Uvodoma je prisotne pozdravil rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič. Foto:
Uvodoma je prisotne pozdravil rektor Univerze na Primorskem, prof. dr. Dragan Marušič. Foto:
prorektor Univerze na Primorskem, izr. prof. dr. Štefko Miklavič ter predstavnika Slovenskega centra za raziskovanje samomora, prof. dr. Diego De Leo in Vita Poštuvan.

Na – intuition, imagination, innovation – je v ospredju samomor kot kompleksen družbeni problem. V Sloveniji sicer tudi v času recesije ostaja trend upadanja samomorilnega količnika. Dvodnevno konferenco bodo sooblikovali svetovno priznani strokovnjaki iz področja suicidologije, ki poudarjajo: samomor zahteva multidisciplinaren pristop.
Konferenco TRIPLE i organizira Slovenski center za raziskovanje samomora UP IAM skupaj z UP FAMNIT in z Univerzo na Primorskem. Samomor je v Sloveniji in v svetu ne le eden večjih javnozdravstvenih problemov, temveč tudi pomemben in kompleksen družbeni problem, zato se je potrebno z njim ukvarjati celostno: razložiti, razumeti in posledično tudi preprečevati samomorilno vedenje ter videti tudi bližnje po samomoru. Poleg multidisciplinarnega pristopa zahteva tudi motivirane osebe, ki se s tematiko angažirano ukvarjajo. V Sloveniji je število samomorov v upadu od osemdesetih let, kar je še bolj opazno od leta 2000 naprej. Za sedaj enak trend velja tudi za zadnje obdobje, ko smo soočeni z recesijo, vendar smo glede samomorilnega količnika še vedno med desetimi najbolj ogroženimi državami na svetu.
Koncept konference, ki 10. in 11. maja 2012 v hotelih Arija in Bor na Debelem Rtiču v Ankaranu gosti svetovno priznane strokovnjake iz področja suicidologije, izhaja iz obeležitve rojstva priznanega slovenskega suicidologa prof. dr. Andreja Marušiča. Ta je v času svojega delovanja izhajal iz svoje intuicije in domišljije pri kreiranju inovativnih pristopov za preučevanje in preprečevanje samomora.
Gostitelj letošnje konference TRIPLE i, prof. dr. Diego De Leo, sicer vodja Slovenskega centra za raziskovanje samomora UP IAM: "Konferenco smo organizirali tako, da bodo lahko udeleženci - v nasprotju z velikimi konferencami, ki so ponavadi tudi oddaljene in drage - poglobljeno spoznali strokovnjake s področja suicidologije, z njimi vzpostavili pristen odnos, soočali svoje izkušnje z njimi ter hkrati snovali skupne ideje in projekte." Na konferenci bodo predavali dr. Ella Arensman, prof. Enrique Baca-Garcia, prof. Diego De Leo, prof. Heidi Hjelmeland, prof. Maurizio Pompili, dr. Merike Sisask in prof. Onja Tekavčič Grad.
Predavatelji se bodo dotaknili aktualnih tem, na katere znanost še vedno nima končnih odgovorov. Tudi zato je v programu več časa za diskusije in medsebojne razprave. Četrtek bo namenjen debatam o tem, kako lahko pri preučevanju samomora uporabljamo različne raziskovalne metode in kakšne so njihove prednosti in pomanjkljivosti. Govora bo tudi o znani dilemi, kateri je pomembnejši dejavnik tveganja za samomor: biološki ali okoljski dejavniki. V petek bodo ugotavljali, kaj v okviru preprečevanja deluje in kaj ne, ter ali je bolj učinkovito preprečevanje samomora med mladimi ali starejšimi.

Novico je napisal uporabnik anny.