Avtomobilnost
(5)

Poudarki

  • Polestar 2 bo prvi Volvov model z operacijsim sistemom Android
  • Modelu polestar 2 bodo sledili drugi Volvovi modeli
Prvi model iz Volvove družine z operacijskim sistemom android bo polestar 2. Foto: Volvo

Dodaj v

Zakaj bi se upirali Googlu?

Polestar 2
4. december 2018 ob 07:41
Göteborg - MMC RTV SLO

Polestar 2 bo prvi avtomobil iz Volvove družine, ki bo ponujal informacijsko-zabavni sklop z operacijskim sistemom Android.

Volvo je pred kratkim napovedal, da bo v svoja vozila uvedel operacijski sistem Android, toda ni povedal, kateremu modelu ga bodo namenili najprej. Po podatkih Automotive News bo to drugi električni model novonastale Volvove znamke Polestar z oznako polestar2.

Vodja oddelka za raziskave in razvoj Henrik Green je povedal, da je vdelava Googlovega asistenta, trgovine Play, zemljevidov in drugih Googlovih storitev v informacijsko-zabavni sklop Sensus logična poteza.

Odločitev je bila preprosta
Green je dodal, da se čudi, da so se nekoč upirali temu, da bi Google prišel v armaturno ploščo, saj se to zdaj zdi očitno. Zakaj bi morali iti v boj in vložiti toliko denarja? Meni, da bi morali pri Volvu biti neskončen boj za to, da bi bil hišni sistem tako učinkovit kot Googlov. Svojim kupcem želijo ponuditi izkušnjo, v kateri je avtomobil neopazno povezan tako kot druge naprave. Ko so to ugotovili, je bila odločitev o vgradnji sistema Andorid preprosta.

Polestar 2 naj bi nastal na osnovi malce privzdignjenega Volvovega koncepta 40.2, ki so ga predstavili leta 2017. Osnovni model naj bi razvijal okoli 294 kilovatov (400 KM) in ponujal okoli 650 kilometrov dosega, s čimer bi se lahko postavil ob bok tesli modela 3.

Polestaru 2 bo sledil večji, prav tako popolnoma električni športni terenec, ki bo nosil oznako polestar 3.

Sistem Android bodo nato začeli vgrajevati v vse Volvove in Polestarove modele.

Martin Macarol
Prijavi napako
Komentarji
bilzerian
# 04.12.2018 ob 11:44
tale volvo se ne postavi ob bok tesli 3, ampak ga lepo leganntno povozi.

pa še ni ga treba plačati vnaprej in potem dve leti čakati, da ga bodo uspeli proizvesti.
bluppo
# 04.12.2018 ob 11:12
Zakaj bi morali iti v boj in vložiti toliko denarja? Meni, da bi morali pri Volvu biti neskončen boj za to, da bi bil hišni sistem tako učinkovit kot Googlov.

Android je bil namenjen telefonom. Naredili so verzijo, za uporabo v TV sistemih vendar ni preveč uspešna ne pri proizvajalcih niti pri kupcih. Sedaj bi radi tole zadevo vgradili v avtomobil. Uporabili bodo neustrezno orodje oziroma tako, kjer bo uporabnih rabil mogoče 10% zmožnosti, ki jih orodje pokriva - predvajanje glasbe, sinhronizacijo s telefonom za klicanje preko avtomobilskega sistema (nekaj za kar android sploh ni prilagojen), še kaj? Brskanje po spletu? Gledanje filmov? Instalacija aplikacij?

Upanje, da bodo v sistem ugrajevali "forkano" verzijo androida, ki ne bo Googlu sporočala lokacije in drugih podatkov je verjetno bolj jalovo ne?

Je pa poceni za proizvajalce, to pa. Upam samo, da tale Android ne bo komuniciral s kakšnimi drugimi avtomobilskimi sistemi. Pa ne zaradi bojazni, da bi preko androida nekdo shekal avto in prevzel nadzor nad njim ali kakšna podobna zadeva. Bolj zato, da Google ne bo vedel kako nekdo pritiska zavoro in plin, kakšna temperatura je nastavljena v avtomobilu, ali se uporablja gretje sedežev, ali je na sovoznikovemu sedežu izključen airbag itn. Take zadeve bi lepo povečale Googlovo bazo z določenimi podatki o posameznikovem vedenju, ki jih še nima.
Tudi ti podatki bi prišli zelo v poštev v sistemu "Družbene bonitetne ocene" kot ga začenja upeljevati kitajska. Glede na to, da je Volvo sedaj v kitajskih rokah lahko pričakujemo poleg k googlu stekanje teh podatkov tudi na kitajske strežnike? Tako, da bodo vedeli kakšen avtomobil ti morajo dodeliti v rent-a-car ko prideš tja dol, oziroma. če ti sploh dovoljijo najem.

Ja, sem bolj tiste sorte: "Zakaj se nebi upirali Googlu" oz. "Zakaj bi mu zaupali"?
Borut1974
# 04.12.2018 ob 09:18
Dvignjen je že na slikah, kar pomeni slabšo aerodinamiko, kar pomeni večjo porabo.
Hijena
# 04.12.2018 ob 08:38
Kitajci bodo dvignili Volvo na nov nivo
mbvana
# 05.12.2018 ob 13:21
Precej žalostno je, da Evropa pri 2x večjem prebivalastvu od ZDA ne zmore izdelati Googlu konkurenčne platforme.

Lahko celo, da je že kdo štartal kaj takega, pa ga globalni marketing gladko ubije.

Naravnost absurdno pa je dejstvo, kako drugemu (ZDA) in tretjemu (Kitajska) svetu puščamo možnost, da izvejo o nas več, kot mi vemo o nas samih.
Kazalo