Razred A je pripravljen na spopad s tekmeci v prestižnem razredu. Foto: M. Kr.
Razred A je pripravljen na spopad s tekmeci v prestižnem razredu. Foto: M. Kr.

Na predvečer avtomobilskega salona v Ženevi je Mercedes-Benz predstavil novi razred A in v nogometnem slogu napovedal oster boj s tekmeci.

Sam prvi mož nemškega avtomobilskega giganta Dieter Zetsche, je v družbi selektorja nemške nogometne reprezentance razlagal zbranim predstavnikom medijev, kakšno strategijo so že in bodo še ubirali pri razvoju in prodaji hišnega "malčka", ki se bo za uspeh na trgu potegoval z močno drugačno zasnovo od njegovega neposrednega predhodnika.

Kot je poudaril predsednik upravnega odbora družbe Daimler AG, pomeni tokrat oznaka razreda A - attack, torej v angleškem jeziku napad. Eden izmed pomembnih elementov napada na tekmece v prestižnem razredu bo dizajn, saj razred A preseneča z zelo izrazitimi potezami, ki ne glede na to ali so človeku všeč ali ne, ostanejo v spominu.

Avtomobil, ki meri v dolžino 4.292 mm, širino 1.780 mm in višino 1.433 mm naj bi odlikovala tudi dinamičnost, predvsem po zaslugi sodobnih motorjev, s katerimi bodo pri bencinski ponudbi pokrili razpon moči od 90 kilovatov (115 KM) do 155 kilovatov (211 KM), pri dizelski pa od 80 kilovatov (109 KM) do 125 kilovatov (170 KM).

Kljub temu, da razred A predstavlja vstop v svet Mercedes-Benza pa napovedujejo, da bo na voljo obilica serijske in dodatne opreme, vključno z varnostnimi sistemi, med katerimi kot novost v razredu izstopa tako imenovani "pre-safe", ki zazna nevarnost trčenja in optimizira vse varnostne sisteme vozila za delovanje v primeru trka.

Mercedes-Benzovega malčka čaka mednarodna vozna predstavitev poleti in to na slovenskih cestah, ko bodo začeli sprejemati tudi naročila. K prvim kupcem pa bo pripeljal septembra.