Zelo zanimivi V sport rod poganja šestlitrski cadillacov motor, ki razvije moč skoraj 300 kW (400 KM). Največjo pozornost na njem pritegnejo kolesa – spredaj so 20, zadaj pa 22-palčna. Foto:
Zelo zanimivi V sport rod poganja šestlitrski cadillacov motor, ki razvije moč skoraj 300 kW (400 KM). Največjo pozornost na njem pritegnejo kolesa – spredaj so 20, zadaj pa 22-palčna. Foto:

SEMA (kratica za Specialty Equipment Market Association), je mednarodna avtomobilistična organizacija, ustanovljena leta 1963, ki združuje več kot 7.000 različnih podjetij, izdelovalce avtomobilov in posebne opreme, predelovalce, medijske hiše, trgovce, prodajalce in dobavitelje avtomobilov, mehanike in strokovnjake za restavriranje vozil.

Člani SEME ustvarijo vsako leto za okrog 36 milijard dolarjev prometa, v prvi vrsti pa gre za trgovanje z rezervnimi deli in dirkalnimi komponentami, različnimi "kozmetičnimi" pa tudi uporabnimi dodatki, platišči, kolesi, različno elektroniko, restavriranimi deli, predelanimi motorji in podobno. Vse to je na voljo za vse tipe vozil od superšportnikov, starodobnikov, dirkalnikov, SUV-jev ...

Največji tovrstni sejem na svetu
Glavni dogodek, ki ga organizira SEMA, je tradicionalni avtosalon konec oktobra ali na začetku novembra, ki vsako leto poteka prav v ameriški meki igralništva in zabave. Zanimivo je, da salon ni namenjen širši javnosti, ampak le medijem, podjetjem, kupcem in razstavljavcem. Svoja vrata bo zaprl v petek.

Oglejte in preberite si o nekaterih zanimivih predstavljenih modelih.

J. R.

Rolls-royce silver shadow, ki so ga izdelali v podjetju Joe Street Rod Shop je zagotovo najhitrejši rolls-royce na svetu. Pod (in tudi nad) pokrovom je nameščena zverina, ki je sposobna proizvesti kar nekaj več kot 1000 kilovatov moči (1.350 KM). Dih jemlje tudi notranjost, v kateri boste našli usnje, štiri LCD ekrane in celo tak nesmisel kot je kozarec prestižne gorčice Grey Poupon.
Nevada classics king cobra je precej majhen avtomobil (beri dirkalnik), a ima precej velik motor. Pod pokrovom se namreč skriva 5,4-litrski osemvaljnik sean hyland motorsports GT 500 in 2,8-litrski superpolnilnik kenne bell, ki skupaj proizvedeta kar 746 kW (1000 KM).
Nemški Volkswagen je skupaj s pomočjo APR-ja, Recara, H&R in Bremba predelal svojega passata CC in mu nadel ime super CC performance concept. Avtomobil v bleščeči sivi barvi in z veliko črnega kroma naj bi imel na voljo tri motorje z močjo od 165 (222 KM) do 232 kilovatov (311 KM).
V Las Vegasu ne manjka ni Mercedes-Benz, saj je pripeljal štiri predelave svojega novega modela GLK. Prvi je urban whip GLK, ki ga je izdelal Boulevard Customs, sledi mu predelovalec Legendary Motor Cars z rock crawler GLK-jem, ogledati pa si je mogoče še widestar GLK-ja izpod prstov Brabusa in GLK-ja hybrid na fotografiji podjetja RENNTech Pikes Peak. Zadnji ima vgrajen šestvaljnik, ki proizvede 280 kW (375 KM).
Predelovalec Rhys Millen Racing je na sejem pripeljal predalanega hyundaia genesisa coupe, ki je od izvirnika precej lažji, 3,8-litrski šestvaljnik pa razvije 231 kilovatov (310 KM).
Tetsu GTR bentley continental GT je še en zanimiv avtomobil. Že na prvi pogled vzbuja pozornost njegov poslikan pokrov motorja, klasična bentleyjeva sprednja maska in 22-palčna črna kolesa. Izdelali naj bi le 29 primerkov, vsak pa bo imel motor z močjo 600 kW (800 KM).
GM je med drugim na sejem pripeljal koncept solstice GXP coupe, ki je sposoben proizvesti 216 kilovatov (290 KM). Avtomobil je v beli barvi, pravi pečat pa mu da modra črta tako na pokrovu motorja in strehi kot tudi znotraj na sedežih.