Civic tourer je po zagotovilih Honde serijska različica brez vsakršnih predelav. Foto: Honda
Civic tourer je po zagotovilih Honde serijska različica brez vsakršnih predelav. Foto: Honda

Pri Hondi so se s serijskim karavanskim modelom civic tourer podali na 13.670 kilometrov dolgo pot po Evropi v želji postaviti rekord v nizki porabi.
Fergal McGrath in Julian Warren iz Hondinega evropskega raziskovalno-razvojnega R&D centra sta pot s hondo civic tourer, z 1,6-litrskim dizelskim pogonskim agregatom i-DTEC, začela 1. junija.
Začetek je bil v Aalastu v Belgiji. 13.760 kilometrov dolga krožna pot, ki bo trajala 25 dni, ju vodi skozi 24 evropskih držav članic EU-ja. Vozilo bo v Slovenijo vstopilo 16. junija na meji pri Lendavi, se peljalo skozi Dramlje in prečkalo mejo v Sežani istega dne. Pri Hondi so izpustili štiri države članice EU-ja, Veliko Britanijo, Irsko, Ciper in Malto, ki so otoške države, za rekorden dosežek pa se štejejo prevoženi kilometri zgolj po cesti.
Imeti morata dokaze
Voznika se za volanom karavanskega civica menjujeta, na dan pa naj bi v povprečju prevozila okoli 600 kilometrov. Celotno pot vodi dnevnik porabe goriva. Vozilo mora dejansko vstopiti v 24 držav EU-ja, imeti o tem dokaze, ki vključujejo dnevnik vožnje, porabo, GPS-zapise, fotografije in podpise neodvisnih prič. Vgrajeno ima sledilno napravo, ki preda vse informacije v zbirni center in tako posreduje dokaze o pristnosti vožnje in porabe, ki jih Honda potrebuje, da zadosti zahtevam Guinnessove knjige rekordov. Posodo goriva je treba pri vsakem točenju goriva napolniti do vrha.
Pri Hondi so pojasnili, da so se za ta projekt odločili iz več razlogov. Eden je ta, da bi radi dokazali gospodarnost nizko volumenskega pogonskega turbodizelskega agregata, ki razvije 88 kilovatov moči pri 4.000 vrtljajih v minuti in 300 Nm navora pri 2.000 vrtljajih v minuti. Po tovarniških podatkih civic tourer 1.6 i-DTEC v kombiniranem ciklu vožnje v povprečju porabi 3,8 litra plinskega olja na 100 prevoženih kilometrov. Polna posoda za gorivo v tem primeru zadostuje za 1.315 kilometrov vožnje.
Končni cilj je postaviti rekord v nizki porabi, ki bo vpisan v Guinessovo knjigo rekordov.