Iz mustanga X-1 se lahko izstrelite v zrak. Foto: U. S. Airforce
Iz mustanga X-1 se lahko izstrelite v zrak. Foto: U. S. Airforce

Povezali so se z avtomobilskim predelovalcem Galpin Auto Sports, plod sodelovanja pa sta dva unikatna avtomobila, ki sta resnično nekaj posebnega. Prvi je mustang X-1, drugi pa challenger vapor.

X-1 ima v notranjosti pravi "kokpit" skupaj z reaktivnim sedežem, ki je nameščen prav na sredino podvozja. Pohvali se lahko še s krmilno palico, letalskim volanom, tremi zasloni in številnimi merilci ter gumbi. Sama karoserija je v dolžino in širino povečana za dobrih 15 centimetrov, kar je omogočilo namestitev velikih koles. Vrata so v slogu "lambo", za pogon pa skrbi osemvaljnik, ki razvije moč 373 kW (500 KM).

Neviden za radarje
Dodge challenger vapor je videti še nekoliko bolj nenavadno, saj ima t. i. "stealth" zunanjost, ki ovira delovanje radarjev, poseben izpušni sistem, ki povsem zaduši zvok motorja, bližinska tipala in 360-stopinjsko kamero, ki prikazuje vse, kar se dogaja okrog avtomobila do dolžine 400 metrov. Notranjost sledi fordovemu bratrancu in ima vgrajen poseben iskalni sistem z GPS-om, termovizijo in kamere za nočno opazovanje, ki vse skupaj zapišejo na trdi disk. Računalniški sistem tudi omogoča, da lahko iz avtomobila po brezžični medmrežni povezavi upravljate z brezpilotnim letalom kjer koli nad zemeljsko oblo.

J. R.