Arras - biser, na katerega naletite na severu Francije. Foto: Wikipedia
Arras - biser, na katerega naletite na severu Francije. Foto: Wikipedia
Slane ravnice indijskega Kutča. Foto: EPA
Pogled na Čongčing, mesto nasprotij. Foto: EPA
Aberdeen, ne ravno največja škotska atrakcija. Foto: MMC RTV SLO/Kaja Sajovic
Pravljični Utrecht. Foto: EPA
Stari Meknes. Foto: EPA

Pri popotniški bibliji Lonely Planet so sestavili seznam 10 svetovnih destinacij, spregledanih bodisi zaradi geografske lege bodisi zaradi bližine glamuroznejših krajev ali pa povsem po naključju.
Nam najbližji s seznama je Trst, med deseterico pa so se znašli tudi Helsinki, Meknes v Maroku in Takajama na Japonskem.

1. Trst, Italija: Zakaj ni to izjemno italijansko mesto med tistimi, katerih obisk je obvezen, se sprašuje Lonely Planet. "To je obmorski kulturni talilni lonec že skoraj v Sloveniji. Trst je bilo ključno pristanišče avstro-ogrskega cesarstva in ohranja očarljiv, otožen občutek preteklosti. Nekdanji prebivalec James Joyce je svojega Odiseja začel pisati prav tu, ne na Irskem. Trst je poln habsburškega blišča, od dunajskih kavarn in srednjeevropske kulinarike do neoklasicističnega nabrežja."

2. Arras, Francija: S svojima dvema flamsko-španskima trgoma, obrobljenima s 155 hiškami v flamskem slogu, je Arras čudovito presenečenje v pogosto spregledanem kotičku severne Francije. Vredno je preživeti dan tu, da lahko občudujete pravljično arhitekturo iz 17. in 18. stoletja, se povzpnete na elegantni zvonik, s katerega se vam odpre krasen pogled, in se potikate po izjemnih 22 kilometrov dolgih podzemnih predorih, ki so jih uporabljali vojaki med prvo svetovno vojno.

3. Gudžarat, Indija: Indijska severozahodna država Gudžarat ni na itinerarjih mnogo popotnikov, a če utegnete, je ta kraj vreden obiska. Poleg toplega sprejema vas tu čakajo neobičajni čari: sproščen, nekdanji portugalski otok Diu, mesto Bhuj z razpadajočo palačo in sosednjimi rokodelskimi vasicami ter surrealistične slane ravnice Kutč, polne plamencev in indijskih divjih oslov.

4. Čóngčìng, Kitajska: Čóngčìng turisti pogosto preskočijo v zameno za sosednji Sečuan, a je zaradi svoje impresivne lokacije nad reko Jangce in pikantne kulinarike vreden več pozornosti. Futuristična mestna panorama moderne Kitajske predstavlja zanimiv kontrast skupku starih jeklenih čolnov v pristanišču in vojski mestnih nosačev, ki ovešajo robo na debele bambusove kole, medtem ko se pomikajo po strmih vzpetinah Čóngčìnga.

5. Aberdeen, Škotska: Granitno mesto Aberdeen je dom veličastne univerze s kapelo iz 15. stoletja, obdaja ga dolga peščena obala, tu pa je tudi v času ujeta ljubka ribiška vasica Footdee. Lahko pa se tudi podate na sanjsko obalno vožnjo z vlakom do razvalin gradu Dunottar, kjer je na veličastni pečini Franco Zefferelli posnel Hamleta.

6. Utrecht, Nizozemska: Morda je čar Amsterdama tisti, zaradi česar ljudje pozabijo na Utrecht. Kakršen koli razlog že je, to lepo mesto je nenavadno malo obiskano. Njegovo staro mestno jedro obkroža srednjeveški kanal, s čolni pa lahko obiščete živahna mestna nabrežja. Ti edinstveni kraji, zgrajeni, da povežejo kanale z utrechtskimi impresivnimi meščanskimi hišami, so danes polni bohemskih kavarn, trgovinic, restavracij in barov.

7. Meknès, Maroko: Vsi poznajo Marakeš in Fez, kdo pa si vzame čas za postanek v manj znanem Meknèsu? V tem starodavnem kraljevskem mestu vlada bolj umirjeno, sproščeno ozračje. Tu je mogoče najti arhitekturno in kulturno bogastvo 45-kilometrskega obzidja, skoraj 50 palač in bližnje rimske ruševine Volubilis.

8. Helsinki, Finska: Majhna finska prestolnica in hkrati najsevernejše glavno mesto celinske Evrope gleda na bleščeč Baltik. Vrsta večjih mestnih atrakcij je na otokih, kot denimo trdnjava Suomenlinna iz 18. stoletja. Ta nepretenciozna, a karizmatična prestolnica se ponaša s čudovitimi secesijskimi stavbami in restavracijami iz 30. let ter je zgledno čista, urejena in uglajena. Helsinki še posebej oživijo v poletnih mesecih.

9. Jerez de la Frontera, Španija: Podnebje je čudovito toplo v tem odročnem andaluzijskem mestu, slavnem po svoji proizvodnji šerija. Tu je mnogo bogato okrašenih cerkva, impozantna citadela in cela vrsta bodeg, v katerih lahko okušate najslavnejši izvozni proizvod Jereza. To je tudi dom flamenka in eden najboljših krajev v Španiji, da si ogledate pristne predstave najstrastnejše izmed umetnosti.
10. Takajama, Japonska: Domačini priporočajo, da se odpeljete do manj obiskane, "druge" strani glavnega otoka Honšuja, da bi dobili občutek stare Japonske. Tisti, ki vam uspe narediti ovinek do tu, boste odkrili Takajamo, majhno mesto, posejano z jutranjimi tržnicami, varilnicami sakeja in templji na vrh gričkov. Bližnja Širakava Go slovi po svojih tradicionalnih Gasšo zukurijih - kmečkih hišah na kolih - in podeželju, ki je videti kot nihonga (tradicionalna japonska slika).