Severna Amerika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.5 od 15 glasov Ocenite to novico!
Kažipot za priljubljeno pešpot do Kanjona zamorca Billa. Foto: AP
Jugovzhodni del Utaha je znan po čudovitih narodnih parkih z rdečkastimi skalnimi formacijami. Na fotografiji narodni park Arches, znan po naravnih mostovih in obokih. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Moab je izhodišče za parke, kot je Canyonlands. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Jugozahod ZDA ima bogato zgodovino, vezano na rančarje, zlatokope in kavboje. Na območju Utaha in Arizone so tudi posneli vse najbolj znane vesterne. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic

Dodaj v

"Zamorec Bill": Utah v boju za ohranitev "rasističnega" imena kanjona

Turisti zgroženi nad imenom
5. avgust 2017 ob 18:13
Moab - MMC RTV SLO, AP

V ameriški zvezni državi Utah je strokovni odbor za zemljepisna imena glasoval za ohranitev imena kanjona, ki je zaradi rasističnih podtonov v zadnjih letih postalo problematično.

Komisija je z osmimi glasovi za in dvema proti tako odločila, da se ime kanjona Zamorec Bill (Negro Bill) ohrani, priporočilo pa poslala na državno komisijo za zemljepisna imena, ki bo končno odločitev podala do konca leta, s tem pa - recimo - naredila konec dolgi in burni javni razpravi.

Kot je v svoji odločitvi utemeljila utaška komisija, so za ohranitev imena glasovali zaradi neenotnih in nasprotujočih si mnenj manjšinskih skupin. Odločilno je bilo mnenje referenčne Nacionalne zveze za napredek temnopoltih ljudi (NAACP), ki je menila, da ime ni žaljivo in ohranja zgodovino kanjona, poimenovanega po temnopoltem rančarju in zlatokopu Williamu Grandstaffu, čigar živina se je pasla na tem območju konec 19. stoletja.

Ime Zamorec Bill je sicer staro 50 let, predtem se je kanjon imenoval Črnuh Bill (Nigger Bill), kar pa v času, ko so ZDA doživljale rasno revolucijo, preprosto ni bilo sprejemljivo.

Nič bolj neprijetna kot Afroameričan?
Jeanetta Williams, predsednica tamkajšnje veje NAACP-ja, je priznala, da je ob besedi zamorec lahko nekaterim neprijetno, da pa z njo ni nič narobe. Kot je pojasnila, tudi nekatere temnopolte skupine v svojih imenih še vedno uporabljajo omenjeno besedo, denimo Nacionalni svet zamork (NCNW).

"Če bi besedo nevtralizirali, bi s tem uničili zgodovino in njeno ozadje," meni Williamsova. "Gre za besedo, ki jo v povezavi z zgodovino pogosto uporabljamo, je v naslovih ... Nič bolj neprijetno ni reči zamorec, kot je reči Afroameričan ali temnopolt."

"Nesprejemljivo"
A kot poroča AP, se vsi ne strinjajo. Član utaške komisije Martina Luthra Kinga mlajšega, ki je predlagala preimenovanje, da bi s tem "pospravili tako brezsramni rasizem v zgodovinske anale", je ogorčen. "Nepojmljivo je, da se danes, v 21. stoletju, razumnim, inteligentnim ljudem, za katere vem, da imajo dobro srce, zdi sprejemljivo, da še naprej dovoljujejo taka imena," je dejal Jasen Lee, ki meni, da tovrstna imena njegovi zvezni državi ne delajo nobenih uslug.

Komisiji MKL-ja se zdi ime zamorec rasistično in meni, da bi bil skrajni čas, da se ime spremeni. "Z umikom rasno žaljive oznake iz imena priljubljenega kanjona bi svetu sporočili, da je Utah končno napredoval v državo, kjer se tako očitna brezčutnost ne trpi in ne sprejema več," so zapisali pred glasovanjem, po njem pa sporočili, da so razočarani.

Turistični magnet
Slikoviti kanjon z rdečimi skalami in naravnimi mostovi je priljubljena pohodniška točka na jugovzhodu Utaha, blizu Moaba, znanega kot izhodišča za številne znane narodne parke, kot sta Arches in Canyonlands. To območje zaradi svojih naravnih lepot in pohodniških poti privablja turiste z vsega sveta in prav ti so bili pravzaprav tisti, ki so večkrat opozorili na neprimernost imena kanjona Zamorec Bill.

Ime je tako predmet dolgoletne razprave, prvič pa so o preimenovanju glasovali leta 1999, a predlog ni dobil zadostne podpore. Po vztrajnem zavračanju je svet okrožja Grand, v katerem kanjon leži, pod pritiskom predvsem turistov januarja glasoval o preimenovanju in kažipote za Zamorca Billa začasno zamenjal s kažipoti Pešpot Grandstaff.

Na tisti točki se je vmešala utaška komisija za zemljepisna imena, ki trdi, da odločitev ni bila lahka, a da so - zaradi nasprotujočih si mnenj - nazadnje glasovali za staro ime.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
Gaius Julius
# 05.08.2017 ob 20:06
Upam, da ti SJW ne bojo nikoli dopustovali na hrvaških otokih - imajo recimo take, kot so Kurba Vela in Mala, Babina Guzica, Didova Jaja,...

Mimogrede, admin: preden ti slučajno pade na pamet brisanje, poguglaj - to so zgolj lastna imena otokov :)
kalamaris
# 05.08.2017 ob 22:20
A Kaja je še kr zaposlena na RTV in zakaj?
mrtene
# 05.08.2017 ob 22:10
Tudi Škofja Loka ima v grbu zamorca. Nihče mu še nikdar ni rekel temnopoltež, al pa afrofrajzing, pač pa je že od nekdaj zamorc. In pri tem ne gre za noben rasizem.
los-t
# 05.08.2017 ob 20:40
Gaius, lepo da si opozoril admina, eni so res hitri na miški, najprej briši potem sprašuj...
fantasycamp
# 06.08.2017 ob 01:11
Bo Montenegro naslednja na spisku SJW?

Če bi ameriški repper kupil ranč in ga poimenoval Nigga Ranch bi se mu upali kaj reči?
drg
# 05.08.2017 ob 20:16
Haha .. a zdaj že v Utahu. Haha :) To ni NY ali LA. ;)
anny22
# 05.08.2017 ob 22:45
Beseda Negro je v originalu španska, in pač pomeni črnec. Iz španščine je prešla v angleščino in v uporabi je bila od srede 16. do 19. stoletja, torej tudi v času, ko so poimenovali ta kanjon. V tem času ni imela slabšalnega pomena kot recimo nigger - črnuh, ampak povsem opisnega. Gibanje za državljanske pravice z M. L. Kingom je v 60. letih začelo uporabljati besedo "black" črn, in beseda Negro je v novih okoliščinah dobila rahlo negativen prizvok.
Seveda čakamo na dan, ko bo tudi "black" imel negativen prizvok in bodo zahtevali kaj tretjega.

Medtem pa bomo vprašali prebivalce Rovt in Spodnjega Dupleka, če imajo tudi oni namen preimenovati svoj kraj.
paver
# 06.08.2017 ob 15:19
Joj sedaj bo pa še kava Zamorček pri nas izginila is polic.
Do Brasil
# 05.08.2017 ob 23:59
Eh, no. Indian Creek pa gre. (Indijanci so tudi rasa za razliko od plemenskih imen Apacev, Mohawkov, Sijuxov). Z izbrisom imena bodo izbrisali tudi zgodovinski spomin (da je bil ta in ta Bill tam), pol se bodo pa spet bunili, da radirajo crnsko zgodovino iz geografskih imen!
cairns
# 06.08.2017 ob 15:52
V ameriški zvezni državi Utah je strokovni odbor za zemljepisna imena glasoval za ohranitev imena kanjona, ki je zaradi rasističnih podtonov v zadnjih letih postalo problematično.

Imenovati nekoga zamorec sploh ni rasistično. Vsi ki so prišli iz Evrope, Afrike ali Azije so zamorci. ZA-morci ker so prišli izza morja.

Sicer pa so največji rasisti črnci, ker vztrajajo da se jih poimenuje Afroameričani. Nobena druga rasa ne zahteva da se jih imenuje po celini iz katere prihajajo, ali pa so v ZDA prišli njihovi predniki. Samo črnci.
Nastala bi popolna zmeda in še večji rasizem če bi belci zahtevali da se jih kliče Evroameričani, ali pa Kitajci in Japonci s Azioameričani.......ipd.
cairns
# 06.08.2017 ob 15:59
kalamaris
A Kaja je še kr zaposlena na RTV in zakaj?

Ja kam pa naj gre. Vse kar je bilo dobrega na nacionalki si je našlo delo pri ''privatnikih''. Kar je ostalo pa je...
Franc 1952
# 06.08.2017 ob 10:17
@pulp_fiction
Nekateri smo pač čudaki, pa nas ne moti Zlomškov trg v Mariboru in še in še znanih imen iz zgodovine naroda, našega ali tudi tujih, če si zaslužijo!:)
Jon Sneg
# 06.08.2017 ob 07:42
Saj je neka Angležinja (ali Američanka) afriškega rodu zagnala vik in krik zaradi bonbonov "Negro" proizvajalca Pionir iz Subotice, ki ima upodobljenega dimnikarja,... Po spletu je nastal cel vik in krik.

Pri nas rečemo, da če sediš na tleh s prekrižanimi nogami, da sediš po "turško",..., v Ameriki se je do pred časom še reklo takemu načinu sedenja po "indijansko",.. Nič več, zaradi politične korektnosti sedimo sedaj "prekrižanih nog".
elGoyc
# 06.08.2017 ob 19:59
Sploh pa ne razumem zakaj je "zamorec" v sskj označen kot navadno slabšalno, če gre za nekoga, ki prihaja izza (sredozemskega) morja, Afrike in je pač temnopolt.
Balaš Junior
# 06.08.2017 ob 19:10
Beseda "black" je vcasih imela negativen prizvok in je bil "negro" bolj pozitiven - morda zato ker ameriski crnci pac niso dejansko crni, ampak so v nestetih odtenkih rjave - kakorkoli tudi negro v bistvu pomeni crn... To je odisno od mode, od tega kdo in na kak nacin popularno uporabi eno od obeh besed itd.

Hiter prelet wikipedije (Negro) je dosti bolj zdravilen in poucen od tega prevajalskega zmazka in mucenja ameriskih terminov za svoje temnopolte.
Balaš Junior
# 06.08.2017 ob 19:05
Ker polpismeni proizvod ideoloskega solskega sistema "negro" se danasnji dan prevaja v zamorec??

Aja, una k rada vlece, kot je zgoraj en napisal... vse jasno.

The National Council of Negro Women (NCNW) - nacionalni svet zamork?? Pa vam se je res odpeljalo. Vrzte to dol s spleta preden kak american vidi, ker bojo bombe letele na kolodvorsko. No, saj morda boljs.
G.Bruno
# 06.08.2017 ob 15:56
paver
IZ

S
kalamaris
# 06.08.2017 ob 17:48
Nekaj se šušlja da Kaja rada vleče...
paver
# 06.08.2017 ob 15:20
IZ
čak mal noris
# 06.08.2017 ob 11:51
"To ne gre", je rekla gospa iz združenja , nato pa fanta iz taistega združenja, ki jo je zmotil z vprašanjem na to temo "naslovila" z "what's up, nigga"?
Miham
# 06.08.2017 ob 19:47
Kaj pa Schwarzenegger?
paver
# 06.08.2017 ob 15:17
Zblojena Amerika
zozozo
# 22.10.2017 ob 18:06
Za primerjavo, beseda "kreten" izhaja iz francoske besede za kristjana. Pa menda ne bo nihče rekel, da "kreten" ni slabšalna beseda.
zozozo
# 22.10.2017 ob 18:05
Sploh pa ne razumem zakaj je "zamorec" v sskj označen kot navadno slabšalno, če gre za nekoga, ki prihaja izza (sredozemskega) morja, Afrike in je pač temnopolt.

Ker to ni odvisno od etimologije, ampak od rabe izraza. In ker se "zamorc" večinoma uporablja kot žaljivka, SSKJ čisto pravilno to zabeleži kot "navadno slabšalno".
Miham
# 06.08.2017 ob 19:47
nekaj pa morajo še pustiti, kako bodo drugače igrali na black card?
NekdoNekdo
# 12.08.2017 ob 20:38
"Negro Bill" je še bolj žaljivo kot "Nigger Bill", ker še bolj natančneje objektivizira nekaj, kar je bilo poprej popolnoma ljudsko poimenovanje in bi lahko bilo je kvejčemu poučna priča takratnih razmer.

Ta neo-marksizem prav dela na tem, da ustvarja razdore v družbi.
oziris.va
# 09.08.2017 ob 15:08
Ojoj, a zaradi PC-ja in SJW-ja bodo zdaj morali preimenovat tudi priljubljene bombone na Madžarskem? o_OKdor mi ne verjame, naj klikne sem.
kingestone
# 09.08.2017 ob 08:51
SJW zopet stresajo psihopatije
pulp_fiction
# 06.08.2017 ob 09:53
Hm, moti vas "Negro Bill Canyon", ne moti pa vas kip Kidriča, ulice, ceste in trgi poimenovani po Titu.
Kazalo