Saša s hčerko Ario. Foto: Mateja Jordovič Potočnik
Saša s hčerko Ario. Foto: Mateja Jordovič Potočnik

Starševstvo je čudovita naloga, ki navdaja s ponosom, zanosom, srečo, vznemirjenjem in neskončno ljubeznijo, hkrati pa naloga, kjer te odgovornost včasih pošteno stisne.

Saša Lendero
Anjina hčerka Luna.
Anjina hčerka Luna. Foto: Osebni arhiv

Odkar sem mama, še toliko bolj cenim in spoštujem, ne samo svoja starša, pač pa vse dobre starše ...

Natalija Verboten
Natalija s sinom Maxom.
Natalija s sinom Maxom. Foto: Tibor Golob

"Sem čisto navadna mama kot vsaka druga. Prepoznavnost je že dolgo del našega življenja, tako da smo vajeni živeti z njo in se s tem ne obremenjujemo. Pri starših z drugimi poklici pa je verjetno kaj drugega," je za MMC povedala Natalija Verboten, z njo pa se strinjata tudi Saša Lendero in Anja Rupel, ki je dejala: "Glede na to, da ne živimo v Ameriki in da zvezdništvo v takem smislu pri nas ne obstaja, ni nobene razlike med mano in sosedovo mamo."

In kaj Nataliji, Anji in Saši pomeni materinski dan? "Zdaj, ko imamo ženske oziroma mamice kar dva praznika, se mi zdi, da sta nekako izgubila vrednost. Vseeno pa je bilo zelo lepo, ko sta me moj partner Miha in hčerka Aria zjutraj objela v družinski objem, mi čestitala za praznik in mi navdušeno zapela Mi se imamo radi," je komentirala Saša. Prav posebej tega praznika ne praznuje nobena: "Ker sem mama, je zame vsak dan materinski dan. Biti starš, ne samo mama, je nekaj najlepšega na svetu in na trenutke tudi zelo napornega. Kot mater me veseli, da moja hčerka odrašča, da je srečna in zdrava. Najtežji del pri materinstvu je bil zame sam porod, vse ostalo se učiš sproti," je povedala Anja.

Vprašali smo jih tudi, kaj jih kot matere najbolj razveseli in kaj je pri materinstvu najtežje.
"Trenutki, ko se Max od srca zasmeje in se z možem spogledava, se skupaj nasmejimo in si delimo nežnosti. To so eni izmed najlepših trenutkov v življenju. Tudi ko vidim, da se Max razvija v osebo s pravimi vrednotami, ko vidim, da gre vzgoja v pravo smer," je razložila Natalija in dodala: "Materinstvo jemljem zelo odgovorno in si prej nisem mislila, da je na trenutke tudi tako naporno. Odkar sem mama, še toliko bolj cenim in spoštujem ne samo svojih staršev, pač pa vse dobre starše pa tudi pare, ki jim z veliko mero ljubezni, spoštovanja, razumevanja in prilagajanja uspe dolga leta ohranjevati srečen zakon in družinsko življenje. Kapo dol vsem."

In kaj je njihovo vodilo pri vzgoji otrok?
Natalija je precej stroga mama: "Težko govorim o drugih, različni ljudje različno vzgajamo svoje otroke. Moja starša sta me vzgajala strogo, ampak moram reči, da je bila to super popotnica za naprej, za zdaj. Pri vzgoji dve leti in pol starega Maxa se večkrat spomnim na njiju, kako sta z doslednostjo uspešno mirila in krotila moj na trenutke razgrajaški duh. Njuna stroga vzgoja mi je pomagala, saj sem se naučila, kaj je prav in kaj ni, tudi to, da ne more biti vedno po moje in da obstajajo pravila. Zdaj poskušam podobno delati pri Maxu, saj vem, da je to preverjen način."

"Ker sem sama imela zelo liberalno mamo, ne čutim kakšne večje razlike v odnosu med mano in mojo hčerko in med mano in mojo mamo. Je pa res, da otroci zdaj prej odrastejo, imajo na voljo več informacij in se dobro zavedajo svojih pravic, kar seveda tudi pridno izkoriščajo. Sama se trudim vzgajati z veliko ljubezni, je pa treba otroku tudi odločno postavljati meje," meni Anja.

Saša pa je starševstvo opisala takole: "Starševstvo je čudovita naloga, ki navdaja s ponosom, zanosom, srečo, vznemirjenjem in neskončno ljubeznijo, hkrati pa naloga, kjer te odgovornost včasih pošteno stisne. Nisem privrženec preveč permisivne in razpuščene vzgoje, čeprav Arii zelo veliko dovolim. Zdi se mi, da morajo obstajati meje in pravila, ki se jih otrok mora naučiti, spoštovati in upoštevati. Z Miho se pri tem zelo podpirava, vendar paziva, da se Aria vedno počuti ljubljena."

Starševstvo je čudovita naloga, ki navdaja s ponosom, zanosom, srečo, vznemirjenjem in neskončno ljubeznijo, hkrati pa naloga, kjer te odgovornost včasih pošteno stisne.

Saša Lendero

Odkar sem mama, še toliko bolj cenim in spoštujem, ne samo svoja starša, pač pa vse dobre starše ...

Natalija Verboten