Dihur s smradom odžene sovražnike, ključavnica skunklock pa tatove koles. Foto: Skunklock
Dihur s smradom odžene sovražnike, ključavnica skunklock pa tatove koles. Foto: Skunklock

Čeprav v bistvu deluje kot klasična ključavnica U-lock, izdelana iz ojačanega ogljikovega jekla, v notranjosti vsebuje komoro s posebno snovjo pod tlakom, ki bo z neprijetnim vonjem odvrnila nepridiprave. Ob normalni uporabi snov ostane shranjena v komori, če želi nekdo z nečednimi nameni ključavnico odstraniti in jo pri tem poškoduje, se sprosti plin z zelo neprijetnim vonjem, ki tatovom razdraži oči, oteži dihanje in povzroči bruhanje. Poleg tega prežame njihova oblačila, ki s tem postanejo neuporabna.

Teoretično se lahko skrajno determinirani nepridipravi vrnejo h kolesu, ko se plin razblini, pri čemer je namen ključavnice, da tatove spodbudi k begu, potem ko so vzbudili preveč pozornosti. Tiste manj odločene pa bo od nečednih namenov odvrnil že zelo ekspliciten napis »skunklock«.

In če se morda sprašujete, ali je mogoče ključavnico spet napolniti, vas moramo razočarati. Namenjena je le enemu poskusu kraje.

Trenutno njen izumitelj, Daniel Idzkowski, zbira sredstva na spletni platformi za množično financiranje Indiegogo. Če bo prišla v serijsko proizvodnjo, si jo lahko zagotovite s prispevkom za 99 ameriških dolarjev (90 evrov), medtem ko bo v redni prodaji zanjo treba odšteti 150 zelencev (138 evrov).