Bohemi v polni zasedbi. Foto: Domen Lombergar
Bohemi v polni zasedbi. Foto: Domen Lombergar
Matic Jere
Pevec Matic je priljubljen predvsem med ženskim delom občinstva. Foto: MMC RTV SLO
Bohemi po imenih - Matic Jere, Marjan Kotnik, Manca Pinterič, Dejvi Kotar in Damir Pavlič. Foto: RTV SLO

Skupina Bohem je postala prepoznavnejša s ploščo Življenje ni zločin. Konec oktobra pa so začeli na koncertih predstavljati zadnji album Manifest ljubezni. O albumu in še čem smo se pogovarjali s pevcem Maticem.

Album Življenje ni zločin je doživel velik uspeh. Kaj pričakujete od novega albuma Manifest ljubezni?
Z uspehom albuma Življenje ni zločin smo zadovoljni. Od Manifesta pričakujemo vsaj dvakrat toliko. Sicer pa plošča že v samem začetku kaže dobre znake, saj smo že en mesec na lestvici najbolj prodajanih plošč v Sloveniji.

Kaj je najbolj 'zaznamovalo' skladbe novega albuma?
Kar se glasbe tiče, gre tukaj verjetno bolj za podzavestne vplive, katerih se ne zavedamo. Na pesmi je seveda vplival tudi prejšnji album. Vplivale so tudi trenutne razmere, najbolj pa smo verjetno vplivali mi sami, saj je to glasba, ki se rojeva v nas. Seveda pa je na naše pesmi vplival tudi producent Andrea "Effe" Flego.

Besedila albuma Življenje ni zločin so precej globoka, včasih tudi mračna. Ali to velja tudi za drugi album?
Zase lahko rečem, da vedno pišem o trenutkih, v katerih sem udeležen, o tistih, ki se zgodijo meni ali ljudem okoli mene. Potem opišem svoje občutke glede tega. Ker je to premalo materiala za napisat knjigo, malo strnem in nastane pesem. Kar se glasbe tiče, gre tukaj verjetno bolj za podzavestne vplive, ki se jih ne zavedamo. Dejansko delamo glasbo, ki nam najbolj ustreza.

Kaj vam pomeni ljubezen v življenju?
Ljubezen je temelj človeštva. Je gorivo za motor, ki poganja svet. Zato smo se združili in z novim albumom manifestiramo večno ljubezen.

Člani skupine prihajate iz dokaj oddaljenih krajev. Kje pa je vaša "baza"? Kako usklajujete dnevne obveznosti z vajami in s koncerti?
Res je, precej smo "razmetani" po Sloveniji, zato smo naredili kompromis in vadimo v vasi Podmilj pod Trojanami. Lahko bi temu rekli, da vadimo v osrčju Slovenije, saj so Trojane vmesna točka vsakega popotnika. Pri tem smo imeli tudi malo sreče, saj po naključju tam živi eden izmed naših "roadijev", čigar družina nam je prijazno odstopila sobo v 300 let stari hiši. V zadnjem času vadimo pogosteje, saj nas čaka precej koncertov, med poletjem pa smo si vzeli kar dolg premor in uživali vsak po svoje.

Ali poleg spota za pesem Romanca načrtujete snemanje še za katero drugo skladbo?
Sprva smo rekli, da bo Romanca edina, vendar je video zelo pomemben kamenček v mozaiku potencialnega hita. Verjamem, da bomo posneli videospot vsaj še za eno pesem z albuma Manifest Ljubezni.

Kakšna populacija prevladuje na vaših koncertih?
Lahko rečem, da imamo zares dobro občinstvo. Populacija je odvisna od koncerta do koncerta. Če pa moram povedati neko povprečje, bi rekel, da je to populacija od 14 do 30 let, pri čemer jih je 70 odstotkov pripadnic ženskega spola.

S katerim izmed slovenskih glasbenih izvajalcev bi še posneli duet?
Duet smo pred časom posneli z Laro Baruco, na novi plošči pa dueta ni. Jaz osebno bi kaj posnel z legendami, kot so Šank Rock ali Kreslinom.

Ali boste novo leto preživeli delovno? Kje boste nastopali?
Upam, da novo leto prežvimo delovno, ker glasba je služba oz. institucija, ki ima uradne ure ravno takrat, ko je večina drugih prostih. Nastopov bo kar nekaj, za novo leto še ne vemo natančno. Ko bo to znano, bo gotovo objavljeno na naši spletni strani.

Kaj vas čaka v prihodnje?
Najprej je treba izpeljati projekt Manifest ljubezeni do konca, kar pomeni, da bomo čim več nastopali, želimo izdati vsaj pet singlov s te plošče ter počasi, ampak res počasi že pripraviti material za tretjo ploščo.

A. M./D. S.