Avtomobilnost

Poudarki

  • Mercedesovo večnamensko avtonomno električno vozilo
  • V nekaj minutah se prelevi iz potniškega v dostavno vozilo
Mercedes si je zamislil avtonomno vozilo, ki se lahko z zamenjavo nadgradnje spremeni iz dostavnika v potniški kombi in nasprotno. Foto: Mercedes-Benz

Dodaj v

Daimlerjeva dvoživka za avtonomno prihodnost

Mercedes-Benz vision urbanetic
12. september 2018 ob 08:09
Frankfurt - MMC RTV SLO

Daimler razvija avtonomno električno vozilo, ki se lahko prelevi iz potniškega kombija v dostavnik in obratno. S tem želi nemški proizvajalec na področju mobilnosti v prihodnosti pridobiti prednost pred tekmeci, kot sta Alphabetov Waymo in Deutche Post.

Koncept vključuje šasijo ter dve nadgradnji. Prva lahko sprejme do 12 potnikov, druga pa je namenjena prevozu tovora, pri čemer ju je mogoče zamenjati v nekaj minutah. Pri Daimlerju so si takšno zasnovo zamislili za potrebe prevoznikov v tovornem prometu ter podjetij za javni potniški prevoz, ki jim primanjkuje voznikov in bi radi učinkoviteje uporabljali svoja električna vozila.

Vozila “vision urbanetic” bodo povezana z integriranim informacijskim sistemom. Lahko bodo analizirala potrebe mobilnosti, prilagajala načrte poti in se izogibala prometnim zastojem. Njihov cilj je tudi zmanjšati izpuste v onesnaženih mestnih središčih.

Na novinarski predstavitvi je vodja Mercedesovega oddelka za lahka gospodarska vozila, Volker Mornhinweg, dejal, da novi koncept sporoča, da ne želijo čakati na to, kar sledi, temveč želijo hitro preiti v fazo avtonomne vožnje. Časovnica potencialnega prihoda na trg bo objavljena na salonu gospodarskih vozil IAA v Hannovru, ki bo letos svoja vrata odprl 20. septembra.

Z napredovanjem tehnologij za avtonomno vožnjo se želijo klasični proizvajalci preleviti v ponudnike različnih storitev na področju mobilnosti. Daimler bo tako v sodelovanju s podjetjem Robert Bosch prihodnje leto v Kaliforniji začel preizkušati avtonomne potniške prevoze, ker želi postaviti robotizirane taksije na cesto že leta 2023.

Daimler ni edini
Toda tekmeci ne počivajo. General Motors načrtuje uporabo robotiziranih taksijev na osnovi modela chevrolet bolt v velikih ameriških mestih mestih že prihodnje leto, ponudnik prevozov Uber pa v približno enakem časovnem okviru načrtuje začetek uporabe flote samovoznih športnih terencev volvo XC90.

Daimlerjevo večnamensko vozilo bo dopolnilo mobilnostne storitve nemškega velikana, ki vključujejo souporabo avtomobilov in kombijev, storitev za prevoze Mytaxi ter aplikacijo moovel, ki uporabnikom pomaga najti najhitrejšo vrsto prevoza do njihovega cilja.

Tovorna različica bi se lahko postavila ob bok dostavniku streetscooter nemškega poštnega podjetja Deutsche Post, ki v prihodnje načrtuje uporabo izključno električnih dostavnikov in koles ter bo svoj dostavnik streetscooter ponudilo tudi drugim potencialnim strankam, kot so pekarne in letališča. Deutsche Post sodeluje tudi s Fordom, ki je med drugim ponudil pomoč pri prodaji vozil na svetovni ravni.

Martin Macarol
Prijavi napako
Komentarji
bilzerian
# 12.09.2018 ob 12:04
bom napisal par kletvic, pa bom videl, če bo potem moderator prišel brisat neprimernih komentarjev.

pizdo materno, idiot, jebemti,
oziris.va
# 12.09.2018 ob 11:07
Meni pa je všeč. Upam, da bom lahko doživel, kako se bodo take zadeve vozile na cestah čez 30-40 let.
Lion007
# 13.09.2018 ob 17:02
Nobenega izpita za avto, avtobus, kamion, vlak, avion ne boš več potreboval.
Lion007
# 13.09.2018 ob 17:01
Leta 2050 bo 99% prometna računalniško vodenega, pa če vam je prav, al pa ne.
Lion007
# 13.09.2018 ob 14:41
Jst bom to kupu. 100%. Carsko vozilo!!!!
tulumba
# 12.09.2018 ob 12:56
Aja, idiot je stopnja retardiranosti in ne kletvica. Lahko pa žaljivka...saj veš, danes že vse # jestut
tulumba
# 12.09.2018 ob 12:55
Kdo bi si mislil?! Tudi slovničnih napak ne popravlja... Verjetno je na malci?! Pizda.
Tole je pa pasal!
bilzerian
# 12.09.2018 ob 10:02
pa za 12 potikov rabiš izpit za avtobus.
hodulja
# 12.09.2018 ob 08:55
sej ne bo tak v realnem svetu no, to je koncept :)
Kaj pa je problem z avtonomnim?

Je pa zanimivo da človeka najprej zmoti to da je grd, potem pa šele vse ostalo (ponavadi tudi mene).
Deep_G
# 12.09.2018 ob 08:47
Ne vem zakaj bi to kdo kupi? Prvič je grd, drugič pa je avtonomen. Se pa raje z javnim prevozom vozim, pa še ceneje je.
Kazalo