Volitve v DZ

Poudarki

  • Uradni rezultati med 30. in 8. septembrom
  • Prvo sejo skliče predsednik države
  • DZ lahko deluje z najmanj 46 potrjenimi poslanci
Državni zbor
Kdo bo sedel v novem sklicu državnega zbora, bo dokončno znano čez dober teden. Foto: RTV SLO
Državni zbor
Neuradni izidi po 99,96 odstotka preštetih glasov kažejo na tesno zmago SD-ja. Foto: MMC RTV SLO
Volitve 2004
Na prejšnjih volitvah v državni zbor, leta 2004, je zmagal SDS, ki je zasedel 29 sedež. Velik poraženec volitev je bil LDS s 23 sedeži. Foto: RTV SLO
Kdo bodo novi ministri, bodo poslanci odločali, ko bo znan mandatar vlade. Ta postane funkcionalna, ko sta potrjeni dve tretjini ministrov. Foto: MMC RTV SLO
VIDEO
Kakšna bo sestava parlamenta?

Dodaj v

Sestava DZ-ja dokončno znana čez teden dni

Prvo seje skliče predsednik države
22. september 2008 ob 06:29
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Uradni izidi nedeljskega glasovanja bodo dokončno znani čez teden dni, ko bodo preštete tudi glasovnice iz tujine in glasovi, ki so prispeli po pošti.

Ko bo jasno, katerih 90 poslancev je bilo izvoljenih v novo sestavo državnega zbora, bo predsednik republike Danilo Türk državnemu zboru predložil kandidata za novega mandatarja.

Po neuradnih podatkih Državne volilne komisije, ki je preštela 1.052.839 glasov (99,94 odstotka), je SD dobil 30,49 ostotka (29 sedežev), SDS 29,32 odstotka (29 sedežev), Zares 9,40 odstotka (9 sedežev), DeSUS 7,45 odstotka (7 sedežev), SNS 5,46 odstotka (5 sedežev), SLS + SMS 5,24 odstotka (5 sedežev) in LDS 5,19 odstotka (5 sedežev) glasov.

Dokončni neuradni izidi bodo znani čez teden dni, ko bodo preštete tudi glasovnice iz tujine, v ponedeljek pa bodo okrajne volilne komisije ugotavljale še izid glasovanja po pošti po Sloveniji. Ugotavljanje uradnega izida volitev v državni zbor bo potekalo med 30. septembrom in 8. oktobrom, ko bo DVK pripravil poročilo in ga objavil v uradnem listu.

Preberite še:
-
7 poslanskih skupin, 12 poslank, 41 "izkušenih"
- Pahor: Homogeni program pred politično širino
- Janša: V Slovenijo se vrača čas delitev
-
Andrej Bajuk ponudil odstop
- Golobič: Rezultat je nezaupnica oblasti
- DeSUS četrta največja stranka v DZ-ju
- Predstavnika narodnosti Göncz in Battelli
- Po volitvah na oder stopi predsednik
- Volilna udeležba okoli 62-odstotna
- 133 prijav domnevnih kršitev volilnega molka

Stari mandat poteče s 1. sejo novega DZ-ja
Kljub novoizvoljenim poslancem pa mandat starim še ni potekel, saj se mandatna doba prejšnega državnega zbora konča s sklicem prve seje novega državnega zbora. Ustava določa, da prvo sejo najpozneje 20 dni po izvolitvi skliče predsednik republike, kar pomeni, da bo prvič sklicana najkasneje 11. oktobra.

Novi DZ - najmanj 46 potrjenih poslancev
Zakon sicer določa, da izvoljeni kandidat pridobi poslanski mandat z dnem izvolitve, ko mu ga potrdi DVK, izvrševati pa ga začne z dnem potrditve mandata v državnem zboru. Minimali pogoj za nastop novega državnega zbora je potrditev mandatov več kot polovici novih poslancev (46 poslancev), sicer funkcijo opravlja stari sklic.

Prve naloge novega mandata DZ-ja
Novoizvoljeni poslanci morajo po poslovniku v sedmih dneh po konstituiranju DZ-ja ustanoviti poslanske skupine, na tajnem glasovanju pa morajo izvoliti predsednika DZ-ja. Ta za izvolitev potrebuje večino glasov vseh poslank in poslancev. Volitev podpredsednika DZ-ja, predsednikov in podpredsednikov parlamentarnih delovnih teles in generalnega sekretarja se izbira potem, ko je znano razmerje moči v parlamentu.

Volitve mandatarja za sestavo nove vlade
Mandatarja
za sestavo nove vlade po posvetovanju s poslanskimi skupinami določi predsednik republike. Predsednika vlade voli državni zbor na tajnem glasovanju, za izvolitev pa potrebuje večino vseh glasov poslancev. Če ne dobi potrebne večine, lahko predsednik republike v 14-dneh predlaga novega mandatarja. Lahko se znova odloči za istega kandoidata, kandidate pa lahko predlagajo tudi poslanske skupine oz. skupina najmanj 10 poslancev.

Če ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti DZ in razpiše nove volitve, razen če DZ z večino opredeljenih glasov v 48 urah ne sklene izvesti vnovičnih volitev mandatarja, kjer za izvolitev zadošča večina opredeljenih glasov navzočih poslancev. Če tudi v tem primeru mandatar ni izvoljen, predsednik države razpusti DZ in razpiše nove volitve.

Roki za volitve novih ministrov
Novoizvoljeni mandatar mora v 15-dneh po izvolitvi predlagati ministre nove vlade. Vlada začne opravljati funkcijo, ko sta imenovani več kot dve tretjini ministrov, pri čemer se ne štejejo ministri brez resorja. Premier mora neimenovane ministre predlagati v 10 dneh po nastopu funkcije vlade ali pa DZ obvestiti, katere resorje bo začasno (za največ tri mesece) prevzel sam ali jih zaupal drugemu ministru. Če novi ministri v treh mesecih niso imenovani, DZ ugotovi, da je funkcija predsedniku vlade in ministrom prenehala.

A.K.K.

Prijavi napako
Komentarji
bartol
# 22.09.2008 ob 18:04
predsednik Turk bo pod pritiskom glede izbire mandatarja.kučan že študira kako bi turku "olajšal" odločitev
mujaffa
# 22.09.2008 ob 16:39
Asteroid: Brez zveze se prepirati z rdeco golazen. To ti je tovarisija. :-)
asteroid
# 22.09.2008 ob 13:55
anonimni12

Se popolnoma strinjam s tabo.
Anonimni12
# 22.09.2008 ob 13:51
52. manrose. - sj niso volil SDS zarad Grimsa, ampak bolj obratno. Ne pozabi, da pri nas volimo stranke in ne ljudi. Stranke pa po izkusnjah iz preteklosti (kje so dobili veliko glasov) pozicionirajo svoje ljudi in jim s tem omogocijo vstop v parlament. tko to gre. Sistem je zanic, ker ne volimo ljudi, pac pa stranke!
asteroid
# 22.09.2008 ob 13:27
viva

Tako nisem žail nobenega na t.i. levici kot ti v svojem postu. Pa sem videl vlado t.i. levice od 1992 do 2004. Imam svoje mnenje, žalil ne bom nikogar.

Kar se tiče amandmajec opoziije v DZ si kdaj pa kdaj preberi magnetograme in zapisnike sej. Morda boš lahko vsaj malo spremeil svoje mnenje.
asteroid
# 22.09.2008 ob 13:25
alf5

Morda je tako, kot trdiš. Tega ne vemo, verjetno pa bo talo Ljuska stranka kot Nsi raiskala, kaj je bilo tisto, da so njihovi volilci ostali doma. Siver pa je takšnatrditev, kot jo najaš zelo relativna. Opredeljeni volilci ostajajo vesno na strani svoje stranke, je ne menjajo. Rezultat na volitvah je v večini primerov volilna abstinenca opredeljenih volilcev svojih strank.

Do sedaj je na volitvah vedno veljalo, da so volilci t.i. desnih strank bolj disciplinirani in se v večji meri udeležujejo volitev. Tokrat je bilo obratno. Tokrat so se volilci t.i. levice bolj disvcplinirano udeležili volitev.

Na tvoje poste lahko rečem, da si tudi ti opredeljen volilec in da ne menjavaš svoje stranke kar tako.
viva
# 22.09.2008 ob 13:23
Kakšne oslarije pišete janšisti. Le kdo je bolj ideološki od dosedanje koalicije? Janša si želi široko programsko-razvojno koalicijo?? Dajte no, v dosedanjem parlamentu (sic!) ni bil sprejet niti en amandma opozicije. Zato janšisti nehajte nakladati. Raje se zazrite vase in v svojega firerja in priznajte, da ste kradli, lagali, žalili, podcenjevali in zmerjali vse po vrsti, ki niso tulili z vami v janšev rog. In to z vso aroganco počenjate še naprej. Pa vas bo že minilo. če že ne prenesete kritike iz domačih logov, preberite še tiste iz tujih. NIHČE vas ne hvali!!!! Zato bodite raje tiho, da se ne boste še bolj osmešili, kot ste se že.
alf5
# 22.09.2008 ob 13:19
57. asteroid (22.09.2008 || 13:00:55)
Dejstvo je, da volivci NSI in Ljudske stranke na tokratnih volitvah niso sodelovali v znatni meri. Zakaj, bodo pokazale povolilne analize. Osebno mislim, da ne zaradi SDS.

Po porazu so alnalize potrebne, da se zaščiti vodstvo strank, in najde razloge za poraz drugje.
Odgovor je preprost. Ljudje volimo stranko v kateri se prepoznamo in jim verjamemo, da bojo branili naše interese in vrednote. Slovenski rimokristjani v tokratnih volitvah niso prepoznali nobene stranke za katero je vredno iti na volitve, zato so ostali doma. NSi je razočarala slovenske rimokristjane zato jo niso volili.
stewie
# 22.09.2008 ob 13:03
Kolikor jaz vem, so domobranci še v letih 1944-45, ko je bilo že jasno, da Hitler vojne ne bo mogel dobiti in je Mussolini že kapituliral, prisegali, da se bodo borili do konca za njegov režim. In takih, ki bi podpirali vse vrste fašizma s komunizmom vred res ne potrebujemo.
Obsojati zgolj povojne poboje, pozabljati pa na strahote nacizma je pa enostransko in nekritično.
asteroid
# 22.09.2008 ob 13:00
alf5

Ne da jih ne marajo, enostavno njihovi volivci niso odšli na volitve. Ljudska stranka ima zelo močno laokalno bazo, največ županov od vseh. V občinah se vidi, kdo dobro dela in kako občina napreduje. Prav zaradi tega, je baza Ljudske stranke široka., Zakaj se volitev niso udeležili, bo razislala Ljudska stranka sama.

Dejstvo je, da volivci NSI in Ljudske stranke na tokratnih volitvah niso sodelovali v znatni meri. Zakaj, bodo pokazale povolilne analize. Osebno mislim, da ne zaradi SDS. Predvsem zaradi tega ne, ker so se volilci t.,i. levice tokrat množično udeležili volitev. Pa kljub temu, niso veličastno zmagali, tako kos so napovedovali (preko 53 % vseh glasov).
alf5
# 22.09.2008 ob 12:47
48. asteroid (22.09.2008 || 10:28:39)
In sedaj se vprašuješ, zakaj stranka s pedigrejem krščanska nima večje podpore v javnosti.

Predvsem zaradi delovanja t.i. krščanskih strank. Ljudska je skakala levo, desno gor in dol, nikoli si ljudje (preprosti ljudje) niso znali razlagati zakaj je tako. NSI je nastala zaradi nezadovoljstva v združeni Ljudski-Krščanski stranki zaradi ustavnega zakona o volitvah, ki ga je Ljudska stranka podprla. Proti volji članstva.


Se pravi, da slovenski rimokristjani ne marajo zdajšnih vodij ljudsko-krščanskih strank. Zakaj?
asteroid
# 22.09.2008 ob 12:38
stewie

Prosim, ne nevajaj zgodovisnki dejstev, kot jih v svojem postu. Malo pregled arhive potem piši.

Komunistilna partija Slovenije je z odlokom pričela načrtno pobijati Slovence v letih 1941-1942, predvsem v Ljubljanski Pokrajini in na Dolenskem. Ubili so jih preko 2.500. Uliteljev, gostilničarjev, podjetnikov, politilčnih naspreotnikov, tudi izdajalcev, toda predvsem vse tiste, ki bi lahko predstavljali močno opozicijo.

Imaš zelo dober primer : Dachauski procesi, TIGR in podobno.

Domobranci so se razvili iz t.i. Vaških straž. Vaške straže so nastale isključno zaradi komunističnega nasilja (pobijanja ljudi). Na kateri točki so se vaške straže preoblikovale v domobranstvo zgodovina še do danes praktično ni opredelila. Večina partizanov ni bila komunisti. tako kot večina domobrancev ni bila na strani okupatorjev. Bili so del vojne. Krivci (vrh domobrastva in Komunistična partija) bi morali biti sojeni na procesih. Velina domobrancev je bila pobitih po vojni brez sodnih postopkov. Komunistična partija Slovenije nikoli ni odgovarjala za svoje vojne zločine.

Ne mi mešat NOB z komunisti. Partizani so v veliki večini bili resnični domoljubi in so se častno borili za svobodo. Komunistična partija Slovenije se je borila za revolucionaren prevzem oblasti. Na koncu so uzurpirali še NOB in kdo se s tem ni strinjal, je bil ubit. Mnogo Partizanov je izgubilo svoje življenje po koncu vojne.

V XIV. Razpuščeni diviziji 189.
stewie
# 22.09.2008 ob 11:42
Če ne bi bilo domobrancev, tudi komunisti ne bi počenjali takih svinjarij. Ali pa so mislili, češ jebiga, kolaborirali smo z okupatorjem, ta je poskusil dobiti vojno na najbolj podel način, spodletelo mu je, ta glavni ljudje, ki so nas vodili, so nas sedaj pustili na cedilu, pa saj nismo mi krivi, saj ne bodo komunajzarji hudi na nas. Resda so ti v vojni, po zaslugi nas, domobrancev, izgubili kar nekaj svojcev, ampak saj ne morejo biti besni na nas, smo samo izpolnjevali ukaze......

To ti prinese vojna.
kralj matjaž
# 22.09.2008 ob 11:31
Zdaj pa še malo zgodovinske lekcije Domobrancev ni več v Sloveniji, zakaj, ker so jih po vojni večino pobili. Komunisti pa so še, zakaj, ker so samo zamenjali ime.
manrose.
# 22.09.2008 ob 11:30
BRANKO GRIMS (Kranj III)

Pa kdo je šel tega volit?! Pa to ne moreš verjet.
comentario
# 22.09.2008 ob 11:23
@BertiB123:
:) Itak.
roksy_
# 22.09.2008 ob 11:18
Kaj ni Janša prinesel revščine v državo? Kako so ga potem vsi izven Ljubljane volili, le v Lj, kjer je BDP največji so zmagali Socialni demokrati. Only in Slovenija :S
BertiB123
# 22.09.2008 ob 11:05
Tole poveličevanje političnih bogov in njihovih zablojenih ideologij je pri nas preseglo vse meje zdravega razuma.

Dajte pogledat svet okoli sebe in bodite srečni, da živite v državi, kjer je povsem VSEENO kdo zmaga na volitvah- naslednji dan na ulici ne bo tankov, gospodarstvo se ne bo zlomilo, Slovenija ne bo nikogar bombandirala in teroristi nas še vedno ne bodo našli na zemljevidu! Ostali bomo majhna nepomembna pikica na svetovnem gospodarskem, vojaškem in političnem zemljevidu. In to je zelo zelo dobro.

Poglejte raje države kot so Pakistan, Zimbabve, ZDA in Srbija. Tam dejansko je pomembno kdo zmaga, ker zmaga napačnega pomeni da bodo ljudje umirali!

Zame je danes prav takšen dan koje je bil 4.10.2004 in vsi ostali povolilni ponedeljki pred tem. In to je zelo zelo dobro.

Se bodo pa za časa te vlade, tako kot za časa vseh prejšnih dogajale afere, nekateri bodo obogateli, drugi postali revni, večina navadnih smrtnikov pa bo še naprej nergala da bi lahko bilo boljše. In seveda bodo (religiozno) goreči zagovorniki vseh političnih opci še naprej na dolgo in šoroko analizirali kako govna njihovih nasprotnikov bolj smrdijo kot njihova lastna!
asteroid
# 22.09.2008 ob 10:28
Grozno

Verjetno razmišljaš takole. V Sloveniji se recimo 70 % ljudi izjašnjuje za rimokristjane. In sedaj se vprašuješ, zakaj stranka s pedigrejem krščanska nima večje podpore v javnosti.

Predvsem zaradi delovanja t.i. krščanskih strank. Ljudska je skakala levo, desno gor in dol, nikoli si ljudje (preprosti ljudje) niso znali razlagati zakaj je tako. NSI je nastala zaradi nezadovoljstva v združeni Ljudski-Krščanski stranki zaradi ustavnega zakona o volitvah, ki ga je Ljudska stranka podprla. Proti volji članstva.

Današnje volitve so bile ideološka delitev. NSI je izpadel, ker njenih volivcev ni bilo na voliščih. Poglej rezultate. SDS je dobila enak (malenkost višji) rezultat kot na prejšnjih volitvah. SD je pridobival na račun LDS in mobilizacije levih volivcev, predvem v Ljubljani (na poziv Jankoviča in Kučana). Če res pozorno spremlajš volitve, potem lahko opažič, da volivcev, ki volijo Ljudsko stranko in NSI preprosto ni bilo na volitve. Zato je njihov rezultat slab.
japanac
# 22.09.2008 ob 10:26
No,jaz sem zdaj glasoval,pa smo že levi v prednosti:-)
asteroid
# 22.09.2008 ob 10:21
lookaaa

Ne Desnica in janša ne bo sestavila novo vldano koalicijo, preprosto ker je Janša pred volitvami dejal, da bi želel široko razvojno koaliciji. To se ne bo zgodilo. Tudi če glasovnice iz tujine izenačijo rezultat (število mandatov SD in SDS anako), bo Janša prepustil mandat Pahorju.

Ne miwslit, da Janša za vsako ceno hoče oblast. Če vidi, da ni možno oblikaovati takšne koalicije, kjer ideološkost odpade zaradi razvojnih projektov, potem prepusti ideološko kompaktni t.i. levici, da sama oblikuje oblast. Toda kaj velikega ni pričakovati, ker mora država v naslednjih letih do 2015 uloviti po razvitosti in tudi plačah in pokojninah zelo razvite države EU. Z šibko večino, bo to skoraj nemogoče, predvsem, ker ti isti ljudje ne prenišajo nič drugačnega, Smo jim že videli 12 let na oblasti, tudi SD. In nismo bili preveč navdušeni nad rezultati.

Sicer pa zdaj najprej pričakujem vse zamenjave v Sosdtvu, Policiji, državnih podjetjih, šolah in v zdravstvu. Ko se bodo utrdili na oblasti bo eno leto mimo. Potem pa tako in tako ne pričakujemo velikih sprememb. Zaradi zelo šibke večine. Pahor bo imel velike težave miriti svoje jastrebe če bo hotel pritegniti opozicijo za tazlične zelo pomembne državne projekte, npr. za reforme.

Zato mislim, da bo Janša prepustil mandat Pahorju, pa čeprav bosta najverjetneje po mandatih izenačena, ko prispejo glasovnice iz tujine.
stewie
# 22.09.2008 ob 10:21
Rivaldo - to ji je krščanska vzgoja - veruj v vsemogočnega oz. to, kaj ti v njegovem imenu jaz govorim, sicer se bom razjezil in ti trpel. Drugačno mišljenje - tega ni!
rivaldo10
# 22.09.2008 ob 10:03
NSi je sam kriva ker niso zamenajli predsednika in nobeden drug saj Bajuka nobeden ne mara ker ni kaj preveč kulturen če ga kdo razjezi in mam občutek da bi včasih koga kar vsekal saj se komaj pomiri.
rivaldo10
# 22.09.2008 ob 10:01
Se strinjam s tabo 41. lookaaa potebno je vsake toliko časa zamenajt vlado!
Sej če ti nebo naredili kakšne velike spremembe bo najverjetnej čez 4 leta zmagal "naš Rambo".
stewie
# 22.09.2008 ob 09:59
Grozno - Janša pač vedno napada tiste, ki mu ne dajo povsem prav. Zasluge drugih vedno pozabi, zamer nikoli.

Da pa Bajukove NSi ni v parlamentu, pa se je moč zahvaliti edino Janši samemu, ki jih je baje rezal kot salamo.
lookaaa
# 22.09.2008 ob 09:59
35.asteroid

a desna opcija pa bo lahko sestavila cisto ideolosko desno vlado... daj, daj. sprijazni se ze enkrat. vsake toliko casa je treba vlado zamenjat. v opoziciji se ti malo zbistri um in lahko gledas na dano situacijo bolj realno. ce si predolgo na vrhu, imas obcutek, da si bog, neranljiv, da lahko pocnes, kar ti je volja, ne upostevas nikogar. to je sicer clovesko, za ene sicer bolj, za druge manj. ampak moras priznati, da vsak uziva s krono na glavi!!! in takrat se mu stik z realnostjo oddaljuje, vidi le sebe! zal, pa naj bo to levi ali desni!!!!
tako kot je bilo dobro za leve, da so se malo streznili, je sedaj bilo zelo nujno, da se tudi desni malo ohladijo!!!
Grozno
# 22.09.2008 ob 09:57
Asteroid
imas prav. Bo treba pocakati na glasove iz tujine. Upam da bo taksno glasovanje za naslednje volitvah ne bo vec. Je pa skoda ce Nsi ne bo v parlamentu. Ena krscanska stranka pa ja mora biti. Je pa "cudno" da se volilci SDS niso glasovali za svoje ministre. Izgleda da Vlada res ni bila popularna.
Verjetno bosta imeli isto stevilo mandatov, samo glasov bo pa dobila SD.
Pa se nekaj: Nevem, kaj je bilo JJ da je vzgal po LJ. Saj sta VE zelo veliki. Tudi on je bil izbran v v teh VE.
Anonimni12
# 22.09.2008 ob 09:56
29. lookaaa - poglej prvo sliko na strani => /modload.php?&c_mod=
rnews&op=sections&func=read&
c_menu=2&c_id=183216
kredn
# 22.09.2008 ob 09:53
Danes sem se prebudil v čudovit dan, čutudi rahlo oblačen pa vendarle veliko več svetlobe. Zrak je bil čistejši, ptički so zopet prepevali, mucek je mijavkal bolj sproščeno. Na obrazih ljudi sem ponovno videl nasmeh, glave spet držijo pokonci. Celo češnja je ponovno vzcvetela.
stewie
# 22.09.2008 ob 09:53
Hejj, tu je še SLS in ta stranka ima kapital. Lahko pride v vlado tudi ona, Šrot bo pa baje itak izstopil.
rivaldo10
# 22.09.2008 ob 09:52
Ma kle se kregate za brezvezne stveri, jaz nisem volil nobene od "velikega trojčka" in pričakujem od njih da bodo res storili tisto kar so obljubili! Brugače pa verjemite v teh 4 letih je bilo precej narejenega, dalo bi se še kaj izbolšati, mogoče uspej tej vladi samo kaj veliko ni za pričakovati. Spet pa bo na oblasti gospodarstvo, ki ga je Janša počasi in previdno umikal, bomo videli če so imeli gospodarstveniki prav in bomo sedaj ko dodo imeli več oblasti imeli kaj koristi tudi navadni delavni ljudje ali bo kot do sedaj in se bo hrana dvigovala, plače pa ostajale iste. Pustimo se presenetiti in pričakujmo najbolše in zrimo s optimizmom naprej! :-)
asteroid
# 22.09.2008 ob 09:46
Relativni zmagovalec volitev še ni znan. Počakati bo treba na glasovnice po pošti in iz tujine. Te lahko spremenijo sliko ,da sta SD in SDS izenačena z mandati. Potem relativnega zmagovalca ni, levica bi potem naj imela 42 poslancev (SD, LDS, Zares), torej nima apsolutne večine, stranke sedanje vlade pa bi imele 41 poslancev, bret SMS z njimi pa 46 poslancev.

Če Pahor požre svojo besedo, ki jo je včaraj itzrekel o Desusu in če Karel Erjavec postane kameloeon, bo leva vlada imela 49 mandatov in lahko sestavi vlado. Imela pa bo velike težave, ker je ideološka levica in bo tako tudi delovala. Ne se slepit Pahor je lutka, in prav ima Erjavec, ki pravi, da Pahor ni primeren kandidat za mandatarja.
Ladko Gajšek
# 22.09.2008 ob 09:45
V Sloveniji ni le nekaj gnilega, ampak je očitno tudi podlost. Ponavlja se mentalno ideološka zasvojenost poskomunajzarske zbebljenosti. Proti brutalnemu režimu, ki se obeta slovenskemu narodu, če pridejo na oblast spet mladi "lepi" udbovci, prekanjena nesramnost

In v primeru, da ni na oblasti Janez Janša, se bo sčefurilo in Slovenija potone na raven albanstva, kvečjemu morda celo na raven romunstva, mirda celo obsrbskega bolgarstva... - začele se bodo blokade, svoboda bo samo spet le nekakšen pojem, medtem ko se bo skrajno prostaštvo izivljalo nad ljudmi. Zato je res: Po vseh teh komentarjih je jasna vsaj ena stvar, ki jo je izpostavil Janša: V Slovenijo se vrača čas delitev. - In to je milo rečeno. Začenja se čas zahudičane gonje proti morali, poštenju in proti slovenskemu narodu, če zmagajo gigerli in candrice - in če si bodo jemali z veliko žlico tam, kjer ni.

Danes se začenja nov dan. Ni več sanj... in ne molitve.

Vladimir Gajšek
stewie
# 22.09.2008 ob 09:44
A zadnja štiri leta je pa ni bilo?
Bila je že ves čas, vsaj zadnjih 15 let, toda zadnja 4 bolj izrazita, kot kdajkoli prej!
mir1
# 22.09.2008 ob 09:24
Po vseh teh komentarjih je jasna vsaj ena stvar, ki jo je izpostavil Janša: V Slovenijo se vrača čas delitev.
mein
# 22.09.2008 ob 08:55
Miki-79, koga pa zanima tvoja prebava !? Hmmmm !!! Tudi JJ podbira veliko takih s prebavnimi motnjami, ki so sad sovraštva. Kdaj se bodo ljudje na volitvah nehali ozirati na svojo prebavo in bodo začeli gledati z očmi in se odločati z glavo ? Hmmmm !!! Na kozlanje mi greste tisti, ki volite z navijaškimi čustvi. Oboji, črni in rdeči. Mislim, da je JJ izgubil zaradi svoje kronične užaljenosti. Par let terapije, pa bo spet na vladi, ko bo treba zamenjati Pahorja. Ker veste, dragi navijači, politična higijena pomeni menjavanje oblasti. Vso srečo, Pahor !
AntiLDSinZares
# 22.09.2008 ob 08:54
Izid volitev sprejemam z mešanimi občutki. Moti me predvsem ta napovedana koalicija, ki je čudna. Stranka Zares, ki jo predstavlja Golobič kao bivši Liberalec in Lds, ki so Slovenijo zajeb.... že v preteklosti, pa nebi o njih tako govoril če tega nebi izkusil na lastni koži. Oh, kako ljudje hitro pozabljajo!
Moram pa priznati, da je SD taktično dobro odpeljala predvolilni boj predvsem s tem, da niso javno izpostavljali nekaterih kandidatov predvsem Antona ROPA(bivšega ldsovca), ki je in bo rak in kača v slovenskem političnem prostoru z vsemi liberalci na čelu z zdajšnjimi in spreobrnjenci. No vsekakor čas bo ponovno pokazal svoje, navkljub nasmejanim obrazom koalicijskega trojčka in ostalih v bodoči vladi, bodoča koalicija ne bo trdna, pa ne zaradi premajhnega števila sedežev
ampak prevelikih ideoloških razlik, ki se bodo izkazale v drugi polovici mandata.
lookaaa
# 22.09.2008 ob 08:51
ali zna desnica dostojanstveno prenesti poraz? naj pahorju stisnejo roko brez fig v zepu in mu kot ostra opozicija pomagat cim bolje soustvarjat boljsi jutri za vse!!!

dobra koalicija in dobra opozicija= boljsi jutri

boste videli, da bodo >>levi<< upostevali tudi dobre predloge z desne
jan...
# 22.09.2008 ob 08:46
nevemkajbidal....tvoji komentarji sami po sebi govorijo ko si sam nazadnjaški...prvak , ni kej
Anonimni12
# 22.09.2008 ob 08:45
Schrei - kaj je bilo pa potem obdobje od 45-90 in od 92-04 - svetla prihodnost?
Anonimni12
# 22.09.2008 ob 08:43
16. IRhyena (22.09.2008 || 08:13:06) - Nsi ma 3,2 %, 4 pa rabi to je 0,8 tocke, kar pri tej udelezbi predstavlja manj kot 10.000 ljudi. Tok pa obicajno dobijo glasov iz tujine - tako da ne bi jaz na tvojem mestu tko hitro gobezdal!
Anonimni12
# 22.09.2008 ob 08:39
se neki okol zmage v Ljubljani - zanimivo je, da se ljubljancani vseskozi pritozujemo kako je mesto v razsulu, pa edini skoz leve na oblast volimo, druga mesta, ki pa volijo desne, pa se dejansko razvijajo in grejo na bolje!
Anonimni12
# 22.09.2008 ob 08:36
1. Nevemkajbidal (22.09.2008 || 07:25:55) - pa kdo si ti, da sodis o naprednosti? Stejejo rezultati in sedaj imate 4 leta, da se dokazete, ceprav sam dvomim, da mi bo lahko slo bolje. Najpprej bojo lepo nakadroval svoje clane stranke v uprave (ta stranka bo dejanasko imenovala pripadnike strank), potem pa, ce bodo hoteli dvigati in penzije in socialne prispevke.... Vse to gre iz davkov - ergo davki na srednji sloj bodo sli gor, jst bom zivel pa bolj zategnjeno. Sicer pa - bomo videli - pricakujem najslabse a upam na najboljse!
Mr. Pink
# 22.09.2008 ob 08:32
temni vek so končali humanisti, ne pa populisti na račun vsesplošne bede in vulgarnih navad
Mr. Pink
# 22.09.2008 ob 08:31
svobodni sindikati??
Schrei
# 22.09.2008 ob 08:30
Aleluja, temni vek se je končal. Zopet bomo svobodni!
Mr. Pink
# 22.09.2008 ob 08:29
Mr. Pink je smrtno resen, ker ve da nas bo to pahnilo nazaj za 12 let, pa da bo celotni populaciji škodilo na možganih, to zlagano salonarsko levičarstvo, ki ga vodijo prepečeni neo-neandertalci iz solarija
Miki_79
# 22.09.2008 ob 08:22
No 24ur ima predvsem manj komentarjev kot jih je tu. Kar bi lahko pomenila da ima 30 do 40% manjši obisk.

Se pa vidi da je RTV SLO bila pod vplivom desnice, kar se tiče vladanja.

Čeprav ji to ni veliko koristilo.

Glede sestave vlade, logično je da bosta tako DESUS kot SLS šla v vlado....nobeden od niju ravno ne prebavla Janše...Če smo čisto iskreni naj orgazmira le 29.5% volilcev...70 % ga pa ne prebavlja, to je dejstvo.

Pričakujem, pa da bo Janša uporabil vse metode, ki jih pozna, samo da bi prišel nazaj na oblast...Rjavcu bo ponudil 20% dvig penzij, javni sektor se bo pa sesul...ne vem kdo bo zdej to porihtal...
blaszs
# 22.09.2008 ob 08:22
Za tokratno vlado bi bilo cenejše če povabi medse SLS kakor pa Desus, tako bi gospod Erjavec ostal brez poslanskega sedeža ker sploh ni bil izvoljen tako, da naj se ne preveč šopiri.
blaszs
# 22.09.2008 ob 08:18
Potrebno je dati vsakemu možnost čeprav včasih slišim , da Pahor nikoli ni imel neke izvršne funkcije sej Janša je tu ni imel do leta 2004. Nekaj malega izkušen pa sta vedarle imela obadva, Janša je bil pred tem krajšo obdobje dvakrat minister za obrambo, Pahor pa 4 leta precednik državnega zbora.
Dajmo jim priložnost in potem ocenimo katera vlada je bila boljša ali ta, ki se izteka mandat ali ta, ki ga bo pričela.
Kar se te nove vlade tiče bo pod njo manj pretresov verjetno bo pa nekaj vroče krvi ker Erjavec misli da država nese zlata jajca in da lahko upokojencem kar podvojimo pokojnine.