Na svetu je le še nekaj deset primerkov modelov iz šestdesetih let, ki dosegajo vrtoglave cene. Foto: RM Sothebys
Na svetu je le še nekaj deset primerkov modelov iz šestdesetih let, ki dosegajo vrtoglave cene. Foto: RM Sothebys

Ste že kdaj videli trikolesnik P50? Gre za avtomobil, ki se je leta 2010 vpisal v Guinnessovo knjigo rekordov kot najmanjši avtomobil na svetu, z njim pa se je pred nekaj leti Jeremy Clarkson v oddaji Top Gear zapeljal po hodnikih televizijske hiše BBC.

Podjetje Peel Engineering Company z otoka Man je izdelovalo tudi malce posebno različico, imenovano trident. V oglasu zanj so zatrjevali, da ponuja udobje limuzine za ceno mopeda ter da se je peljati z njim še ceneje kot hoditi. Motor z 49 kubičnimi centimetri prostornine mu je namreč omogočal doseganje največje hitrosti 61 kilometrov na uro ter porabo 2,8 litra bencina na 100 kilometrov.

Trident se je od običajnega modela P50 razlikoval po prozorni plastični kupoli namesto strehe, s katero je bil videti, kot bi prišel iz prihodnosti. Uradno je bil namenjen dvema potnikoma, pri čemer pa je bilo v njem v resnici dovolj prostora le za voznika. Ta je moral, če je želel parkirati vzvratno, izstopiti iz avtomobila ter ga ročno potisniti, saj tristopenjski menjalnik ni premogel vzvratne prestave.

Primerek s serijsko številko E185, ki bo na prodaj, je bil izdelan leta 1965 ter dostavljen v Združeno kraljestvo. Sedanji lastnik iz Združenih držav Amerike je kupil že obnovljenega marca leta 2014. Zdaj bo ponovno na prodaj na dražbi družbe RM Sothebys, ki bo potekala v kalifornijskem Montereyu 18. in 19. avgusta.

Ni več "poceni"
Eden od zgolj še 27 obstoječih primerkov modela P50s, ki so jih izdelali le 50, je marca 2016 na dražbi dosegel ceno 176 tisoč ameriških dolarjev (pribl. 157.480 evrov).

Podjetje Peel Engineering LTD je leta 2010 začelo ponovno izdelovati model P50 z nekaterimi mehanskimi posodobitvami, ki vključujejo vzvratno prestavo. Ponujajo ga z 49-kubičnim bencinskim motorjem ali električno baterijsko različico. Obe dosegata hitrost okoli 45 kilometrov na uro, cene pa se začnejo pri 8.499 funtih (9.700 evrih).