Podobno kot na Emi bodo Eva in druščina oblečene v bele obleke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Podobno kot na Emi bodo Eva in druščina oblečene v bele obleke. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Andrej Hofer
Slovenija letos na Evroviziji stavi na glas, je za MMC dejal Hofer. Foto: RTV SLO
Eva in Can Bonomo
Eva je te dni v polnem promocijskem zagonu. Prejšnji konec tedna je nastopila v Amsterdamu, sledili pa bodo še nastopi na HRT-ju v Zagrebu, BHTV-ju in Pink BH-ju v Sarajevu, na RTS-u v Beogradu in na tradicionalni evrovizijski zabavi v Londonu. Foto: RTV SLO
Raay, Maja Keuc, Urša Vlašič in Andrej Hofer
V začetku maja si bodo oboževalci Evrovizije ogledali tri oddaje Televizije Slovenije - Pesem Evrovizije 2012 – predstavitev pesmi. Oddaje bodo namenjene spoznavanju letošnje konkurence na 57. izboru za pesem Evrovizije. V treh oddajah bomo predstavili vseh 42 držav in njihove zmagovalne skladbe. Gostje oz. komentatorji vseh treh oddaj bodo Urša Vlašič, avtorica petih zmagovalnih skladb, ki so nas zastopale na izboru za pesem Evrovizije, Raay, glasbeni producent, skladatelj in menedžer, ter Maja Keuc, lanska predstavnica RTV-ja Slovenija na izboru za pesem Evrovizije v Nemčiji. Foto: RTV SLO
Eva Boto
V oddaji se bo v živo predstavil tudi naš glasbeni up Eva Boto. Foto: RTV SLO
Eva Boto
Eva je za MMC zatrdila, da se bo njen nastop v Bakuju popolnoma razlikoval od njene predstavitve v Amsterdamu. Foto: Wouter van Vliet (EBU)
Eva Boto
Za Evo so že številni intervjuji. Kot je dejal Hofer, je bila Eva še bolj 'pridna' pri komuniciranju s sedmo silo kot Sestre leta 2001. Foto: RTV SLO

Eva Boto in njenih pet spremljevalnih vokalist bo 24. maja na evrovizijski oder vkorakalo v belih oblekah. "Imamo izvajalko, ki je mlada in ima lepe oči in je tudi v sebi zelo preprosta. Nočemo iz nje narediti, kar ona ni," je za MMC zatrdil Hofer in dodal, da bo scenski nastop podkrepljen s spremljevalnimi vokalistkami, ki bodo v skladbo vnesle nekaj več gibanja. "Ampak zelo nežnega gibanja," je pripomnil Hofer.

Po besedah urednika, voditelja in komentatorja bo tudi lučna podoba med slovenskim nastopom v Bakuju zelo enostavna. "Tudi ozadje na t. i. LED-zaslonih ne bo bujno in ne bo zlatega dežja, kot so imeli Azerbajdžanci. Želimo vse minimalizirati, ker se nam zdi to dobra ideja. In samo v sklepnem delu pesmi - zadnjih 30 sekund - uporabiti vso tehnologijo, ki jo dvorana ponuja. S tem se mi zdi, bomo dosegli ta efekt, ki ga želimo doseči - da bodo ljudje poslušali glasbo in je ne samo gledali," je za MMC pojasnil Hofer, ki bo tudi letos sedel na komentatorski stolček na Evroviziji in za gledalke in gledalce Televizije Slovenija pokomentiral oba polfinalna izbora in seveda tudi finale.

Spremljajte Evine priprave tudi na uradni strani Misije Evrovizija na Facebooku.

Pred zaključno evrovizijsko mrzlico pa je skupaj s sodnikom v oddaji Misija Evrovizija Raayem, z lanskoletno predstavnico Slovenije na Evroviziji Majo Keuc in uspešno evrovizijsko besedilopisko Uršo Vlašič pripravil tri oddaje, v katerih bo predstavil vseh 42 nastopajočih na letošnji Evroviziji. Vse oddaje bodo predvajane na 2. programu Televizije Slovenija – v sredo, 2. maja, ob 19. uri prva, 45-minutna oddaja, v četrtek, 3. maja, bo ob 20. uri sledila druga, 90-minutna oddaja, v petek, 4. maja, ob 19. uri pa še tretja, 45-minutna oddaja.

Kaj je povedal po snemanju vseh treh oddaj, si lahko preberete spodaj.


Prepričana sem, da ste spremljali vse zaplete z gradnjo bakujske palače. Menite, da jim bo uspelo narediti spektakel, kakršnega si želijo?
Menim, da druge možnosti nimajo. K temu jih bo "prisilil" EBU - to je njihova dolžnost, njihova obveza. Oni so tega sposobni. Verjetno težijo k popolnosti, perfekcionizmu, zato se je vse skupaj zavleklo. Slišimo tako in drugačno informacijo o preseljevanju ljudi z območja, kjer gradijo tiskovno središče in dvorano - to je na rtu ob Kaspijskem jezeru v Bakuju. Ne vem, teh informacij ne morem ne potrditi ne zanikati. Verjetno je več dejavnikov, zakaj se je vse tako zavleklo. Ampak sem optimist.

Zdaj ste spremljali Evo na gostovanjih. Kako se je odrezala? Kako je potekala promocija?
Predvsem je bila to za Evo krasna priložnost, generalka pred pravim evrovizijskim nastopom. Dobesedno smo jo vrgli v vodo. Rekli smo: "Eva, Misija Evrovizija je bila zabava, od tu naprej je samo še trdo delo, odpovedovanje, garanje." In vse to počne. Ima samo 16 let - tega nas je kar malo strah. To je za tako mlado telo kar velik napor. Je pa Eva zelo resno sprejela to nalogo in opravila približno nekaj manj kot 40 intervjujev za vse tuje medije, vključno s CNN in ORF. To je do zdaj uspelo le Sestram pri škandalu 2001. Naučila se je te komunikacije z mediji, naučila se je, kako se je treba postaviti, kako je treba komunicirati z mediji. Pri medijih ni igre: lahko te ustvarijo, lahko pa tudi uničijo. Pomembno je, da si ti prijazen, ne glede na to, od kod kdo prihaja: ali je to največji svetovni medij ali lokalni nizozemski radio. Do vseh je treba imeti enak odnos. In ona to zna.

Obstaja kakšen strah, da se bo kaj zalomilo v tistih treh pomembnih minutah, ko bo na odru?
Življenje je zelo nepredvidljivo. Vedno se lahko zgodi kar koli. Lahko pade mikrofon iz roke, lahko se zlomi peta, lahko padeš na odru. Vse to smo že videli pri drugih izvajalcih. Tukaj se ne da pogledati naprej v usodo. Jaz mislim, da je vaj in predpriprav toliko - tako v Sloveniji zdaj: koreografskih, plesnih, pevskih - kot tistih tam, da se ne bo nič zgodilo.

Kaj vse čaka Evo po odhodu v Azerbajdžan?
15. maj je vroči datum odhoda. 28. maj je datum prihoda v Ljubljano. Naslednji dan po odhodu jo čaka že prva vaja - samostojna, kjer bo lahko preizkusila svojo pesem petkrat, šestkrat. Kjer ji bodo nastavili t. i. In-ear monitoring - to so tisti zamaški, v katerih slišiš sebe, glasbo in spremljevalne vokalistke. Potem jo čaka prva novinarska konferenca. Ogled svojega nastopa - kako je vse skupaj videti na odru. In potem jo čaka še pogovor z masko. To bo prvi dan, ki bo trajal približno 12 ur.

Pripravlja letos Slovenija kakšne posebne vizualne učinke, kot je to lani storil Azerbajdžan?
Mi bomo stavili na preprostost, kajti naša pesem je pesem, ki jo je treba slišati. Imamo izvajalko, ki je mlada in ima lepe oči in je tudi v sebi zelo preprosta. Nočemo iz nje narediti, kar ona ni. Naš scenski nastop bo v beli obleki vseh šestih. Podkrepljen s spremljevalnimi vokalistkami, ki bodo v skladbo vnesle nekaj več gibanja. Ampak zelo nežnega gibanja. Tudi lučna podoba bo zelo enostavna. In tudi ozadje na t. i. LED-zaslonih ne bo bujno in ne bo zlatega dežja, kot so imeli Azerbajdžanci. Želimo vse minimalizirati, ker se nam zdi to dobra ideja. In samo v sklepnem delu pesmi - zadnjih 30 sekund - uporabiti vso tehnologijo, ki jo dvorana ponuja. S tem, se mi zdi, bomo dosegli ta efekt, ki ga želimo doseči - da bodo ljudje poslušali glasbo in je ne samo gledali.