Avtomobilnost
(4)

Poudarki

  • Rolls-Royce načrtuje leteči taksi
  • Poganja ga hibridni sklop, nared bo kmalu po letu 2020
Rolls-Royce je predstavil koncept hibridnega letečega taksija. Foto: Rolls-Royce

Dodaj v

Tudi Rolls-Royce s svojim letečim taksijem

Rolls-Royce eVTOL
6. avgust 2018 ob 07:37
Farnborough - MMC RTV SLO

Angleško podjetje, specializirano za proizvodnjo letalskih motorjev je na letalski prireditvi Farnborough International Airshow predstavilo svoj prvi eVTOL.

Po Aston Martinu, ki je pokazal ekstravagantni volante vision concept, je tudi Rolls-Roycev letalski oddelek pokazal, da namerava razviti letalo za navpično vzletanje in pristajanje z električnim pogonom (Electric Vertical Takeoff an Landing). Gre za neke vrste leteči avtomobil, s katerim bi lahko po zraku opravljali krajše premike, ki danes potekajo po cesti.

Leteči taksi, ki uradno še nima imena, še najbolj spominja na ultralahko letalo, saj ima dve krili, šest rotorjev ter kabino za pet potnikov. Dosegel naj bi hitrost 400 kilometrov na uro ter ponujal okoli 800 kilometrov dosega. Poganja ga hibridni sklop, pri katerem plinska turbina ustvarja električno energijo za pogon šestih propelerjev. Letalo je opremljeno tudi z baterijo za shranjevanje električne energije, skupna moč pa znaša 500 kilovatov (680 KM).

Sanje mnogih
Rolls-Roycev prototip letečega avtomobila ali letečega taksija sledi Aston Martinovemu (pri katerem je sodeloval tudi ravno Roll-Royce) ter različnim projektom, ki sta jih med drugim predstavila Uber in Airbus. Tu velja omeniti tudi leteči avtomobil podjetja Terrafugia, ki je konec minulega leta prešlo pod okrilje kitajskega velikana Geely. Nebo tako ostaja še neosvojeno področje za številne proizvajalce, kjer bi lahko brez cest in klasičnih omejitev zasnovali storitve letečih avtonomnih taksijev.

Rolls-Roycev serijski eVTOL naj bi bil nared že kmalu po letu 2020, ob taksi prevozih pa bi lahko bil namenjen tudi osebni uporabi, prevozu tovora ter v vojaške namene.

Martin Macarol
Prijavi napako
Komentarji
barezi
# 06.08.2018 ob 08:11
Daleč od prave uporabnosti.
kingeston
# 07.08.2018 ob 17:02
nova prihodnja must-have tehnologija 'naprednih' avtomobilistov, kot je danes električni avto?
lol
tulumba
# 06.08.2018 ob 09:45
....in v vojaške namene.
Brezhrbtenično pezdetovstvo.
Sicer pa si ga lasti BMW, tako da gre dojčland pa starem tiru....
2px_orbitala
# 06.08.2018 ob 09:03
Ne podpiram. Če se helikopter pokvari, pade na avto. Umrejo potniki v helikopterju in avtu.
Kazalo