Bodimo boljši

Poudarki

  • Skakalec opozarja na varnostno razdaljo
  • Ob okvari so mu priskočili na pomoč
Peter Prevc za akcijo Bodimo boljši!
Peter Prevc opozarja na previdnost na cesti.

Dodaj v

Peter Prevc: “Vedno vozim z dovolj veliko varnostno razdaljo”

To bi rad povedal s svojim glasom, iskreno. Bodimo boljši!
17. maj 2017 ob 07:37
MMC RTV SLO

Slovenski skakalni šampion Peter Prevc se je v okviru akcije Bodimo boljši zavezal, da bo med vožnjo vedno pazil na varnostno razdaljo.

Že nekaj sezon nas navdušuje z vrhunskimi rezultati, od olimpijskih medalj do preskočenega mejnika dvestopetdesetih metrov. A v studio ga nismo povabili, da bi se pogovarjali o skokih, temveč o vožnji in varnosti na cestah.

Med drugim nam je povedal, da mu je kot mlademu vozniku počila pnevmatika in je takoj dobil pomoč. Slovenskemu orlu se zdi, da se prometna kultura na naših cestah izboljšuje. Prevcu, ki je veliko na cesti, se je zgodilo tudi že to, da je za trenutek zaspal za volanom, a na srečo ušel brez poškodb.

Kaj ga moti v prometu? Avtomobilisti, ki na račun svoje varčne vožnje ovirajo druge.

Uživajte v pogovoru:

Petra Jakob
Peter Prevc za akcijo Bodimo boljši!
Peter Prevc za akcijo Bodimo boljši!
Prijavi napako
Komentarji
stewie
# 17.05.2017 ob 08:18
Peter Prevc: “Vedno vozim z dovolj veliko varnostno razdaljo”

Ta znaša okroglih 250 metrov :)
Altknight
# 17.05.2017 ob 08:25
Dobr za njega. Me veseli, da vozi varno.
Bivši uporabnik
# 17.05.2017 ob 10:39
MMC:
"Prevcu, ki je veliko na cesti, se je zgodilo tudi že to, da je za trenutek zaspal za volanom, a na srečo ušel brez poškodb."

To se je enkrat, natančneje februarja 2004, podnevi okoli 15h ob vračanju iz službe zgodilo tudi meni na rahlo zaviti cesti izven naselja v običajno gostem prometu. En avto je vozil okoli 100 m pred mano, kolikor se spomnim. Zadnjih nekaj dni pred tem sem zaradi zabav bolj malo spal.

Za trenutek me je zmanjkalo, verjetno ne več kot za nekaj desetink sekunde. To je bila ena najbolj groznih izkušenj v življenju, ko veš, da pri 70 km/h za volanom nisi bil prisoten. Vso pot do doma me je od šoka dobesedno zeblo.

Upam, da se mi nikoli več ne zgodi kaj takšnega.
pozitivc
# 17.05.2017 ob 12:00
@torro

pri 100 na uro eni sekundi prevoziš 28 metrov. Verjem, da je to dost majhna varnostna razdalja.
HOR
# 17.05.2017 ob 11:21
Da se mu ni ta princip zadnje čase mogoče malo preveč prenesel v smučarske (do)skoke...
vaza
# 17.05.2017 ob 19:00
Še dobro, da je ta članek v rubriki - zabava.
Luka Novak
# 17.05.2017 ob 12:30
@Unssen

Znanec je ob izhodu iz AC oz. na parkirišču pri cestninski postaji zaradi utrujenosti po dolgi vožnji avto parkiral za tovornjakom/prikolico, ter zadremal. Nakar se mu je sanjalo o eni podobni situaciji, kot jo ti opisuješ. Ko je odprl oči je pred seboj zagledal zadnji del pred seboj parkiranega tovornjaka/prikolice. V paniki, misleč da je na cesti oz. v situaciji, ki jo je malo pred tem sanjal, je pohodil zavoro ter zgrabil volan s tako silo, da ga je polomil.
ElTorro
# 17.05.2017 ob 19:12
@pozitivc
Vem, znam računati. Tudi napisal sem, da je zakonsko določena razdalja zelo varna.

Preberi napisano še enkrat, in boš morda razumel, kaj sem želel povedati.
Povzetek: upoštevanje zakonsko določene varnostne razdalje bi v prometnih konicah predvsem v LJ povzročilo popoln kolaps, na avtocesti pa vozni pas rezerviralo za tovornjake.
FrancL
# 17.05.2017 ob 16:05
@ElTorro

Točno tako. V praksi je dejansko ob taki gostoti prometa nemogoče zagotavljati zakonsko določeno varnostno razdaljo in rad bi videl 'pametnjakoviča', ki to trdi, da z argumentom in jasno to potrdi.

Me pa zanima, ali te meritve še izvajajo in to kaznujejo.

Bi pa morali izvajati strožji nadzor nad vozniki tovornjakov, predvsem na avtocesti, ki velikokrat vozijo en za drugim brez razmika (na manj kot 10 metrih), kar onemogoča ustrezno prehitevanje in umikanje počasnejših vozil.
alex961
# 17.05.2017 ob 08:53
Moderni avtomobili imajo vse mogoče pripomočke, ki olajšujejo vozniku vožnjo. Nimajo pa merilnika razdalje do vozila pred njim. Tehnično danes tak merilnik ni noben problem. Kako naj voznik oceni pravilno, z zakonom določeno varnostno razdaljo? Ne boste verjeli, zakonodajalec predlaga, da si med vožnjo izberete neko točko na cesti in prestejete 21,22!!! Nič ni omenjeno kako hitro naj to preštejemo, tu je še problem paralakse, skratka, dva človeka ne moreta enako določiti razdalje.
Ta obsedenost na varnostmo razdaljo je bila pred leti zelo prisotna v Nemčiji. Z vseh nadvozov so nad razdaljo bedele kamere. Kazni so bile visoke, ljudje so bili še ob vozniško za določen čas. Potem so se vozniki organizirali, bilo je nekaj procesov in policija izvaja teh meritev ne izvaja več. Proizvajalci opreme za merjenje razdalje so verjetno zato poiskali malo južneje, da se znebijo zalog.
ElTorro
# 17.05.2017 ob 11:49
Preprosto ne verjamem, da upošteva varnostno razdaljo, ker je v praksi ne upošteva nihče, predvsem na avtocesti.
Pa to ne pomeni, da smo vsi divjaki, ampak da je varnostna razdalja določena zelo neživljenjsko (vsekakor pa zelo varno) in bi v primeru doslednega upoštevanja pomenila v prometnih konicah na nekaterih odsekih popoln kolaps.

Varnostna razdalja pri AC hitrosti je 72 metrov. Izjemoma, če kolona vozi z zmanjšano hitrostjo, je npr. pri 100 km/h lahko "le" 28m. Vsak, ki se je kdaj v času prometne konice peljal proti LJ si lahko predstavlja, kako bi izgledalo če bi imeli vsi cca 30m varnostne razdalje.

Predstavljajmo si, da bi imeli vsi kamioni med seboj 50m varnostne razdalje, kolikor je z zakonom predpisano. Desni pas bi bil za ostale udeležence v prometu neuporaben, ker bi bil preprosto poln kamionov.

Da ne omenjam vizije, kjer v prometnih konicah v vožnji od semaforja do semaforja pri 50km/h avtomobili držijo 15m razdalje med seboj.....
Wasabi
# 17.05.2017 ob 16:15
Jaz sem že velikokrat zaspal za volanom za par uric, pa sem še zdaj tu.
Kazalo