Televizija Slovenija je za najdaljšo noč v letu pripravila silvestrski program za vse generacije in glasbene okuse. Gostitelji večera bodo Alenka Godec, Blaž Švab in Bernarda Žarn. Foto: RTV SLO
Televizija Slovenija je za najdaljšo noč v letu pripravila silvestrski program za vse generacije in glasbene okuse. Gostitelji večera bodo Alenka Godec, Blaž Švab in Bernarda Žarn. Foto: RTV SLO

Meni pa res prija, da smo v decembru ljudje prijazni drug do drugega. Zelo uživam v njuni družbi.

Blaž Švab
Alenka Godec
Alenki Godec se bodo v sproščenem vzdušju ob spremljavi Big banda RTV Slovenija pridružili številni glasbeni izvajalci – Helena Blagne, Victory, Maja Keuc, Nika Zorjan, Time to time, Alex Volasko in Lea Sirk ter Irena Vrčkovnik in Omar Naber. V goste bodo prišli tudi Rebeka Dremelj, Manca Špik, Tabu, Neisha, Nina Pušlar, Hannah Mancini in plesalci skupine Maestro, Andraž Hribar, Manouche in Alya. Foto: Žiga Culiberg

Mislim pa, da je to trend, da se kakšen pevec preizkusi v teh vodah. To je zanimivo za gledalce. Moram priznati, da sem se tega izziva zelo razveselila, ko so me poklicali in povabili k sodelovanju. Morda sem bila takrat malo bolj prestrašena, kako bo. Malo sem že začela premišljevati, ker sem vedela, v kakšni družbi bom, do danes pa smo prebili vse barikade.

Alenka Godec
Blaž Švab
Gostitelju Blažu Švabu bodo družbo delale številne narodno- in zabavno-glasbene zasedbe in izvajalci, kot so Ansambel Saša Avsenika, Pop Design, Čuki, Gadi, Modrijani, Navihanke, Vesele Štajerke, Alfi Nipič in njegovi muzikanti, Avsenikov tercet, Ansambel Spev, Zlati muzikanti, Novi spomini, Ansambel Roka Žlindre, Eva Boto in številni drugi. Foto: Žiga Culiberg

Jaz mislim, da bomo izvirni in iskrivi, ker smo res vsak iz svojega filma. Med sabo smo različni in vsak bo plul s svojo barko naprej.

Blaž Švab
Bernarda Žarn
Gostiteljski trojček bo dopolnila Bernarda Žarn. Izbrano družbo bo gostila na velikem odru Gallusove dvorane Cankarjevega doma. Ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija bodo nastopili Nuša Derenda, Anžej Dežan, Alenka Godec, Eroika, Mladinski pevski zbor RTV Slovenija in drugi. Foto: Žiga Culiberg

Zdi se mi, da ima glasba res neko magično moč in se dotakne človeka, kot nič drugega na svetu. Zadnjič sem slišala Matjaža Javšnika, ki je rekel: "Kako je vam muzikantom 'fajn'. Tudi če igrate najzahtevnejši džez, se bo marsikoga dotaknil. Če pa jaz začnem recitirati Antigono, bosta navdušeni le dve knjižničarki (smeh)." Pa slavistki gotovo tudi, dodajam jaz (smeh).

Bernarda Žarn
Bernarda Žarn, Blaž Švab, Alenka Godec
Silvestrski večer se bo začel v Begunjah v družbi vseh treh voditeljev. Foto: RTV SLO
Alfi Nipič in Blaž Švab
Seveda ne bo šlo brez Silvestrskega poljuba. Foto: RTV SLO
Ansambel Saše Avsenika
Med glasbenimi gosti bo mogoče videti ansambel Saše Avsenika. Foto: RTV SLO
Modrijani
Švabu pa se bodo pridružili tudi preostali člani Modrijanov. Foto: RTV SLO

Če pa silvestrski poljub pospremi Silvestrski poljub … to pa je že čista idila!

Alenka Godec
Alenka Godec
Bolj umirjeno bo v Cankarjevem domu, kjer bo zapela tudi Alenka Godec. Foto: RTV SLO

S tremi voditelji smo se usedli, ko so ravno končali eno izmed številnih obveznosti, ki jih prinaša "služba" voditelja silvestrskega programa. "Poslanstvo glasbe in napovedovanja je, da spodbudiš določena čustva in razmišljanja. Zgodbi sta zelo podobni," je razmišljal voditelj Slovenskega pozdrava. In prav na prizorišču snemanja oddaje - v Begunjah - se bo začelo letošnje silvestrovanje na 1. programu Televizije Slovenija. "Moja zadolžitev bo, da naredim večerjo v nadaljevanju, nato pa se razidemo vsak na svoj oder in predvsem na glasbeno področje ter se na koncu znova srečamo," je pojasnil voditelj.

Alenka in Bernarda se po uvodu selita vsaka na svoj oder. Bernarda bo krmarila program v Cankarjevem domu, Alenka pa bo v družbi Big Banda RTV Slovenija in dirigenta Patrika Grebla v Studiu 1. "Midve se vrneva na kraj zločina (smeh) in skupaj z Blažem štejeva zadnje minute starega leta," je sklenila pevka in voditeljica.

Cel pogovor s trojico si lahko preberete spodaj.


Če ne bi skupaj vodili silvestrske oddaje, kakšna bi morala biti priložnost, da bi se srečali za eno mizo?
Alenka: To je pa res čisto enostavno. Na Noči Modrijanov. Bernarda bi bila voditeljica, jaz pa gostja (Blaž se smeje v ozadju).
Bernarda: In glejte Noč Modrijanov 2014 (smeh)!
Blaž: Čeprav bo naslednja Noč Modrijanov samo nadaljevanje silvestrske oddaje. Tudi vloge bomo menjali. Bernarda bo pela, Alenka pa vodila.



Blaž in Bernarda, oba sta uveljavljena voditeljska obraza Televizije Slovenija. Alenka, koliko izkušenj pa imate vi na tem področju?
Bernarda: Priporočam vam, da si pogledate - če ste pozabili - spletni arhiv Televizije Slovenije, ko je Alenka odlično vodila Karaoke v okviru Sobotnega popoldneva in se je že takrat izkazala kot voditeljica. Je iskriva in iskrena. Pa ne mislim v patetičnem pomenu te besede, pač pa preprosto, da tudi na odru ostaja zvesta sama sebi. In zdi se mi, da je veličina voditelja tudi v zavedanju, da ni najpomembnejši, ampak da so gostje tisti, zaradi katerih je tam. In Alenka zna prepoznati vrednost drugega, zna pohvaliti, v njeni družbi je prijetno sproščeno.
Alenka: In če te tako pohvali Bernarda Žarn, ti postane malo nerodno. Saj mi je to že takrat dejala in vem, da če ne bi tako mislila, mi tudi ne bi tega rekla (smeh). Njenih besed sem bila zelo vesela. So pa bile Karaoke majhna izkušnja. Jaz se nimam za voditeljico. Niti slučajno. Mislim pa, da je to trend, da se kakšen pevec preizkusi v teh vodah. To je zanimivo za gledalce. Moram priznati, da sem se tega izziva zelo razveselila, ko so me poklicali in povabili k sodelovanju. Morda sem bila takrat malo bolj prestrašena, kako bo. Malo sem že začela premišljevati, ker sem vedela, v kakšni družbi bom, do danes pa smo prebili vse barikade.
Blaž: Meni pa res prija, da smo v decembru ljudje prijazni drug do drugega. Zelo uživam v njuni družbi.

Skupaj delujete kot dopolnjujoča se celota. Kaj bi storili, če bi se med vami ustvaril konflikt? Oz. koliko ste sploh konfliktne osebe po naravi?
Bernarda: Mislim, da smo vsi profesionalci in znamo kar dobro brzdati svoje strasti (smeh) ter da drug drugega spoštujemo. Pa tudi sicer se v življenju skušam v napetih in neprijetnih situacijah pred vulkanskimi izbruhi najprej v miru pogovoriti. In neverjetno je, da najbolj sitni ljudje najbolj potrebujejo prijaznost. Čeprav si je morda mnogi ne zaslužijo (smeh).
Blaž: Nisem konfliktna oseba. Ne povzročam nepotrebnih prepirov. Sem pristaš dialoga in pogovora o stvari, tudi do najmanjše podrobnosti. Ne morem delovati na odru, ne kot pevec ne kot glasbenik, če niso odnosi urejeni in če se nismo o nesporazumih pogovorili. Če le gre, v konfliktnih situacijah težim k pogovoru.



Silvestrski večer bo precej raznolik, kar se glasbe tiče. Kakšne bodo vaše vloge?
Alenka: Začne se pri Blažu.
Blaž: Na stičišču različnosti se rojevajo nove ideje (smeh). Jaz mislim, da bomo izvirni in iskrivi, ker smo res vsak iz svojega filma. Med sabo smo različni in vsak bo plul s svojo barko naprej. Začnemo v Begunjah, kjer se srečamo. Moja zadolžitev bo, da naredim večerjo v nadaljevanju, nato pa se razidemo vsak na svoj oder in predvsem na glasbeno področje ter se na koncu znova srečamo.
Alenka: Midve se vrneva na kraj zločina (smeh) in skupaj z Blažem štejeva zadnje minute starega leta.
Bernarda: Jaz bom imela manjši del iz Cankarjevega doma, kjer bomo nežnejši in bolj razmišljajoči. Spomnili se bomo namena in pomena praznikov ter tudi tistih, ki so sami za praznike. Skušali jih bomo pokazati, da si praznike zaslužimo vsi in da si jih lahko naredimo sami, ne glede na to, kako razčustvovano se to sliši.
Alenka: Jaz bom v dobri družbi Big Banda RTV Slovenija in Patrika Grebla v Studiu 1 Televizije Slovenija. Zelo se veselim tega druženja. Patrik je zelo zabaven in iskriv, ne glede na to, da opravlja zelo resno funkcijo. Verjamem, da ne bom čisto sama voditeljica, ampak da bo kdaj imel kaj za pripomniti. Mi bomo tam predstavili en kup izvajalcev in najbrž bom tudi jaz z njimi kaj zapela. V prvi vrsti pa bom tam voditeljica, ki se nato vrne v toplo zavetje Joževca in Blaža Švaba (smeh).
Blaž: Mi bomo skrbeli za žur. To delajo narodno-zabavni ansambli in nekaj zabavnih izvajalcev. To je naše poslanstvo.



Bernarda, boste tudi vi peli?
Bernarda: Dobra ideja (prikimata Alenka in Blaž).

Blaž, kako bi se znašli v Studiu 1 med zabavnimi izvajalci, in Alenka, kako bi se vi znašli med narodno-zabavnimi ansambli?
Alenka: Poskušala bi biti kos nalogi, čeprav ima Blaž s tem veliko več izkušenj. Konec koncev to dela vsak teden. Ampak da bi imela pomisleke, kar se tiče glasbenega žanra, pa nikakor ne. Rada zapojem tudi kakšno narodno-zabavno vižo. Polko ali valček, ni problema, le reci.
Blaž: Predvsem se v izvajanju muzike vejejo različni vplivi. Smo generacija, ki absorbira vase vse zvrsti. Z veseljem bi šel v Studio 1 in poslušal popizvajalce, sploh ker bodo nastopali z orkestrom. Glasba je glasba.
Bernarda: In oder je oder.
Alenka: Nekoč je rekel Duke Ellington, da obstajata dobra in slaba glasba. To pomeni, da je v glasbi vseeno, kateri žanr je.
Blaž: Poslanstvo glasbe in napovedovanja je, da spodbudiš določena čustva in razmišljanja. Zgodbi sta zelo podobni.
Bernarda: Zdi se mi, da ima glasba res neko magično moč in se dotakne človeka kot nič drugega na svetu. Zadnjič sem slišala Matjaža Javšnika, ki je rekel: "Kako je vam muzikantom 'fajn'. Tudi če igrate najzahtevnejši džez, se bo marsikoga dotaknil. Če pa jaz začnem recitirati Antigono, bosta navdušeni le dve knjižničarki (smeh)." Pa slavistki gotovo tudi, dodajam jaz (smeh).



Bernarda, kakšno okolje bi bilo za vas izziv?
Bernarda: Menim, da moraš v vsakem okolju najti izziv. Če ne, je bolje in predvsem bolj pošteno, da se dela ne lotiš. Od Alenke sem se že pred nekaj leti naučila pomembne lekcije. Srečali sva se na neki prireditvi, kjer sem bila jaz še "zelena" voditeljica, bilo je zelo mrzlo in pod odrom je stalo zelo malo ljudi. Alenka pa je za tistih deset ljudi pela tako, kot da bi pela pred polno Gallusovo dvorano. Zdelo se ji je vredno potruditi se za vsakega. To mora biti izziv za tiste, ki nastopamo: da se nam zdi vredno potruditi, vedno, povsod, za vse.
Blaž: Nikoli ne smeš podcenjevati občinstva.
Bernarda: Drugače pa bi bil izziv, kot si predlagala že prej, da bi tudi jaz kaj zapela (smeh).

Glasba in silvestrski večeri na televiziji gredo že leta in leta z roko v roki. Leto 2013 in glasba. Po katerem glasbenem dogodku si boste najbolj zapomnili letošnje leto?
Alenka: Po 25 letih sem še vedno tu in dobila sem ponudbo, da vodim silvestrski program (smeh). To je darilo za moje delo in s tem bom praznovala leto 2013, skupaj z obema sovoditeljema in nastopajočimi.
Bernarda: Če hočem ostati v dobrih odnosih s sovoditeljema, potem je modro, da rečem, da imam dva najljubša glasbena dogodka v letošnjem letu, in sicer koncert ob 25. obletnici Alenke Godec in Noč Modrijanov (smeh).
Alenka: In tisti veliki koncert ob 25. obletnici je sanjala (smeh). Bilo je super, kajne? (smeh)
Blaž: Lepa zgodba se je zgodila tudi v Stožicah, ko so Perpetuum Jazzile priredili dva razprodana koncerta. To je zgodba, ki je prerasla meje.

Če še ostanemo malo zunaj meja: kateri dogodek ali oseba v svetu je po vašem mnenju najbolj zaznamoval leto 2013?
Alenka: Sicer žalosten dogodek, a smrt Nelsona Mandele je spet opomnila in spomnila na tiste najlepše človeške vrednote.
Blaž: Brskam po spominu in se mučim. Ne vem, po glavi mi odmevajo samo poročila o reševanju bank in protesti na ulicah, a če se skušam spomniti dveh lepih zgodb, se spomnim na uspehe naše Tine Maze in na praznovanje 60. obletnice Avsenikove glasbe. Pravzaprav sta tudi to dve zgodbi, ki sta odmevali v svetu.
Bernarda: Izmed dogodkov, o katerih pišejo in govorijo mediji, se mi zdijo pomembnejši tisti, ki zaznamujejo in predrugačijo naše notranje svetove. In leto 2013 mi bo kot takšno gotovo ostalo v spominu.

Katera je vaša prva asociacija na mesec december?
Blaž: Miklavž, rojstni dan, Božič, lučke in na radiu nonstop božične pesmi. Všeč mi je to. Tako zelo rad obdarujem za Miklavža in tako zelo rad postavljam jaslice. Ti obredi še vedno gorijo v meni.
Bernarda: December je mesec, ki podaja roko januarju, nas uči, da vsak konec prikliče nek nov začetek.

December na splošno velja za delovni mesec, kar se tiče glasbenikov in voditeljev. Koliko ste sami v zadnjih letih spremljali silvestrske oddaje?
Alenka: Po navadi takrat delamo. Enkrat sem bila doma in takrat sem gledala televizijo. Drugače pa ujamem kakšno ponovitev.
Blaž: Z veseljem gledam ponovitve (smeh).
Bernarda: Tudi jaz sem do zdaj delala na silvestrske večere in silvestrske oddaje gledala v ponovitvi 1. januarja, medtem ko sem grela sarme (smeh).

Do kam seže spomin, ko vas nekdo vpraša, kako ste včasih preživljali silvestrske večere?
Blaž: Kot otrok sem se neizmerno dolgočasil doma. Nekje od 14. leta dalje pa silvestrske večere preživljam na odru. Skrbim za vzdušje in srkam dobro razpoloženje ljudi. Super je tako. Prav nič si ne želim prostega silvestrovega.

Kje ga boste letos preživeli?
Alenka: Jaz bom pred Magistratom, kjer si bom delila oder z svojo drago kolegico Nušo Derendo. Obe se bova s svojim bendom trudili razveseliti Ljubljančane in vse ostale obiskovalce. Magistrat je sicer zame najlepši prostor za koncerte, saj ima prav poseben čar.
Bernarda: Se strinjam z Alenko. Tudi jaz sem vrsto let uživala pred Magistratom, pa na Tromostovju, zelo lepe spomine imam tudi na silvestrovanje v domačem Krškem. Letos pa sem se odločila, da je čas, da spoznam tudi čare nedelovnega silvestrovanja. Blaž, ti boš pa v Novi Gorici, kajne?
Blaž: Tam bo 'fajn'. Prvič bomo nastopili tam za silvestrovo.

Kaj si je lažje zamisliti: silvestrski večer brez Silvestrskega poljuba ali silvestrski večer brez silvestrskega poljuba?
Blaž: Poljubljamo se lahko vse leto. Silvestrski večer ne sme miniti brez Silvestrskega poljuba. Sploh pa je zunaj na prostem vedno hladno in se mi poljubljati sploh ne da (smeh).
Alenka: Mhm, težak odgovor. Ne prvo ne drugo ne sme manjkati. Če pa silvestrski poljub pospremi Silvestrski poljub … to pa je že čista idila!
Bernarda: Alenka, tale tvoj odgovor si pa zasluži čestitke. Ampak če se prav spomnim besedila Silvestrskega poljuba, je precej otožno, polno neizpolnjenih hrepenenj in zamolčanih čustev, zato bi bilo morda še idealneje reči: naj bo silvestrski poljub - poljub prave ljubezni in srčne bližine, Silvestrski poljub pa glasbena kulisa, lepa zaradi spominov, ki so nas tudi sooblikovali v to, kar in kakršni smo danes.

Meni pa res prija, da smo v decembru ljudje prijazni drug do drugega. Zelo uživam v njuni družbi.

Blaž Švab

Mislim pa, da je to trend, da se kakšen pevec preizkusi v teh vodah. To je zanimivo za gledalce. Moram priznati, da sem se tega izziva zelo razveselila, ko so me poklicali in povabili k sodelovanju. Morda sem bila takrat malo bolj prestrašena, kako bo. Malo sem že začela premišljevati, ker sem vedela, v kakšni družbi bom, do danes pa smo prebili vse barikade.

Alenka Godec

Jaz mislim, da bomo izvirni in iskrivi, ker smo res vsak iz svojega filma. Med sabo smo različni in vsak bo plul s svojo barko naprej.

Blaž Švab

Zdi se mi, da ima glasba res neko magično moč in se dotakne človeka, kot nič drugega na svetu. Zadnjič sem slišala Matjaža Javšnika, ki je rekel: "Kako je vam muzikantom 'fajn'. Tudi če igrate najzahtevnejši džez, se bo marsikoga dotaknil. Če pa jaz začnem recitirati Antigono, bosta navdušeni le dve knjižničarki (smeh)." Pa slavistki gotovo tudi, dodajam jaz (smeh).

Bernarda Žarn

Če pa silvestrski poljub pospremi Silvestrski poljub … to pa je že čista idila!

Alenka Godec