bila popolna kulisa za filmski ep Lawrence Arabski iz leta 1962. Ta puščavska divjina je nedvomno telegenična: peščene doline, sipine, labirinti monolitskih skal, naravni oboki, ozki kanjoni, čudovite mistične barve sončnih vzhodov in zahodov ter z zvezdami posuto nočno nebo.
Jezero Myvatn, Islandija: Ekipo Apolla 11 so sem poslali na trening sprehoda po Luni. Jezero Myvatn je namreč obrobljeno s kraterji, stebri iz lave in blatnih jam, po vodi pa so raztreseni vulkanski otočki. Če ne bi bilo rac na peščenih sipinah, bi šlo lahko za prizor s kakšnega oddaljenega planeta.
Kapadokija, Turčija: Tu v osrčju Turčije je pokrajina tako negostoljubna, da so prvi prebivalci šli pod zemljo, kjer so v mehke pečine zgradili cerkve in hiše. Nad zemljo pa panjaste pečine in vulkanski stožci (t. i. vilinji dimniki) ustvarjajo dramatično pokrajino.
Jezero Bogoria, Kenija: Zemljina skorja je v tej zlovešči pokrajini tako plitva, da površina z vrelimi vrelci in gejzirji spominja na velikanski čarovniški kotel. S soljo in minerali bogato jezero je razen modrozelenih alg, letečih orlov nad njim in neverjetnim številom plamencev, ki se pridejo sem prehranjevat, brez življenja.
Zaliv Halong, Vietnam: To osupljivo vodno pokrajino krasi kakšnih 3.000 apnenčastih osamelcev, ki se dvigajo iz smaragdnih voda severozahodne obale zaliva Tonkin. Legenda pravi, da so otoke ustvarili orjaški zmaji, ki so jih bogovi poklicali za boj proti kitajskim zavojevalcem. Foto: MMC RTV SLO/Ksenja Sajovic
Naravni rezervat Tsingy, Madagaskar: Pravljični kamniti kraški gozd. Foto: WPP
Jama kristalov, Mehika: Videti je kot mikroskopska slika kristalov - dokler ne vidite majcenega človeka, ki stoji med njimi. Mehiška Cueva de los Cristales je dom največjih naravnih kristalov na svetu, ki merijo tudi do 11 metrov v dolžino. Kristali uspevajo že tisočletja v tem izjemno nenavadnem okolju jame, kjer temperatura ostaja skozi vse leto okoli 57 stopinj.
Eaglehawk Neck, Tasmanija: Težko je verjeti, da ti izjemno ravni, geometrični štirikotniki, ki sestavljajo Eaglehawk Neck, niso človeško delo. A ta mozaik je naravni pojav - redek erozijski pojav, ki je nastal, ko je usedlinski kamen popokal na Zemljini skorji. Ko se kamen v oseki suši, se na površini ustvarjajo slani kristali, ki obrabljajo kamen in puščajo za seboj le stičišča.
Nacionalni park Yellowstone, Wyoming (ZDA): Grand Prismatic Spring v parku Yellowstone je največji vroči vrelec v ZDA in tretji največji na svetu. Živopisane barve so rezultat pigmentiranih bakterij, ki uspevajo ob robovih z minerali bogate vode. Foto: Wikipedia
Rio Tinto, Španija: Krvavo rdeča Rio Tinto, reka, ki izvira v andaluzijskem gorovju Sierra Morena, svoj nenavadni odtenek dolguje visokemu deležu železa. V območju okoli reke že več kot 5.000 let kopljejo baker, srebro, zlato in druge kovine. A čeprav je tako zunejzemeljsko lepa, je reka zaradi kontaminacije s težkimi kovinami pravzaprav okoljska katastrofa.
Spotted Lake, Kanada: Dober kilometer severno od meje med ameriško zvezno državo Washington in kanadsko provinco Britanska Kolumbija boste našli najbolj čudaško vodno telo, kar ste jih kdaj videli. Spotted Lake (Pikčasto jezero ali Klikuk v tamkajšnjem indijanskem jeziku) se poleti deli v nenavaden kolaž belih, zelenih in rumenih bazenčkov. 'Prehode' med bazenčki sestavljajo soli, titan, kalcij, sulfati in drugi minerali.
Vale de Lua, Brazilija: V Vale de Lua se ni težko počutiti, kot da ste zapustili Zemljo. Ta 'dolina Lune' je najbolj obiskan del nacionalnega parka Chapada dos Veadeiros, ki leži na starodavni, 1,8 milijard let stari planoti. Tukajšnje skalne stvaritve, ki jih je izoblikovala vodna sila reke San Miguel, so med najstarejšimi na svetu.
Krvavi vroči vrelec, Japonska: V japonščini je Krvavi vroči vrelec v Beppuju dobesedno imenovan 'pekel' in nedvomno ni videti preveč vabljiv. Visok delež železa vodo obarva v zlovešče rdečo barvo, učinek pa še okrepi para, ki puhti s površja.
Kamniti gozd, Kitajska: 'Če ste obiskali kitajsko provinco Junan, ne da bi videli Kamniti gozd, potem ste zapravljali čas.' Ta star krajevni pregovor daje malce občutka o veličini te znamenitosti. Gre za 400 kvadratnih kilometrov veliko kamnito čudežne dežele, kjer se visoke skalne stvaritve dvigajo nad tlemi kot drevesa. Kamniti gozd je nastel pred tisoč leti, ko se je morje, ki je nekdaj prekrivalo to območje, postopoma umaknilo in počasi razjedlo živo skalo.
Ledene jame Eisriesenwelt, Werfen, Avstrija: Vhod v ledene jame Eisriesenwelt ni preveč impresiven - le luknja v goratem pobočju. A ko vstopite, je, kot da bi padli v neki drug svet. Jame nedaleč od vhoda obrobljajo do dva metra debela plast ledu, stalaktiti, stalagmiti, kupole, zmrznjeni slapovi in preostale ledene formacije.